Темы статей
Выбрать темы

Декретниця «за штатом»: чи можливо?

Романюк Екатерина, эксперт по вопросам оплаты труда
Працівниця установи перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. Чи можна вивести за штат (скоротити) її посаду?

На період відпустки для догляду за дитиною до 3 років (до 6 років на підставі медичного висновку) за працівницею зберігається місце роботи (посада) (ст. 2 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР). Тобто після закінчення відпустки працівниця повинна вийти на роботу на ту ж саму посаду, яку вона обіймала до відпустки. Тому роботодавець не має права вивести за штат (скоротити) посаду працівниці, яка перебуває в такій відпустці. На це також звертало увагу Мінсоцполітики в листах від 13.03.2012 р. № 40/06-187-12 та від 16.05.2012 р. № 158/13/133-12.

Ідеальним є варіант, коли посаду працівниці, що перебуває у відпустці для догляду за дитиною, скорочують з першого робочого дня після виходу такої працівниці з відпустки. При цьому попередити працівницю про майбутнє звільнення у зв’язку зі скороченням штату за п. 1 ст. 40 КЗпП роботодавець може, зокрема, в періоді перебування її у відпустці для догляду за дитиною. Головне — дотриматися двомісячного строку, як того вимагає ст. 492 КЗпП (див. лист Мінсоцполітики від 26.03.2015 р. № 182/06/187-15). Пам’ятайте! Звільняти вагітних жінок, жінок, які мають дітей віком до 3 (6) років, одиноких матерів за наявності дитини віком до 14 років або дитини з інвалідністю, за ініціативою роботодавця заборонено. Виняток — повна ліквідація підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням (ч. 3 ст. 184 КЗпП).

У бюджетників, штатний розпис яких затверджується органами вищого рівня, можуть бути свої особливості. Річ у тому, що орган вищого рівня доводить до відома бюджетної установи рішення про скорочення штатів у відповідному розпорядженні. І в ньому зазначена конкретна дата виконання цього припису, причому, зазвичай, без урахування того факту, що скорочувані посади можуть обіймати працівниці, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до 3 років.

У цьому випадку бюджетній установі нічого не залишається, як затвердити новий штатний розпис без урахування скорочених посад. Декретниці фактично виявляються «за штатом». Їм можуть запропонувати вакантну посаду відповідно до їх спеціальності (кваліфікації), а за відсутності таких посад — попередити не пізніше ніж за 2 місяці про майбутнє звільнення у зв’язку зі скороченням штату (п. 1 ст. 40 КЗпП) і звільнити після закінчення відпустки для догляду за дитиною (звичайно, якщо працівниця не належить до пільгової категорії).

Деякі спеціальні нормативні акти прямо прописують зазначену процедуру. Так, наприклад, жінки-військовослужбовці, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до 3 років, у разі проведення організаційних заходів, унаслідок чого їх посади підлягають скороченню і немає можливості перемістити таких жінок на вакантні посади, до закінчення відпустки по догляду за дитиною утримуються поза штатом частини. Після закінчення відпустки командир військової частини звільняє їх з військової служби у зв’язку зі скороченням штатів (п. 91 Положення про проходження військової служби особами офіцерського складу, прапорщиками (мічманами) Збройних Сил України, затвердженого Указом Президента України від 07.11.2001 р. № 1053/2001).

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше