Темы статей
Выбрать темы

Як надати соцвідпустку на дітей за двома підставами

Романова Ксения, налоговый эксперт
У працівниці є двоє дітей, одна з яких дитина-інвалід. У 2018 році старшій дитині виповнюється 15 років, а молодшій дитині-інваліду — 10 років. Чи має право така працівниця на соцвідпустку на дітей за двома підставами за 2018 рік? Якщо так, то чи може вона поділити її на частини?

Згідно зі ст. 1821 і ст. 1861 КЗпП, а також ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) на соцвідпустку на дітей мають право працюючі:

жінки, які мають двох або більше дітей віком до 15 років;

жінки, які мають дитину з інвалідністю;

— жінки, які усиновили дитину;

— матері осіб з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи;

— одинокі матері;

— батьки, які виховують дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);

— особи, які взяли під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи;

— особи, визначені в установленому порядку як опікуни;

— один із прийомних батьків;

— один із батьків-вихователів.

Тривалість соцвідпустки на дітей за наявності однієї підстави для її надання становить 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів, визначених ст. 73 КЗпП. А за наявності декількох підстав (двох або більше) для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Право на отримання соцвідпустки на дітей залежить від віку дитини. Так, жінка, яка має двох дітей віком до 15 років, має право на соцвідпустку на дітей до досягнення старшою дитиною 15 років. При цьому слід враховувати, що цей вид відпустки, будучи соціальним, надається за календарний рік, а не за відпрацьований робочий рік. Ця відпустка повної тривалості може бути використана працівницею в будь-який час протягом календарного року, незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини. У році досягнення дитиною граничного віку (у нашому випадку — 15 років) працівниця не втрачає право на таку відпустку. На це, зокрема, вказує Мінсоцполітики в листі від 25.02.2015 р. № 76/13/116-15 (ср. ). Тобто за рік, у якому дитині працівниці виповнюється 15 років, вона отримує право на соцвідпустку на дітей.

У разі надання соцвідпустки на дітей за підставою «жінка, яка має дитину з інвалідністю» віковий поріг, що визначає людину як дитину, беремо із загальних норм законодавства. Тому жінка, що має дитину з інвалідністю, має право на соцвідпустку на дітей до досягнення такою дитиною 18 років. Це випливає з визначення терміна «дитина» в ст. 1 Закону України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 р. № 2402-III і в ст. 2 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-XII.

Виходячи з вищесказаного, працівниця, що має двох дітей віком до 15 років, одна з яких — дитина з інвалідністю, має право на соцвідпустку на дітей тривалістю 17 календарних днів за двома підставами — як «жінка, яка має двох або більше дітей віком до 15 років» і як «жінка, яка має дитину з інвалідністю».

Востаннє скористатися правом на соцвідпустку на дітей за двома підставами працівниця може за 2018 рік. Річ у тому, що саме у 2018 році старшій дитині виповнюється 15 років. Починаючи з 2019 року працівниця втрачає право на отримання соцвідпустки на дітей за двома підставами.

З 2019 року і до досягнення дитиною з інвалідністю 18 років вона матиме право на соцвідпустку на дітей за однією підставою тривалістю 10 календарних днів. Причому підкреслимо, що востаннє право на соцвідпустку на дітей за однією підставою виникне в працівниці за рік, у якому її дитині з інвалідністю виповниться 18 років.

У загальному випадку соцвідпустка на дітей не підлягає поділу на частини. Причина: можливість поділу на частини передбачена тільки для щорічних відпусток (ст. 12 Закону про відпустки), а соцвідпустка на дітей належить до виду соціальних відпусток, а не щорічних (ст. 4 Закону про відпустки).

Але, як зазначає Мінсоцполітики в листі від 12.05.2015 р. № 256/13/116-15, працівниця, яка має право на соцвідпустку за двома підставами, може використати зазначену відпустку, наприклад, спочатку за однією підставою тривалістю 10 календарних днів, а через деякий час — за іншою підставою тривалістю 7 календарних днів.

Висновок. У наведеному випадку в працівниці за 2018 рік (у році досягнення старшою дитиною 15 років) виникає право на соцвідпустку на дітей за двома підставами — «жінка, яка має двох або більше дітей віком до 15 років» і «жінка, яка має дитину з інвалідністю» (17 календарних днів). За 2019 рік ця працівниця вже має право на соцвідпустку на дітей за однією підставою як жінка, яка має дитину з інвалідністю (10 календарних днів). Востаннє право на таку відпустку виникне в працівниці за рік, у якому її дитина з інвалідністю досягне 18 років.

При цьому соцвідпустка на дітей, що надається за однією підставою тривалістю 10 календарних днів, не підлягає поділу. А соцвідпустка на дітей за двома підставами тривалістю 17 календарних днів може бути поділена на частини: 10 календарних днів і 7 календарних днів.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше