Темы статей
Выбрать темы

Сумісник перетворюється на основного працівника: звільнити/ прийняти чи перевести?

Беляева Елена, эксперт по вопросам оплаты труда
Працівник хоче «всередині» одного і того ж роботодавця перейти із сумісництва на основне місце роботи зі збереженням посади. Як документально оформити зміну статусу працівника?

На практиці застосовують два варіанти зміни статусу роботи «сумісник → основний працівник»: через звільнення-прийняття і через переведення. Деякі з кадровиків віддають перевагу варіанту переведення із сумісництва на основне місце роботи без припинення трудових відносин. Але ми все ж рекомендуємо при зміні статусу роботи використовувати варіант звільнення-прийняття. Цього варіанта дотримується також і Мінсоцполітики в листах від 22.06.2012 р. № 93/06/187-12, від 14.06.2016 р. № 121/06/187-16, від 18.10.2017 р. № 446/0/22-17/134. Чому?

Справа в тому, що переведення на іншу роботу регламентоване ст. 32 КЗпП і допускається тільки за згодою працівника, за винятком випадків, передбачених ст. 33 КЗпП, та в інших випадках, передбачених законом. При цьому, як зазначає Верховний Суд України, «переведенням на іншу роботу вважається доручення працівникові роботи, що не відповідає спеціальності, кваліфікації чи посаді, визначеній трудовим договором» (див. п. 31 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.92 р. № 9).

У ситуації, що розглядається, працівник залишається працювати на тій самій посаді в межах підприємства (установи, організації). Змінюється лише статус працівника: з сумісника він перетворюється на основного працівника. Отже, у цьому випадку переведення у розумінні ст. 32 КЗпП не може бути застосовано. Мінсоцполітики зазначає:

«у такому випадку працівника доцільно звільнити з посади за сумісництвом, а потім прийняти на основне місце роботи за новим трудовим договором, враховуючи вимоги статті 24 КЗпП.

Перелік підстав для звільнення працівника зазначено у статтях 36 — 41 КЗпП».

Крім цього, працівник бюджетної установи, організації може бути звільнений на підставі п. 8 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого наказом Мінпраці, Мін’юсту і Мінфіну від 28.06.93 р. № 43 (далі — Положення № 43). А саме: у разі прийняття працівника, який не є сумісником, чи обмеження сумісництва у зв’язку з особливими умовами та режимом праці.

У випадку звільнення сумісника у зв’язку з прийняттям основного працівника до трудової книжки сумісника вносять запис про звільнення на підставі ст. 7 КЗпП і п. 8 Положення № 43 (див., зокрема, лист Мінсоцполітики від 28.10.2016 р. № 401/06/186-16 // «ОП», 2016, № 24, с. 3).

Нагадаємо: згідно зі ст. 7 КЗпП додаткові (крім передбачених ст. 37 і 41 КЗпП) підстави для припинення трудового договору деяких категорій працівників за певних умов можуть встановлюватися законодавством. Для працівників-сумісників державних установ такі додаткові підстави встановлені Положенням № 43.

Пам’ятайте: у трудовій книжці запис про звільнення з роботи за сумісництвом здійснюють у тому випадку, якщо в ній було зроблено запис про прийняття працівника на роботу за сумісництвом. Якщо запису про прийняття на сумісництво у трудовій книжці немає, то запис про звільнення не робиться.

Навіть якщо працівник працює за сумісництвом на тому ж підприємстві (в установі), де й за основним місцем роботи, з ним укладають два окремі трудові договори: за основним місцем роботи і за сумісництвом. Причому ці трудові договори юридично ніяк між собою не пов’язані (див. лист Мінсоцполітики від 28.09.2011 р. № 697/18/155-11). А отже, переведення з сумісництва на основне місце роботи не відповідає законодавству.

Тому в рамках цієї статті розглянемо документальне оформлення саме варіанта звільнення сумісника і прийняття його на роботу як основного працівника.

Послідовність дій при цьому буде такою.

1. Працівник подає роботодавцеві дві заяви: першу — про звільнення, наприклад, за власним бажанням (ст. 38 КЗпП) або за угодою сторін (п. 1 частини першої ст. 36 КЗпП), другу — про прийняття на основне місце роботи.

2. На підставі заяви про звільнення роботодавець видає наказ (розпорядження) про припинення трудового договору, з яким працівника ознайомлюють під підпис.

УВАГА!

Працівник має бути звільнений з місця роботи за сумісництвом у день, що передує дню прийняття на основне місце роботи.

3. До особової картки працівника вносять запис про дату і підставу звільнення.

4. У день звільнення роботодавець проводить з працівником остаточний розрахунок і виплачує всі належні йому суми, включаючи компенсацію за невикористану відпустку.

5. На підставі заяви про прийняття на роботу видається наказ (розпорядження) про прийняття на роботу.

ВАЖЛИВО!

При звільненні із сумісництва і прийнятті на основне місце роботи працівник зобов’язаний пред’явити роботодавцеві трудову книжку. Тобто працівник має бути звільнений з попереднього основного місця роботи в день, що передує дню прийняття на основне місце роботи до цього роботодавця або раніше.

6. На прийнятого працівника роботодавець для зручності ведення обліку використання відпусток може заповнити нову особову картку.

7. Якщо запис про роботу за сумісництвом не був внесений до трудової книжки за бажанням працівника за попереднім основним місцем роботи, роботодавець за новим основним місцем роботи може внести запис про роботу за сумісництвом. Потім у звичайному порядку роблять запис про прийняття працівника на основне місце роботи.

Про прийняття працівника на роботу потрібно обов’язково повідомити податківців, подавши відповідне Повідомлення (його форма затверджена постановою КМУ від 17.06.2015 р. № 413).

Повідомлення подають незалежно від того, була перерва у днях між звільненням і прийняттям чи ні, на колишню чи на іншу посаду приймаєте працівника.

Зверніть увагу: якщо трудові договори йдуть один за одним, про укладення нового трудового договору потрібно повідомити податківців, по суті, ще в період роботи працівника за діючим трудовим договором (за сумісництвом).

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше