Темы статей
Выбрать темы

Як виражати і приймати любов: в організаційному контексті і не тільки

Зимовин Алексей, практикующий психолог, канд. психол. наук, член Ассоциации политических психологов Украины
Гм… Тема нашої розмови, здається, сильно відхилилася від професійної сфери. Причому тут узагалі любов до управління кадрами? Причин появи такої статті в нашому виданні дві: перша — будь-який кадровик він ще і людина, тобто йому варто будувати стосунки любові з близькими людьми якісно, з розумінням і усвідомленням; а ось друга — не така очевидна — будь-яка комунікація, у тому числі й професійна, містить певні елементи любовних стосунків! Так, у крихітних дозах, у найбільших нешкідливих кількостях, але й в роботі ми говоримо іншим людям приємні слова, намагаємося зробити щось важливе для них тощо. Інакше кажучи, аналітика способів вираження і розуміння любові не може бути марною для всіх тих, хто працює з людьми. Тож читайте далі! Раді будемо вашим відгукам та запитанням, які ви можете надіслати на електронну адресу, представлену вище.

Чи знає хтось, що таке любов?

Давайте трохи розберемося в термінах. Насправді, не можна плутати любов і закоханість. Почуття ейфорії, ідеалізація партнера, коли здається, що в ньому немає жодного недоліку, минають. За ними може прийти справжня любов, а може, й ні.

Але справжня любов — це завжди вибір, одна людина любить іншу, бачачи і її переваги, і її недоліки.

Важливо

Ставлення до любові як до власного вибору людини, до її рішення, дозволяє їй бути активною, вчиняти дії, спрямовані на підвищення якості своїх стосунків.

Слухайте, а чому люди взагалі розлучаються? Чому їх прекрасна і захоплююча закоханість не переростає в любов? Найчастіше, тому що вони використовують різні мови любові, тобто різні способи виражати і сприймати любов. Як це? Він що, китаєць, а вона англійка? Що ви, я зовсім не про це — чоловік може хоч сто разів сказати своїй жінці: «Я люблю тебе» і заробити для неї всі гроші світу, але їй цього буде мало… Вона, можливо, кричатиме йому у відчаї: «Що ти, не міг мені подзвонити? У тебе зовсім немає на мене часу…». Вони розуміють любов по-різному. І для того, щоб бути щасливими, їм усього лише потрібно вивчити мови одне одного.

Щось схоже відбувається і в організації. Начальник може вважати, що вище щастя для людини — це гроші. Саме вони визначатимуть лояльність (читай: любов останнього) до організації. А що, якщо це не так?

Загалом, точно варто розрізняти любов як почуття (пристрасті, близькості, зобов’язань) і любов як діяльність. Неважко помітити, що почуття пристрасті, близькості та зобов’язань можуть виникати в людини не лише в сексуальній, міжстатевій любові, але і в лояльності організації.

Як формується мова любові

Мова любові — той спосіб, за допомогою якого людина розуміє, що її люблять, і показує іншим, що вона любить їх. Знаючи цей спосіб, можна почати набагато краще взаємодіяти з іншими.

Звідки береться мова любові? Частково з наших природжених особливостей. Ми спочатку чутливіші до дій певного роду: хтось любить вухами, а хтось — очима. Особливу роль тут відіграють наші батьки, адже саме вони перші виражають нам свою любов, від них ми дізнаємося, що нас люблять. Тож, виховуючи дітей, придивляйтеся, до яких ваших проявів любові вони особливо чутливі. Але не можна скидати з рахунків й всіх інших членів сім’ї, а потім однолітків, літературу та кіно… Вони теж впливають на формування мови любові.

Кожен з нас може володіти декількома мовами, але якась одна виявляється головною. Тут так само, як і у звичайних мовах. Є мова рідна, та, якою говорить ваше серце, і ті іноземні мови, які ви вивчили вже пізніше.

Г. Чепмен говорить про п’ять основних мов любові: слова схвалення, якісний час, отримування подарунків, акти служіння, фізичні дотики. Зараз ви дізнаєтеся про кожну з них і навіть зможете визначити свою мову любові і мову любові партнера по спілкуванню!

Слова схвалення

«Добре слово й кішці приємне» — кажуть у народі. Людина, для якої ведучою стає мова любові «слова схвалення», розуміє, що кохана, коли їй говорять це. Не обов’язково безпосередньо: «Я люблю тебе». Тут можуть бути і слова захоплення: «Ти прекрасна!», «Тобі дуже личить ця сукня», «Мені дуже приємно, що ти помив посуд». І слова підбадьорення і підтримки: «У тебе все вийде!», «Ти молодець!».

Як часто подружжя переходить на мову вимог і причіпок. Але стосункам це тільки шкодить! Дружина, яка говорить: «Якщо ти не полагодиш цю чортову люстру, вона впаде нам на голову!», — не любить, вона намагається правити, як шалена імператриця. Дружина, яка говорить: «Любий, мені було б дуже приємно, якби ти полагодив цю люстру. Як думаєш, у тебе вийде до вихідних?», — проявляє любов. Любов просить, але не вимагає!

Коли співробітник з такою мовою любові стикається із сухими наказами і розпорядженнями або тим більше вимогами, він почуває себе демотивованим, але спробуйте похвалити, попросити його, і ви побачите, як зміниться його поведінка.

Якісний час

«Якісний час» — це час, коли ви приділяєте людині безроздільну увагу. Ви дивитеся на неї, ви говорите з нею, ви слухаєте її, не відволікаючись більше ні на що.

Г. Чепмен стверджує, що в ресторані дуже легко відрізнити сімейні пари від тих, які прийшли на побачення. Закохані дивляться одне на одного, подружжя — на всі боки.

Проводити якісний час, означає дарувати своє життя в цей момент коханій людині. При цьому ви можете просто сидіти мовчки, але відчувати близькість, або вести діалог. Ділячись почуттями, думками, бажаннями, мріями. Адже якісний час завжди відвертий. Слова в цій мові любові відрізняються від слів у попередній. Коли ми використовуємо слова схвалення, то важливо, що ми скажемо іншому, а коли йдеться про якісний час, важливо, як ми слухаємо його.

Проводити якісний час можна за будь-яким заняттям, яке вас об’єднує: похід по магазинах, прибирання, виїзд на природу, прогулянка. Головне, щоб ці заняття відповідали вашим інтересам.

Отже, якщо для працівника мовою любові є якісний час, а начальник ніколи не вислуховує його або вислуховує на бігу, знецінює ідеї, навряд чи такий співробітник буде мотивованим і лояльним. Він, сам того не усвідомлюючи, переживатиме відкинутість і розчарування.

Отримання подарунків

В усіх культурах і навіть у деяких тварин дарування подарунків є вираженням любові. По суті, подарунок — це те, що ми можемо потримати в руках і зрозуміти, що людина думала про нас, пам’ятала… Подарунок — це символ, у якому може бути втілена любов, це її речове представлення. Кожна мама пам’ятає ту криву листівку, яку подарувала їй дитина. Навіть якщо листівка була вирізана з важливих документів, мати почуває себе коханою.

Одній моїй знайомій її хлопець зробив пропозицію і подарував дуже дорогу каблучку. Але батько забороняв їй носити її, тому що переймався, що її вкрадуть! Не аналізуватимемо поведінку батька. Зазначимо тільки, що дівчина дуже страждала. Адже ця каблучка була для неї не просто річчю, а й підтвердженням почуттів.

Насправді, мова любові «отримання подарунків» одна з найпростіших. І якщо ви розумієте, що це провідна мова вашого партнера, то вам пощастило. Потрібно тільки уважно стежити за тим, що йому подобається, щодо чого він висловлює або висловлював захоплення, і дарувати йому це або щось подібне, щоб виразити свою любов.

Коментувати цей пункт з точки зору організаційної психології навіть і не варто ☺. Зрозуміло, що багатьом співробітникам подобаються подарунки, премії та інші форми матеріальних заохочень. Інша розмова, що не всім, тож будьте обережні із цією мовою.

Акти служіння

Під актами служіння Чепмен розуміє виконання тих дій, яких бажає ваш партнер, але вони важкі для вас. Ви шукаєте спосіб зробити приємне, щось для нього…

У сімейних стосунках це може бути приготування обіду, чищення килима, прибирання у шафі, зміна пелюшок, витирання пилу, прибирання в гаражі, прогулянка із собакою. Усе, що завгодно. Аби це було те, чого хоче ваш партнер, а у вас було достатньо сил, щоб робити це з радістю, або, у будь-якому разі, без роздратування.

Якщо ви критикуєте чоловіка за те, що він нічого не робить для вас, то, можливо, вашою мовою любові є акти служіння. Потужною ілюстрацією вираження любові через акт служіння дав Ісус Христос, омивши ноги своїм учням.

В організаційному житті ця форма проявляється тоді, коли роботодавець іде назустріч співробітникові: відпускає його на навчання, направляє у відпустку, коли йому зручно, загалом, дбає про його інтереси.

Фізичний дотик

Дотики слугують вираженню любові: ми тримаємося за руки, обіймаємося, цілуємося, займаємося сексом… Іноді люди намагаються звести всю любов до останнього, але пуття з цього мало, а шкоди багато…

Насправді, фізичні дотики є основною мовою для багатьох людей, адже з народження ми починаємо пізнавати світ саме через дотик. До того ж фахівці у сфері психології розвитку показали, що маленькі діти, яких носили на руках, обіймали і цілували, були емоційно здоровіші, ніж ті, яких позбавляли фізичного контакту. Для людини з такою мовою любові важливі погладжування, обійми, і кожен з дотиків вона сприймає яскравіше, ніж інші люди.

Ось і уявіть собі: в організаційному житті теж важливо торкатися одне одного. Це можуть бути особливі рукостискання, обійми тощо. Найголовніше — будьте уважні, чи потрібно це партнерові по спілкуванню і чи не порушує ваших і його комунікативних меж.

Як визначити свою мову любові і мову любові партнера

Щоб визначити мову любові іншої людини, зверніть увагу на такі запитання.

• Як вона виражає вам свою любов? Адже найчастіше людина робить вам те, чого б хотіла отримати від вас.

• Про що вона вас просить найчастіше?

• Що приносить вашому партнерові найбільше задоволення? Слова, увага, подарунки, акти служіння чи дотики?

• На що ваш партнер ображається і чим він невдоволений? Тут ідемо від зворотного.

• Як ваш партнер виражає любов до дітей і тварин?

• Як з ним поводяться його батьки?

Для того щоб зрозуміти, що потрібно вам, і визначити ваш спосіб вираження і сприйняття любові, теж є спеціальні запитання.

• Як ви розумієте, що партнер любить вас? Слова, увага, подарунки, акти служіння, дотики?

• Що з того, що партнер робить чи не робить, говорить чи не говорить, найболючіше ранить вас?

• Чого ви вимагаєте від партнера найчастіше?

• Як ви виражаєте свою любов партнерові?

• Як ви розуміли, що вас люблять ваші батьки?

Отже, визначте свою мову любові і мову любові партнера по спілкуванню, і ви зможете зрозуміти одне одного. Використовуйте ту мову любові, яка потрібна йому, спробуйте розтлумачити йому свою. Дивіться уважно, може, він кричав вам про любов, просто у свій спосіб, а ви не помітили. До зустрічі!

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше