Теми статей
Обрати теми

Щодо надання педпрацівникам щорічної додаткової відпустки за ненормований робочий день

Міністерство соціальної політики України
Лист від 26.04.2017 р. № 1296/01/101-17

Відповідно до частини шостої статті 6 Закону України «Про відпустки» (далі — Закон) керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам надається щорічна основна відпустка тривалістю до 56 календарних днів у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

Такий порядок визначений постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.97 № 346 «Про затвердження Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам».

Згідно зі статтею 8 Закону працівникам з ненормованим робочим днем може бути встановлена додаткова щорічна відпустка тривалістю до 7 календарних днів згідно із списками посад, робіт та професій, визначених колективним договором, угодою.

Відповідно до пункту 6 Рекомендацій щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, затверджених наказом Мінпраці та соціальної політики України від 10.10.97 № 7 (далі — Рекомендації), міністерства та інші центральні органи виконавчої влади за погодженням із відповідними галузевими профспілками можуть затверджувати орієнтовні переліки робіт, професій і посад працівників із ненормованим робочим днем.

Список професій і посад, на яких може застосовуватися ненормований робочий день, визначається колективним договором (пункт 7 Рекомендацій).

Отже, керуючись Орієнтовним переліком (якщо такий є) на підприємстві, в установі, організації як додаток до колективного договору затверджується Список професій, посад працівників з ненормованим робочим днем із зазначенням конкретної тривалості відпустки у межах її семиденної тривалості, в який можуть бути внесені професії, посади, не передбачені Орієнтовним переліком.

Тому зазначена щорічна додаткова відпустка може бути надана педагогічним працівникам, посади яких передбачені у додатку до колективного договору.

Разом із тим слід зауважити, що відповідно до частини третьої статті 10 Закону загальна тривалість щорічних основної та додаткових відпусток не може перевищувати 59 календарних днів.

Мінсоцполітики України інформує та надає у межах своїх повноважень роз’яснення (підпункт 103 пункту 3 Положення про Міністерство соціальної політики України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 № 423). Роз’яснення та листи міністерств не є нормативно-правовими актами, вони носять рекомендаційно-інформаційний характер.

Директор Департаменту О. Товстенко

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

Педагоги & щорічна додаткова відпустка за «ненормованість»: міністерська позиція і наші подробиці

Тривалість щорічної основної відпустки для педагогічних і науково-педагогічних працівників визначена у додатку до Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затвердженого постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346 (далі — Порядок № 346). Тривалість щорічної основної відпустки для посад педагогів, наведених у цьому додатку, становить 28, 42 або 56 календарних днів.

Підкреслимо, що у додатку до Порядку № 346 йдеться про тривалість саме щорічної основної відпустки для педагогічних і науково-педагогічних працівників.

Між тим до виду щорічної відпустки відноситься не тільки щорічна основна відпустка, але й, зокрема, щорічна додаткова відпустка за ненормований робочий день (п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР, далі — Закон № 504/96). На нормативному рівні немає заборони на надання щорічної додаткової відпустки за ненормований робочий день педагогічним і науково-педагогічним працівникам. Не міститься таке «табу» й у Рекомендаціях щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, затверджених наказом Мінпраці від 10.10.97 р. № 7 (далі — Рекомендації № 7).

Незважаючи на це, раніше Мінсоцполітики у листах від 08.11.2013 р. № 480/18/116-13 і від 10.09.2013 р. № 398/13/116-13 роз’яснювало: не вбачається підстав надавати педагогам понад щорічну основну відпустку тривалістю 42 (відповідно й 28, 56) календарних дні щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день.

У зв’язку із цим у нас і виникло запитання до Мінсоцполітики: «Чи мають право на щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день педагогічні і науково-педагогічні працівники, для яких тривалість щорічної основної відпустки становить 28, 42 або 56 календарних днів?». Відповідь на це запитання — у листі, що коментується.

Важливо! На думку Мінсоцполітики, щорічна додаткова відпустка за ненормований робочий день може бути надана педагогічним працівникам, посади яких передбачені у додатку до колективного договору.

Вважаємо, що такий підхід повною мірою розповсюджується і на науково-педагогічних працівників.

Отже, за позицією Мінсоцполітики педагогічні і науково-педагогічні працівники, щорічна основна відпустка для яких становить 28, 42 або 56 календарних днів, мають право на щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день. Проте тут крапку ставити зарано.

Справа у тому, що Мінсоцполітики не проти надання щорічної додаткової відпустки за «ненормованість» тим педагогічним і науково-педагогічним працівникам, посади яких визначені у додатку до колективному договорі. Тобто ці посади мають бути визначені у списку посад і професій, за якими установлена робота в умовах «ненормованості» та, відповідно, належить щорічна додаткова відпустка за ненормований робочий день. При складанні такого списку доцільно враховувати орієнтовні переліки робіт, професій і посад працівників із ненормованим робочим днем, які затверджують Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади за погодженням із відповідними галузевими профспілками (п. 6 Рекомендацій № 7).

Орієнтовний перелік посад працівників з ненормованим робочим днем системи Міністерства освіти і науки України, яким може надаватися додаткова відпустка, наведено у додатку № 1 до Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016 — 2020 роки.

У цьому Орієнтовному переліку вказані лише такі посади педагогічних і науково-педагогічних працівників: керівники установ і організацій та їх заступники, практичні психологи, екскурсоводи. Інших посад педагогів (учителів, вихователів, викладачів) у такому Орієнтовному переліку не визначено.

Ми рекомендуємо включати у додаток до колективного договору (списку посад працівників із ненормованим робочим днем, які мають право на щорічну додаткову відпустку за «ненормованість») тільки ті посади педагогічних і науково-педагогічних працівників, які наведені у вищевказаному Орієнтовному переліку. Такої поради ми дотримуємося, незважаючи навіть на те, що Мінсоцполітики (листи від 08.11.2013 р. № 480/18/116-13 і від 10.09.2013 р. № 398/13/116-13) допускає внесення у додаток до колективного договору посади з ненормованим робочим днем, які не передбачені Орієнтовним переліком.

Як виключення із наведеної рекомендації, вважаємо за доцільне включати у додаток до колективного договору посади педагогічних і науково-педагогічних працівників, яким належить щорічна основна відпустка тривалістю 24 календарних дні. Для цього їх посади не обов’язково мають міститися у Орієнтовному переліку. Річ у тім, що через прогалини у нормативній базі низці посад педагогів (наприклад, культорганізатору вишу I — II рівнів акредитації) належить щорічна основна відпустка тривалістю 24 календарних дні. Щоб компенсувати такий недолік, Мінсоцполітики (див., наприклад, лист від 24.02.2016 р. № 54/13/116-16 // спецвипуск «ОП», 2016, № 8/1, с. 13) рекомендує надавати таким педагогам щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день тривалістю до 7 календарних днів.

На підставі додатку до колективного договору надаєте педагогічним або науково-педагогічним працівникам щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день? Тоді пам’ятайте про обмеження ч. 3 ст. 10 Закону № 504/96: загальна тривалість щорічних основної та додаткових відпусток не може перевищувати 59 календарних днів.

Оскільки максимальна тривалість щорічної додаткової відпустки за ненормований робочий день становить 7 календарних днів, то застосування вказаного обмеження актуально для педагогічним і науково-педагогічних працівників із щорічною основною відпусткою тривалістю 56 календарних днів. Тому у додатку до колективного договору бажано одразу визначити, що за посадами педагогічних і науково-педагогічних працівників, які мають право на щорічну основну відпустку тривалістю 56 календарних днів, належить щорічна додаткова відпустка за ненормований робочий день тривалістю не більше 3 календарних днів (56 к. дн. + 3 к. дн. = 59 к. дн.).

Із правом педагогічних і науково-педагогічних працівників на щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день розібралися. Але тут же хочем додати про держслужбовців і посадових осіб місцевого самоврядування. Чи можна їм надати щорічну додаткову відпустку за «ненормованість»?

Увага! Держслужбовці та посадові особи місцевого самоврядування не мають право на щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день.

Обґрунтування такого висновку для держслужбовців і посадових осіб місцевого самоврядування дещо різні.

Держслужбовцям за роботу понад установлену тривалість робочого дня, роботу у вихідні, святкові та неробочі дні, у нічний час виплачують грошову компенсацію або надають інший день відпочинку (ст. 56 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII). Крім того, держслужбовцям належить щорічна основна відпустка подовженої тривалості у 30 календарних днів та щорічна додаткова відпустка за стаж держслужби (ст. 57 і 58 вказаного Закону). У сукупності усі ці елементи по суті покривають роботу держслужбовця в умовах «ненормованості». Тому держслужбовці не мають права на щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день.

Посадовим особам місцевого самоврядування надається щорічна відпустка тривалістю 30 календарних днів (ст. 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III). Підкреслимо, що у нормі не конкретизовано, про яку саме щорічну відпустку (основну або додаткову) йдеться. Вважається, що у подовженій тривалості щорічної відпустки (30 календарних днів) уже врахована компенсація за специфічні умови праці (зокрема, за роботу в умовах ненормованого робочого дня). Також посадовим особам місцевого самоврядування надають щорічну додаткову відпустку за стаж служби у цих органах. Отже, такий привілейований підхід у наданні щорічних відпусток і приводить до висновку: посадові особи місцевого самоврядування не мають право на щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день.

Ось так, у різних галузях є свої обмеження у наданні щорічної додаткової відпустки за ненормований робочий день.

Людмила БЄЛЄВЦОВА, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі