Темы статей
Выбрать темы

Держдопомога сім’ям з дітьми: вивчаємо порядок надання і розміри

Бондаренко Ксения, эксперт по социальным вопросам
З 1 липня 2018 року збільшуються розміри прожиткового мінімуму. Це означає, що підвищаться і розміри більшості видів держдопомоги сім’ям з дітьми. Про розмір найбільш затребуваних видів держдопомоги (допомоги по вагітності та пологах, при народженні та усиновленні дитини, одиноким матерям тощо) з 1 липня 2018 року і порядок їх надання поговоримо у цій статті.

Для початку нагадаємо розміри прожиткового мінімуму у 2018 році (ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» від 07.12.2017 р. № 2246-VIII), оскільки зростання цього показника з липня 2018 року власне і стало приводом для написання статті (див. табл. 1).

Таблиця 1

Основні соціальні та демографічні групи населення

Розмір прожиткового мінімуму у 2018 році, грн.

з 01.01.2018 р.

з 01.07.2018 р.

з 01.12.2018 р.

На одну особу в розрахунку на місяць

1700

1777

1853

Для дітей віком до 6 років

1492

1559

1626

Для дітей віком від 6 до 18 років

1860

1944

2027

Для працездатних осіб

1762

1841

1921

Для осіб, які втратили працездатність

1373

1435

1497

Усі види держдопомоги призначаються та виплачуються органом соцзахисту населення:

— за місцем реєстрації особи, яка претендує на їх отримання;

— за місцем фактичного проживання особи за умови подання довідки про неодержання зазначеної допомоги в органі соцзахисту населення за місцем реєстрації;

— внутрішньо переміщеним особам — за місцем їх фактичного проживання/перебування (постановки на облік як внутрішньо переміщеної особи). Процедуру призначення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам визначено постановою КМУ «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» від 08.06.2016 р. № 365.

Допомога по вагітності та пологах

Кому призначається. Допомога по вагітності та пологах надається вагітним жінкам (у тому числі неповнолітнім), які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, а саме:

жінкам із числа військовослужбовців Збройних Сил, Держприкордонслужби, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, інших військових формувань, Держспецтрансслужби, Держспецзв’язку та із числа поліцейських, осіб начальницького і рядового складу органів та підрозділів служби цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби;

жінкам, які звільнені з роботи у зв’язку з ліквідацією підприємства, установи та організації незалежно від форми власності за умови, що вагітна жінка була звільнена з роботи не раніше ніж за шість місяців до набуття права на одержання допомоги;

жінкам, які зареєстровані в центрі зайнятості як безробітні;

аспіранткам, докторанткам, клінічним ординаторкам, студенткам вишів та закладів професійно-технічної освіти;

непрацюючим жінкам;

жінкам, які зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності та які не сплачують страхові внески до Фонду соціального страхування.

Пакет документів. Для отримання допомоги по вагітності та пологах жінка пред’являє документ, який посвідчує особу, та подає такі документи (п. 4 Порядку № 1751):

1) довідку за формою № 147/о, видану лікувально-профілактичним закладом (оригінал). Форма цієї довідки та Інструкція щодо її заповнення затверджені наказом МОЗ від 18.03.2002 р. № 93;

2) заяву за формою, затвердженою наказом № 441;

3) а також, залежно від підстав:

довідку з основного місця служби, навчання про те, що жінка служить, навчається;

довідку ліквідаційної комісії про те, що жінка звільнена з роботи у зв’язку з ліквідацією підприємства, установи та організації;

довідку з центру зайнятості про те, що жінка зареєстрована в центрі зайнятості як безробітна;

довідку з ПФУ про те, що жінка, яка є фізичною особою — підприємцем, перебуває (не перебуває) на обліку в органах ПФУ та не бере участь на добровільних засадах у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням;

рішення про усиновлення чи встановлення опіки — для осіб, які усиновили чи взяли під опіку дитину протягом двох місяців з дня її народження.

Строк подання документів. З моменту отримання довідки за формою № 147/о особа набуває право звернутися за отриманням допомоги по вагітності та пологах (п. 5 Порядку № 1751). Кінцевий строк звернення — не пізніше ніж через шість місяців з дня закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (зазначається у довідці за формою № 147/о).

Розмір допомоги. Розмір допомоги по вагітності та пологах визначається залежно від категорії отримувача (п. 7 Порядку № 1751). Так:

— жінкам із числа військовослужбовців Збройних Сил, Держприкордонслужби, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, інших військових формувань, Держспецтрансслужби, Держспецзв’язку та із числа поліцейських, осіб начальницького і рядового складу органів та підрозділів служби цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби — у розмірі 100 % грошового забезпечення;

— жінкам, звільненим з роботи у зв’язку з ліквідацією підприємства, установи та організації, — у розмірі 100 % середньомісячного доходу;

— жінкам, зареєстрованим у центрі зайнятості як безробітні, — у розмірі 100 % мінімального розміру допомоги по безробіттю, який встановлюється постановою правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття;

— аспіранткам, докторанткам, клінічним ординаторам, студенткам вишів та закладів професійно-технічної освіти — у розмірі місячної стипендії. Жінка, яка продовжує навчання, має право на виплату стипендії або допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами за її вибором. При цьому допомога призначається з дня припинення виплати стипендії по день закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;

— непрацюючим жінкам та жінкам-підприємцям — у розмірі 25 % розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатної особи, з розрахунку на місяць. Такий мінімальний розмір допомоги по вагітності та пологах гарантований усім іншим категоріям жінок, наведеним вище.

Розмір допомоги обчислюється сумарно за весь період відпустки, тривалість якої становить у загальному випадку 126 календарних днів (70 к. дн. — до пологів і 56 к. дн. — після пологів); у разі ускладнення пологів або народження двох і більше дітей — 140 календарних днів (70 к. дн. — до пологів і 70 к. дн. — після пологів); для жінок, віднесених до 1 — 3 категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, — 180 календарних днів (90 к. дн. — до пологів і 90 к. дн. — після пологів).

Таблиця 2

Допомога по вагітності та пологах

Розмір допомоги (з розрахунку на місяць, грн.)

з 01.01.2018 р.

з 01.07.2018 р.

з 01.12.2018 р.

440,50

460,25

480,25

Приклад 1. Непрацююча жінка звернулася до органу соцзахисту населення для оформлення допомоги по вагітності та пологах. У довідці за формою № 147/о зазначений період відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами — з 06.05.2018 р. по 08.09.2018 р. (загалом 126 календарних днів).

Оскільки йдеться про непрацюючу особу, при визначенні розміру допомоги по вагітності та пологах беремо до розрахунку 25-відсотковий розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, установлений для періоду з 06.05.2018 р. по 08.09.2018 р.

У випадку, що розглядається, на період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами припадає підвищення розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи. Через це розрахунок допомоги по вагітності та пологах слід проводити у кілька етапів, що ми продемонструємо далі.

1. Розрахунок допомоги по вагітності та пологах за період з 06.05.2018 р. по 30.06.2018 р. виглядає так:

img 1

2. Розрахунок допомоги по вагітності та пологах за період з 01.07.2018 р. по 08.09.2018 р. виглядає так:

img 2

1. Визначаємо загальний розмір допомоги по вагітності та пологах за період з 06.05.2018 р. по 08.09.2018 р.: 810,38 + 1058,39 = 1868,77 (грн.).

Допомога при народженні дитини

Кому призначається. Допомога при народженні дитини призначається одному з батьків дитини (опікуну), який постійно проживає разом із дитиною (п. 10 Порядку № 1751).

Пакет документів. Перелік документів, які подаються органу соцзахисту населення для призначення цієї допомоги, спрощено максимально та включає (п. 11 Порядку № 1751):

1) заяву одного з батьків (опікуна) за формою, затвердженою наказом № 441;

2) копію свідоцтва про народження дитини (з пред’явленням оригіналу).

Також пред’являється паспорт або інший документ, що посвідчує особу. А опікуни ще подають копію рішення про встановлення опіки.

Цікаво, що заява про призначення допомоги при народженні дитини може бути подана в електронній формі (з використанням засобів телекомунікаційних систем, через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики або інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування). Але при цьому необхідно враховувати декілька обов’язкових умов:

— така заява повинна мати електронний цифровий підпис. Інакше вам доведеться в місячний строк відвідати орган соцзахисту населення особисто та підписати зазначену заяву. Якщо це не зробити, допомога призначена не буде;

— подається така заява тільки до органу соцзахисту населення за зареєстрованим місцем проживання заявника;

— у такому випадку не подається копія свідоцтва про народження дитини. Факт народження дитини на території України підтверджується органом соцзахисту населення самостійно (за інформацією з Державного реєстру актів цивільного стану громадян). Звертаємо увагу, що у разі народження дитини за межами України скористатися можливістю подання заяви в електронній формі не вдасться. Доведеться особисто відвідати орган соцзахисту населення та надати легалізовані в установленому порядку документи, що засвідчують народження дитини, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

Перевагою подання заяви в електронній формі з використанням електронного цифрового підпису є і строк отримання одноразової частини допомоги при народженні дитини — як свідчить практика, протягом 3 — 4 робочих днів після дати подання заяви.

Строк подання документів. Строк звернення за отриманням допомоги при народженні дитини триває до спливу 12 календарних місяців після дати народження дитини (п. 12 Порядку № 1751).

Розмір допомоги. Розмір допомоги при народженні дитини фіксований (не залежить від розміру прожиткового мінімуму) та однаковий для всіх (незважаючи на кількість дітей, які виховуються в сім’ї). Розмір цієї допомоги становить 41280 грн. Виплата допомоги здійснюється одноразово в сумі 10320 грн. (у місяці народження дитини), а решта сума допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців — по 860 грн. кожного місяця (п. 13 Порядку № 1751).

Допомога при усиновленні дитини

Кому призначається. Допомога при усиновленні дитини призначається усиновлювачу, який є громадянином України, постійно проживає на її території та усиновив дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування (п. 39 Порядку № 1751).

Пакет документів. Для призначення допомоги при усиновленні дитини органу соцзахисту населення пред’являється паспорт або інший документ, що посвідчує особу, а також подаються такі документи (п. 40 Порядку № 1751):

1) заява за формою, затвердженою наказом № 441;

2) копія свідоцтва про народження дитини, виданого державним органом реєстрації актів цивільного стану після внесення змін до актового запису про народження дитини на підставі рішення суду про усиновлення дитини;

3) копія рішення суду про усиновлення дитини.

Строк подання документів і розмір допомоги. Допомога при усиновленні дитини надається в тих же розмірах, що і допомога при народженні дитини (див. розділ «Допомога при народженні дитини» цієї статті). При цьому має виконуватися умова: звернення за нею надійшло не пізніше 12 календарних місяців з дня набрання законної сили рішенням про усиновлення дитини (пп. 41 і 42 Порядку № 1751).

Допомога на дітей одиноким матерям

Умови надання допомоги одиноким матерям визначені у розд. V-А Закону № 2811 та пп. 33 — 38 Порядку № 1751.

Кому призначається. Допомога на дітей одиноким матерям призначається наступним категоріям осіб:

1) одинокій матері (яка не перебуває у шлюбі), якщо у свідоцтві про народження дитини відсутній запис про батька або запис про батька проведено в установленому порядку державним органом реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері дитини;

2) одинокому усиновлювачу, якщо у свідоцтві про народження дитини (рішенні про усиновлення дитини) відсутній запис про батька (матір) або запис про батька (матір) проведено в установленому порядку державним органом реєстрації актів цивільного стану за вказівкою усиновлювача дитини;

3) матері (батькові) дитини (у разі смерті одного з батьків), яка (який) не одержує на них пенсію в разі втрати годувальника, соцпенсію або державну соцдопомогу дитині померлого годувальника, передбачену Законом № 1727.

Разом із цим необхідно враховувати таке:

— якщо вищезазначена особа уклала шлюб, за нею зберігається право на отримання допомоги на дітей, які народилися чи були усиновлені до шлюбу, якщо такі діти не були усиновлені чоловіком (дружиною);

— допомога не призначається жінці, яка має дітей від особи, з якою вона не перебувала і не перебуває в зареєстрованому шлюбі, але з якою вона веде спільне господарство, разом проживає і виховує дітей;

— допомога не призначається на час перебування дитини на повному державному утриманні.

Пакет документів. Для призначення допомоги на дітей одиноким матерям до органу соцзахисту населення у загальному випадку подаються такі документи:

1) заява за формою, затвердженою наказом № 441;

2) витяг із Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини, виданий відділом державної реєстрації актів цивільного стану, або довідка про народження, видана виконавчим органом сільської, селищної, міської (крім міст обласного значення) рад;

3) копія свідоцтва про народження дитини;

4) довідка про реєстрацію місця проживання матері та дитини (якщо дитина навчається та проживає в іншому населеному пункті, ніж мати, подаються дві окремі довідки: про реєстрацію місця проживання матері та про реєстрацію місця проживання або місця перебування (навчання) дитини). У разі неможливості одержати довідку про реєстрацію місця проживання матері та дитини центр соцслужб для сім’ї, дітей та молоді складає висновок про початкову оцінку потреб дитини та сім’ї, в якому зазначає факт спільного проживання матері та дитини, та передає висновок органу соцзахисту населення для прийняття відповідного рішення про призначення допомоги.

Усиновлювачі подають також копію рішення про усиновлення.

Мати (батько) дітей у разі смерті одного з батьків, яка (який) не одержує на них пенсію в разі втрати годувальника, соцпенсію або державну соцдопомогу дитині померлого годувальника, подають копію свідоцтва про смерть одного з подружжя та довідку про те, що вони не одержують на дітей зазначені пенсії та допомогу.

Строк призначення. Допомога на дітей одиноким матерям призначається з місяця, в якому було подано заяву з усіма необхідними документами, та виплачується щомісяця по місяць досягнення дитиною 18-річного віку (якщо діти навчаються за денною формою у загальноосвітніх, закладах професійно-технічної освіти та вишах, — до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років) включно.

Допомога на дітей одиноким матерям призначається на кожні 6 місяців. Після закінчення 6-місячного періоду отримувач допомоги повинен звернутися до органу соцзахисту для підтвердження свого права на призначення допомоги на наступний період.

Розмір допомоги. Розмір допомоги на дітей одиноким матерям визначається як різниця між 100 % прожиткового мінімуму для дитини вiдповiдного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за 6 мiсяцiв, що передують місяцю звернення. Зауважимо, що для дітей віком від 18 до 23 років застосовується прожитковий мінімум для працездатних осіб.

Розглянемо визначення розміру допомоги одиноким матерям на прикладі.

Приклад 2. У квітні 2018 року за призначенням допомоги одиноким матерям звернулася жінка, до складу сім’ї якої входять: чоловік (батько молодшої дитини) і двоє дітей 8 та 2 років. На старшу дитину заявниця має статус одинокої матері. Дохід сім’ї за попередні 6 місяців (з 01.10.2017 р. по 31.03.2018 р.) складається із: зарплати чоловіка (25310 грн.), допомоги при народженні (молодшої) дитини (5160 грн.) та допомоги одиноким матерям (на старшу дитину) (3030 грн.). Як розрахувати допомогу одиноким матерям?

При обчисленні сукупного доходу сім’ї для визначення розміру допомоги одиноким матерям не враховується дохід, отриманий у вигляді допомоги одиноким матерям за попередній період. Це передбачено п.п. 5.3 п. 5 Методики обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мінекономіки, Мінфіну, Держкомстату та Держкомітету молодіжної політики від 15.11.2001 р. № 486/202/524/455/3370. Тому сукупний дохід сім’ї за період з 01.10.2017 р. по 31.03.2018 р. береться до розрахунку в сумі 30470 грн. (зарплата чоловіка (25310 грн.) + допомога при народженні (молодшої) дитини (5160 грн.)).

Тепер визначимо розмір допомоги одиноким матерям на дитину віком 8 років у період з 01.04.2018 р. по 30.09.2018 р. (див. табл. 3).

Таблиця 3

№ з/п

Процедура визначення допомоги одиноким матерям

Розрахунки та показники для визначення допомоги одиноким матерям

1

Визначаємо середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців

30470 грн. : 6 міс. : 4 осіб = 1269,58 грн.,

де 30470 — сукупний дохід сім’ї за 6 місяців (25310 + 5160);

6 міс.— 6 місяців, за які враховують доходи для призначення допомоги;

4 осіб — 4 члени сім’ї (дружина, чоловік і дві дитини)

2

Беремо до уваги 100-відсотковий розмір прожиткового мінімуму для дитини віком від 6 до 18 років для квітня — вересня 2018 року

з 01.01.2018 р. — 1860 грн.;

з 01.07.2018 р. — 1944 грн.

3

Розраховуємо розмір допомоги з 01.04.2018 р. по 30.06.2018 р.

1860 грн. - 1269,58 грн. = 590,42 грн. на кожний місяць — квітень, травень і червень

4

Розраховуємо розмір допомоги з 01.07.2018 р. по 30.09.2018 р.

1944 грн. - 1269,58 грн. = 674,42 грн. на кожний місяць — липень, серпень і вересень

5

Загальна сума допомоги для 6-місячного періоду з 01.04.2018 р. по 30.09.2018 р.

590,42 грн. х 3 міс. + 674,42 грн. х 3 міс. = 3794,52 грн.

Після закінчення 6-місячного періоду (тобто у жовтні 2018 року) заявниця має звернутися до органу соцзахисту для підтвердження свого права на призначення допомоги на дітей одиноким матерям на наступний період.

Соцдопомога дитині померлого годувальника

Чинним законодавством України передбачено два види державної соціальної допомоги, які можуть призначатися на дитину померлого годувальника. Про один з таких видів допомоги — допомога на дітей одиноким матерям — ми розповідали в попередньому розділі. Тепер познайомимося з іншим видом допомоги — державною соцдопомогою дитині померлого годувальника, умови надання якої визначені в Законі № 1727 та Порядку № 261.

Відразу звертаємо увагу, що ці два види допомоги не призначаються одночасно. Тобто законний представник дитини повинен визначитися та звернутися за отриманням одного з вищенаведених видів допомоги — допомоги на дітей одиноким матерям або соцдопомоги дитині померлого годувальника.

Давайте визначимо, які переваги існують у кожного з цих видів допомоги для окремих випадків (див. табл. 4).

Тож із табл. 4 видно, що для родини, в якій виховується одна дитина померлого годувальника, безперечно кращим варіантом є соцдопомога дитині померлого годувальника, оскільки:

1) цей вид допомоги не залежить від доходу сім’ї, в якій проживає дитина померлого годувальника;

2) розмір допомоги на одну дитину померлого годувальника фіксований та становить 100 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

3) не потрібно кожні 6 місяців звертатися за підтвердженням права на отримання допомоги.

Для родини, в якій виховується дві та більше дитини померлого годувальника, вибір насамперед залежить від доходу сім’ї за попередні 6 місяців перед місяцем подання заяви за отриманням допомоги. Розглянемо це на прикладі.

Приклад 3. У травні 2018 року за призначенням допомоги на трьох дітей померлого годувальника звернулася жінка (чоловік якої помер 15.01.2018 р.). Вік дітей: 5 років, 16 років та 21 рік (навчається за денною формою в університеті). Дохід сім’ї за попередні 6 місяців (з 01.11.2017 р. по 30.04.2018 р.) складається із зарплати матері (10800 грн.). Який вид допомоги вигідніше обрати: допомогу одиноким матерям чи соцдопомогу дитині померлого годувальника?

При зверненні до спеціаліста прийому органу соцзахисту населення можна отримати консультацію з приводу попереднього розрахунку розміру допомоги одиноким матерям та соцдопомоги дитині померлого годувальника.

Зауважимо, що розмір допомоги одиноким матерям визначатиметься з 01.05.2018 р. (місяця звернення) по 31.10.2018 р. (тобто на 6 місяців). Детальний опис процедури визначення розміру допомоги одиноким матерям наведено в попередньому розділі, тому наведемо розрахунок у спрощеному вигляді (див. табл. 5).

Таблиця 5

№ з/п

Показник

Розрахунки

1.

Середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців

10800 грн. : 6 міс. : 4 осіб = 450 грн.

2.

Розмір допомоги одиноким матерям з 01.05.2018 р. для дитини віком:

5 років;

16 років;

21 рік

Загальна сума до виплати в кожному місяці (окремо у травні і червні): 1042 грн. + 1410 грн.+ 1312 грн. = 3764 грн., з них:

1492 грн. - 450 грн. = 1042 грн.;

1860 грн. - 450 грн. = 1410 грн.;

1762 грн. - 450 грн. = 1312 грн.

3.

Розмір допомоги одиноким матерям з 01.07.2018 р. для дитини віком:

5 років;

16 років;

21 рік

Загальна сума до виплати в кожному місяці (окремо в липні, серпні, вересні і жовтні): 1109 грн. + 1494 грн. + 1391 грн. = 3994 грн., з них:

1559 грн. - 450 грн. = 1109 грн.;

1944 грн. - 450 грн. = 1494 грн.;

1841 грн. - 450 грн. = 1391 грн.

4.

Загальна сума допомоги одиноким матерям за 6 місяців

3764 грн. х 2 міс. + 3994 х 4 міс. = 23504 грн.

Розмір соцдопомоги дитині померлого годувальника визначатиметься з 16.01.2018 р. (з дати, що настає за днем смерті годувальника) до досягнення дітьми 18-річного віку або, якщо вони будуть навчатися за денною формою навчання у навчальних закладах, до закінчення навчальних закладів, але не більш як до досягнення 23 років. Загальний розмір виплат на трьох дітей у місяць дорівнюватиме 150 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, а саме:

— з 01.01.2018 р.: 1373 грн. х 150 % = 2059,50 грн.;

— з 01.07.2018 р.: 1435 грн. х 150 % = 2152,50 грн.;

— з 01.12.2018 р.: 1497 грн. х 150 % = 2245,50 грн.,

де 1373 грн., 1435 грн. і 1497 грн. — розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, відповідно з 01.01.2018 р., 01.07.2018 р. і 01.12.2018 р.

Тобто в наведеному випадку вигідніше отримувати допомогу одинокій матері. Проте отримувач допомоги зможе в будь-який час перейти на отримання соцдопомоги дитині померлого годувальника (за окремою заявою), якщо дохід сім’ї на якомусь етапі збільшиться і, відповідно, розмір допомоги одинокій матері стане менше, ніж розмір допомоги дитині померлого годувальника.

Розрахований розмір соцдопомоги дитині померлого годувальника (з розрахунку на місяць) для 2018 року наведемо в табл. 6.

Таблиця 6

Соцдопомога дитині померлого годувальника залежно від кількості дітей

з 01.01.2018 р.

з 01.07.2018 р.

з 01.12.2018 р.

— на одну дитину померлого годувальника

1452,00 грн.*

1452,00 грн.*

1497,00 грн.

— на двох дітей померлого годувальника

1647,60 грн.

1722,00 грн.

1796,40 грн.

— на трьох і більше дітей померлого годувальника

2059,50 грн.

2152,50 грн.

2245,50 грн.

* Розмір допомоги з урахуванням доплат, передбачених постановами КМУ «Деякі питання пенсійного забезпечення громадян» від 26.03.2008 р. № 265 та «Деякі питання пенсійного забезпечення окремих категорій громадян» від 27.12.2017 р. № 1096.

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування

Кому призначається. Допомога призначається особам, визначеним в установленому порядку опікунами чи піклувальниками дітей, які відповідно до законодавства набули статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування (п. 25 Порядку № 1751).

Строк призначення. Допомога призначається на кожні 12 місяців. Після закінчення 12-місячного періоду отримувач допомоги повинен звернутися до органу соціального захисту для підтвердження свого права на призначення допомоги на наступний період (п. 28 Порядку № 1751). Зауважимо, що допомога виплачується щомісяця (у межах 12-місячного строку) до моменту досягнення дитиною 18-річного віку включно (п. 29 Порядку № 1751).

Пакет документів. У загальному випадку для одержання допомоги подають такі документи (п. 27 Порядку № 1751): заяву за формою, затвердженою наказом № 441; копію рішення органу опіки та піклування або суду про встановлення опіки чи піклування над дитиною-сиротою або дитиною, позбавленою батьківського піклування; копію свідоцтва про народження дитини; довідку про реєстрацію місця проживання опікуна (піклувальника) та дитини; довідки про місячні розміри пенсії, аліментів, стипендії, держдопомоги, що одержує на дитину опікун чи піклувальник.

Розмір допомоги. Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, призначається в розмірі, який визначається як різниця між двома прожитковими мінімумами для дитини відповідного віку та розміром призначених на дитину пенсії, аліментів, стипендії, державної допомоги (крім державної соцдопомоги, що виплачується на дітей-інвалідів). Розмір призначених пенсії, аліментів, стипендії, державної допомоги враховується як середньомісячний розмір зазначених виплат, одержаних на дитину за попередні 12 календарних місяців.

У разі коли на дитину з об’єктивних причин не призначено пенсію, аліменти, стипендію або державну допомогу, то допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, призначається в максимальному розмірі, який становить два прожиткових мінімуми для дитини відповідного віку. Максимальний розмір допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування (в розрахунку на місяць), наведемо в табл. 7.

Таблиця 7

Максимальний розмір допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування залежно від віку дитини

з 01.01.2018 р.

з 01.07.2018 р.

з 01.12.2018 р.

Діти віком до 6 років

2984 грн.

3118 грн.

3252 грн.

Діти віком від 6 до 18 років

3720 грн.

3888 грн.

4054 грн.

Допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів

Механізм надання тимчасової допомоги визначає Порядок призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, затверджений постановою КМУ від 22.02.2006 р. № 189. Відразу зазначимо: суми виплаченої тимчасової допомоги підлягають стягненню з платника аліментів до Державного бюджету України в судовому порядку (ч. 10 ст. 181 Сімейного кодексу України від 10.01.2002 р. № 2947-III).

Коли призначається. Тимчасова допомога призначається у разі наявності одного з нижченаведених випадків:

— рішення суду про стягнення аліментів з одного з батьків не виконується у зв’язку з ухиленням від сплати аліментів або відсутністю у боржника коштів та іншого майна, на які за законом може бути звернено стягнення;

— один з батьків не має можливості утримувати дитину, оскільки перебуває: під слідством (щодо нього здійснюється кримінальне провадження), на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, на строковій військовій службі;

— один з батьків визнаний в установленому порядку недієздатним;

— місце проживання (перебування) одного з батьків не встановлено.

Строк призначення. Допомога призначається на кожні 6 місяців. Після закінчення шестимісячного періоду отримувач допомоги повинен звернутися до органу соціального захисту для підтвердження свого права на призначення допомоги на наступний період. Зауважимо, що тимчасова допомога призначається (у межах 6-місячного строку) дитині віком до 18 років.

Пакет документів. У загальному випадку для одержання тимчасової допомоги до органу соцзахисту населення подаються: заява за формою, затвердженою наказом № 441; копія свідоцтва про народження дитини; декларація про доходи та майновий стан осіб, що звернулися за призначенням усіх видів соцдопомоги. Крім того, залежно від підстав додаються такі документи: рішення суду (виконавчий лист) про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину; довідка державної виконавчої служби, що підтверджує факт несплати аліментів одним з батьків протягом 6 місяців, що передують місяцю звернення; довідка відповідної установи про здійснення щодо одного з батьків кримінального провадження або про його перебування на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, визнання його в установленому порядку недієздатним, а також перебування на строковій військовій службі; повідомлення органу внутрішніх справ про те, що місце проживання (перебування) одного з батьків дитини не встановлено.

Розмір допомоги визначається як різниця між 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців (що передують місяцю звернення). Максимальний розмір тимчасової допомоги у розрахунку на місяць див. у табл. 8.

Таблиця 8

Максимальний розмір тимчасової допомоги залежно від віку дитини

з 01.01.2018 р.

з 01.07.2018 р.

з 01.12.2018 р.

Діти віком до 6 років

746,00 грн.

779,50 грн.

813,00 грн.

Діти віком від 6 до 18 років

930,00 грн.

972,00 грн.

1013,50 грн.

Соцдопомога особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю

Умови надання допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, надбавки на догляд за ними, допомоги на поховання (у разі їх смерті) визначені в Законі України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» від 16.11.2000 р. № 2109-III та Порядку надання державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, затвердженому наказами Мінпраці, МОЗ і Мінфіну від 30.04.2002 р. № 226/293/169.

Підставою для призначення допомоги є виписка з акта огляду медико-соціальної експертної комісії (для особи з інвалідністю з дитинства) або медичний висновок (для дитини з інвалідністю до 18 років).

Особам, яким інвалідність встановлена вперше, допомога призначається з дня подання до органу соцзахисту населення заяви, яку можна подати як особисто до управління, так і надіслати поштою. При цьому всі необхідні документи мають бути подані або разом з заявою, або донесені не пізніше 3 місяців.

Важливо! Якщо особа з інвалідністю з дитинства або дитина з інвалідністю має право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника і на допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, ці виплати призначаються одночасно.

Розмір допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю у 2018 році розраховується з урахуванням норм Закону України від 03.10.2017 р. № 2148-VIII та постанови КМУ від 26.03.2008 р. № 265 (див. табл. 9).

Таблиця 9

Категорії осіб з інвалідністю з дитинства і дітей з інвалідністю

з 01.01.2018 р.

з 01.07.2018 р.

з 01.12.2018 р.

Особам з інвалідністю з дитинства І групи підгрупи А з надбавкою на догляд

2876,40

2960,40

3074,90

Особам з інвалідністю з дитинства І групи підгрупи Б з надбавкою на догляд

2178,00

2178,00

2245,50

Особам з інвалідністю з дитинства ІІ групи

1452,00

1452,00

1497,00

Особам з інвалідністю з дитинства ІІІ групи

1452,00

1452,00

1497,00

На дітей з інвалідністю без надбавки на догляд

1452,00

1452,00

1497,00

На дітей з інвалідністю підгрупи А віком до 6 років з надбавкою на догляд

2508,40

2575,40

2673,90

На дітей з інвалідністю віком до 6 років з надбавкою на догляд

1762,40

1795,90

1860,90

На дітей з інвалідністю підгрупи А віком від 6 до 18 років з надбавкою

2876,40

2960,40

3074,90

На дітей з інвалідністю віком від 6 до 18 років з надбавкою

1946,40

1988,40

2061,40

На дітей з інвалідністю, захворювання яких пов’язане з Чорнобильською катастрофою,

без надбавки на догляд

1524,60

1524,60

1571,85

На дітей з інвалідністю підгрупи А (ЧАЕС) віком до 6 років з надбавкою

3016,60

3083,60

3197,85

На дітей з інвалідністю (ЧАЕС) віком до 6 років з надбавкою

2270,60

2304,10

2384,85

На дітей з інвалідністю підгрупи А (ЧАЕС)

віком від 6 до 18 років з надбавкою на догляд

3384,60

3468,60

3598,85

На дітей з інвалідністю (ЧАЕС)

віком від 6 до 18 років з надбавкою на догляд

2454,60

2496,60

2585,35

Використані документи та скорочення

Закон № 2811 — Закон України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-XII.

Закон № 1727 — Закон України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю» від 18.05.2004 р. № 1727-IV.

Наказ № 441наказ Мінсоцполітики «Про затвердження форми Заяви про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій та пільг» від 21.04.2015 р. № 441.

Порядок № 1751 — Порядок призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затверджений постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1751.

Порядок № 261 — Порядок призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державної соціальної допомоги на догляд, затверджений постановою КМУ від 02.04.2005 р. № 261.

Тимчасова допомога — тимчасова державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання перебування їх невідоме.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше