Темы статей
Выбрать темы

Позаштатники на громадських засадах

Беляева Елена, эксперт по вопросам оплаты труда
Продовжуємо розмову про позаштатників. У цій статті поговоримо про те, коли позаштатники можуть працювати на громадських засадах (безоплатно).

Іноді підприємства, що перебувають у скрутному фінансовому становищі (особливо це стосується госпрозрахунківців), тимчасово виводять працівників за штат. При цьому такі працівники виконують свої трудові обов’язки на громадських засадах (без виплати заробітної плати).

Так робити в жодному разі не можна. Це є грубим порушенням вимог трудового законодавства.

Згідно зі ст. 43 Конституції України кожен має право на працю, яке включає в себе можливість заробляти собі на життя роботою, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Кожен має право на заробітну плату не нижче визначеної законом. Схожа норма закріплена і в ст. 2 КЗпП. Зазначені положення знаходять відображення і в трудовому договорі, у межах якого працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену таким договором, з підпорядкуванням внутрішньому трудовому розпорядку, а роботодавець — виплачувати йому заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін (ст. 21 КЗпП).

Таким чином,

Важливо!

якщо відносини між фізособою і роботодавцем мають ознаки трудових, то заробітна плата повинна виплачуватися обов’язково.

Виведення працівників за штат у цьому випадку не рятує. Наприклад, Верховний Суд в ухвалі від 09.04.2008 р.* визнав такими, що суперечать вимогам законодавства, рішення загальних зборів учасників товариства про скасування штатного розпису та виконання всіма посадовими особами товариства своїх обов’язків безоплатно на громадських засадах. Водночас на громадських засадах може виконуватися робота поза трудовими відносинами. Наприклад, це можуть бути члени керівних виборних органів організації.

* reyestr.court.gov.ua/Review/1868147.

Поняття «робота на громадських засадах» у чинному законодавстві чітко не визначене. Але виходячи з аналізу нормативно-правових актів можна виокремити такі ознаки цієї роботи:

1) робота на громадських засадах не підпадає під дію норм трудового законодавства.

2) робота виконується безоплатно;

3) зазвичай, робота проводиться у вільний від оплачуваної роботи час;

4) робота виконується не на підставі трудового договору, а на основі спеціальних повноважень. Зокрема, це можуть бути відносини між членами громадської організації (у тому числі в межах профспілки) при виконанні передбачених статутом такої організації обов’язків.

Наприклад, той факт, що голова і члени правління, а також інші члени споживчого товариства можуть виконувати свої обов’язки на громадських засадах (на безоплатній основі), визнає Мінсоцполітики в листі від 02.03.2015 р. № 228/13/84-15. Те, що роботи виконуються на громадських засадах, має бути зафіксовано в статуті або іншому документі, затвердженому в установленому порядку найвищим органом управління організації.

Аналогічні положення застосовуються до працівників органів управління інших громадських організацій, у тому числі об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Пов’язано це з тим, що ні Закон № 4572**, ні Закон № 2866*** не встановлюють обов’язковості оформлення трудових відносин з такими працівниками. А коли так, то і члени правління ОСББ, і керівники громадських об’єднань мають право працювати на громадських засадах, без виплати їм заробітної плати.

** Закон України «Про громадські об’єднання» від 22.03.2012 р. № 4572-VI.

*** Закон України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29.11.2001 р. № 2866-III.

Крім того, чинне законодавство прямо передбачає можливість виконання робіт на громадських засадах без включення до штату в органах державної влади та місцевого самоврядування. Наприклад, це:

Положення про позаштатного консультанта у Верховній Раді України та в її органах, затверджене розпорядженням Голови Верховної Ради України від 07.07.2003 р. № 701;

наказ МОЗ «Про затвердження персонального складу головних позаштатних спеціалістів МОЗ України» від 04.07.2011 р. № 135-о;

Положення про позаштатного (громадського) інспектора з питань формування та ведення страхового фонду документації, затверджене наказом МНС від 06.02.2009 р. № 88;

Положення про групи позаштатних (громадських) інспекторів державного архітектурно-будівельного контролю, контролю у сфері житлово-комунального господарства, затверджене наказом Мінрегіонбуду від 13.06.2012 р. № 305;

Положення про позаштатного радника Національної служби посередництва і примирення, затверджене наказом Національної служби посередництва і примирення від 31.12.2009 р. № 89.

Голови місцевих держадміністрацій можуть створювати консультативні, дорадчі та інші допоміжні органи, служби і комісії, члени яких виконують свої функції на громадських засадах (п. 9 ст. 39 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» від 09.04.99 р. № 586-XIV).

Увага!

З особами, які працюють на громадських засадах, трудові договори не укладаються.

Зазначимо також, що в ряді нормативно-правових актів під позаштатниками розуміють працівників, які виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами (ЦПД).

У п.п. 2.1.8 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5, також сказано, що до фонду основної заробітної плати включаються, зокрема, виплати працівникам, які не перебувають у штаті підприємства, за цивільно-правовими договорами (окрім ФОП).

Проте звертаємо увагу на те, що включати виплати ЦПД до фонду основної заробітної плати необхідно виключно в статистичних цілях. Ми настійно не рекомендуємо зазначати в ЦПД, що виплати за договором здійснюються в межах фонду оплати праці.

Не слід прописувати в ЦПД і будь-які інші норми трудового законодавства: підпорядкування внутрішньому трудовому розпорядку, контроль за процесом виконання робіт з боку замовника, систематичну оплату праці тощо.

Висновки

• Вивести працівників за штат, щоб вони виконували свої трудові обов’язки на громадських засадах (без виплати заробітної плати), не можна.

• Виконання робіт на громадських засадах можливе поза трудовими відносинами і тільки у випадках, прямо передбачених законодавством.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше