Темы статей
Выбрать темы

Як записати до трудової книжки виконання громадських робіт

Беляева Елена, эксперт по вопросам оплаты труда
Громадські роботи — це особливий вид суспільно корисних оплачуваних робіт в інтересах територіальної громади, які організовуються для додаткового стимулювання мотивації до праці, матеріальної підтримки безробітних та інших категорій осіб і виконуються ними на добровільних засадах (ч. 1 ст. 31 Закону про зайнятість*).

* Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI.

Детально про порядок організації громадських робіт ми розповідали в статті «Безробітні» позаштатники» // спецвипуск «ОП», 2019, № 8/1.

Нагадаємо основні моменти.

1. До виконання громадських та інших робіт тимчасового характеру залучають (п. 3 Порядку № 175**):

** Порядок організації громадських та інших робіт тимчасового характеру, затверджений постановою КМУ від 20.03.2013 р. № 175.

• зареєстрованих безробітних;

• осіб, які перебувають на обліку в територіальних органах держслужби зайнятості як такі, що шукають роботу;

• працівників, які втратили частину зарплати внаслідок вимушеного скорочення до 50 % передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції.

2. Громадські роботи виконуються виключно на створених для цього тимчасових робочих місцях.

3. З особами, які беруть участь у громадських роботах, роботодавці укладають у письмовій формі строкові трудові договори на строк, що сумарно протягом року не може перевищувати 180 календарних днів.

4. Громадські роботи проводяться на підставі договору про організацію громадських робіт і фінансування їх організації***, який укладається між територіальним органом держслужби зайнятості і роботодавцем у межах відповідного бюджетного періоду.

*** Примірна форма такого договору затверджена наказом Мінсоцполітики від 28.03.2013 р. № 159.

5. Праця «громадських працівників» оплачується за фактично виконану роботу, але не менше мінімальної заробітної плати і відповідно до положень угоди.

6. Особам, які виконували громадські роботи, роботодавець зобов’язаний внести відповідний запис до трудової книжки (п. 5 Порядку № 175).

Спираючись на п. 2.14 Інструкції № 58, Мінсоцполітики в листі від 19.04.2019 р. № 102/0/193-19, що коментується, звертає увагу на те, що назва роботи, професії (посади) працівника повинна відповідати Класифікатору професій.

На практиці здебільшого безробітних залучають туди, де щодня бракує робочих рук. Зазвичай це проста некваліфікована праця, яка не вимагає від працівника спеціальних знань та вмінь. У Класифікаторі професій такі роботи зібрані в розділі 9 «Найпростіші професії». Наприклад, це може бути прибирання вулиць, скверів, парків, майданів, висадження дерев та квітів, ремонт і фарбування будівель, спортивних і дитячих майданчиків, благоустрій населених пунктів, інші дрібні будівельні роботи. Тобто йдеться про виконання необхідних для міста, селища, району буденних справ, за умови, що вони не пов’язані зі шкідливими умовами праці та ризиком для життя і здоров’я.

У Класифікаторі професій зазначеним роботам відповідають, зокрема, такі роботи (професії), як:

9161 — робітник з благоустрою;

9162 — двірник, прибиральник територій;

9322 — підсобний робітник;

9333 — вантажник.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше