Теми статей
Обрати теми

Щодо права жінки на першочергове використання соціальної додаткової відпустки на дітей

Міністерство соціальної політики України
Лист від 06.02.2018 р. № 204/0/101-18/284

У Департаменті заробітної плати та умов праці розглянуто ваше звернення і в межах компетенції повідомляється.

Відповідно до статті 19 Закону України «Про відпустки» (далі — Закон) жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або яка усиновила дитину, матері особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 Кодексу законів про працю України).

Зазначена відпустка є соціальною і не належить до виду щорічних відпусток, передбачених пунктом першим частини першої статті 4 Закону, на неї не поширюються норми щодо щорічних відпусток, крім випадків, прямо передбачених законом.

Частиною сьомою статті 20 Закону також визначено, що додаткові відпустки працівникам, які мають дітей, надаються понад щорічні відпустки, передбачені статтями 6, 7 і 8 цього Закону, а також понад щорічні відпустки, встановлені іншими законами та нормативно-правовими актами.

Така відпустка надається в обов’язковому порядку за заявою працівника один раз на календарний рік.

Законом не передбачено вимоги визначати період надання такої відпустки у графіку відпусток. У той же час, на нашу думку, для уникнення накопичення таких відпусток і раціонального планування роботи підприємства сторонам трудового договору все ж доцільно погоджувати їх надання окремим рядком у графіку відпусток.

Разом з тим чинним законодавством не передбачено строку давності, після якого працівник втрачає право на додаткові соціальні відпустки. Якщо він з якихось причин не скористався своїм правом на таку відпустку за попередній рік чи за кілька років, то має право використати її (в тому числі і всі разом), а в разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні цієї відпустки відповідно до статті 24 Закону.

Директор Департаменту заробітної плати та умов праці О. Товстенко

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

Як визначити період для використання соцвідпустки на дітей: шукаємо відповідь разом із Мінсоцполітики

У листі, що коментується, Мінсоцполітики відповіло на наш запит про період використання працівницею соцвідпустки на дітей.

Розпочнемо з того, що про соцвідпустку на дітей ідеться в ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504/96). У цій статті визначені підстави для надання такої відпустки і її тривалість. Проте ні ст. 19 Закону № 504/96, ні інші норми цього Закону не містять подробиць щодо самого порядку надання соцвідпустки на дітей. КЗпП у цьому випадку також мовчить.

Разом з тим у Законі № 504/96 розписаний механізм надання щорічної відпустки: вказані категорії працівників, які мають право на використання щорічної відпустки в зручний для них час (ч. 13 ст. 10 Закону № 504/96), складання графіка щорічних відпусток (ч. 10 і 11 ст. 10 Закону № 504/96), випадки перенесення на інший період або продовження щорічної відпустки (ст. 11 Закону № 504/96) тощо.

Проте соцвідпустка на дітей належить до виду соціальних відпусток, а не щорічних (ст. 4 Закону № 504/96). Тому порядок надання щорічних відпусток не поширюється на соцвідпустку на дітей.

На це також вказує той факт, що Закон № 504/96 не містить особливих приписів про поширення порядку надання щорічних відпусток на соцвідпустку на дітей. Виняток один: соцвідпустка на дітей може бути тільки перенесена на інший період або продовжена в порядку, визначеному для щорічних відпусток, а саме згідно зі ст. 11 Закону № 504/96 (ст. 20 цього Закону).

Отже, в Законі № 504/96 зазначені підстави для надання соцвідпустки на дітей, її тривалість, а також випадки її перенесення на інший період або продовження. А ось приписів щодо порядку надання соцвідпустки на дітей у Законі № 504/96 немає.

Такі нечисленні відомості і стали причиною нашого запиту до Мінсоцполітики: «Чи може працівниця, в якої є право на соцвідпустку на дітей, наполягати на використанні цієї відпустки в зручний для неї час? Чи може роботодавець наполягати на використанні соцвідпустки на дітей в іншій, ніж зазначений працівницею в заяві про її надання, період? Чи має період надання соцвідпустки на дітей узгоджуватися між працівницею і роботодавцем?».

У листі, що коментується, Мінсоцполітики зазначає: соцвідпустка на дітей надається в обов’язковому порядку за заявою працівника один раз на календарний рік.

Мається на увазі, що працівниці за наявності відповідних підстав за кожен календарний рік, в якому вона відпрацювала хоча б один день, належить соцвідпустка на дітей повної тривалості.

Працівниця, яка бажає скористатися соцвідпусткою на дітей, надає роботодавцеві заяву. У цій заяві вона обов’язково зазначає початок соцвідпустки на дітей. По суті, в заяві про надання соцвідпустки на дітей працівниця обкреслює бажаний для неї період використання цієї відпустки.

Чи може роботодавець відмовити працівниці, яка надала відповідну заяву, в наданні соцвідпустки на дітей? Однозначно ні! Як тільки працівниця надала заяву, вона висловила своє бажання на реалізацію свого права на соцвідпустку на дітей. Це підкреслює і Мінсоцполітики в листі від 05.08.2016 р. № 435/13/116-16: соцвідпустка на дітей надається в обов’язковому порядку за бажанням працівниці. А ось якщо працівниця не звернулася до роботодавця із заявою про надання соцвідпустки на дітей, то роботодавець не може наполягати на використанні нею соцвідпустки на дітей. У такому разі роботодавець може лише нагадати, що у працівниці є право на таку «дитячу» відпустку.

Відразу ж заспокоїмо роботодавців: якщо працівниця, яка має право на соцвідпустку на дітей, не виявила бажання використати таку відпустку протягом декількох років, то порушень законодавства про відпустки з боку роботодавця не вбачається і, відповідно, немає підстави для притягнення роботодавця до відповідальності (лист Мінсоцполітики від 05.06.2015 р. № 225/06/186-15). Річ у тому, що обмежуюча норма ч. 5 ст. 11 Закону № 504/96 (забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років поспіль, а також ненадання їх протягом робочого року особам віком до 18 років і працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці або за особливий характер праці) стосується виключно щорічних відпусток і не поширюється на соцвідпустку на дітей.

А ось чи може роботодавець наполягати на використанні соцвідпустки на дітей в інший, ніж зазначений працівницею в заяві про її надання, період? У листі, що коментується, відповіді на таке запитання немає.

При цьому, як вже ми з’ясували, законодавча база не містить умови про те, що соцвідпустка на дітей надається в період, узгоджений між працівницею і роботодавцем. Водночас у ст. 19 Закону № 504/96 зазначено, що працівниці за наявності відповідних підстав «надається щорічно додаткова оплачувана відпустка».

Отже, вважаємо: якщо працівниця подала заяву про надання їй соцвідпустки на дітей, то роботодавець повинен надати їй цю відпустку в період, зазначений у заяві. Проте у разі виробничої необхідності ніхто не забороняє роботодавцеві звернутися до працівниці з проханням використати соцвідпустку на дітей в інший, ніж зазначений у заяві, період. Якщо працівниця піде назустріч роботодавцеві, то соцвідпустка на дітей надається в період, узгоджений між нею і роботодавцем.

Зауважимо, що такий підхід у наданні соцвідпустки на дітей стосується її використання як за один календарний рік, так і за декілька минулих календарних років. Адже трудове законодавство не містить заборони на використання соцвідпустки на дітей відразу за декілька минулих років. Звичайно ж, якщо у працівниці накопичилися невикористані дні соцвідпустки на дітей відразу за солідну кількість років, то вона також повинна розуміти, що їх одночасне використання може підірвати робочий процес.

Як випливає з листа, що коментується, ідеальним варіантом є визначення періоду використання соцвідпустки на дітей у графіку відпусток. Так, працівниця і роботодавець заздалегідь дійдуть компромісу про період, коли така працівниця використовуватиме соцвідпустку на дітей у відповідному календарному році. Зазначимо також, що графік відпусток обов’язково складають для щорічних відпусток (ч. 10 і 11 ст. 10 Закону № 504/96). А ось включення до графіка відпусток соцвідпустки на дітей носить виключно рекомендаційний характер.

Людмила БЄЛЄВЦОВА, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі