Темы статей
Выбрать темы

Чи скорочувати робочий час напередодні свята «півставковому» працівникові?

Беляева Елена, эксперт по вопросам оплаты труда
Працівник підприємства працює на півставки. Як правильно табелювати його роботу в передсвятковий день — 4 чи 3,5 години?

Згідно з ч. 1 ст. 53 КЗпП напередодні святкових і неробочих днів (їх перелік наведений у ст. 73 КЗпП) тривалість роботи працівників скорочується на 1 годину як при 5-денному, так і при 6-денному робочому тижні. Виняток — працівники, яким установлений скорочений робочий час відповідно до ст. 51 КЗпП (неповнолітні працівники, працівники, зайняті на роботах зі шкідливими умовами, медики, педагоги тощо).

Неповний робочий час (неповний робочий день та/або неповний робочий тиждень) установлюється за погодженням між працівником і роботодавцем. Оплата праці в цьому випадку проводиться пропорційно відпрацьованому часу або залежить від виробітку (ст. 56 КЗпП).

Чи поширюється ч. 1 ст. 53 КЗпП на працівників, які працюють неповний робочий час? У самій статті 53 КЗпП про це не сказано. Тому звернемося до роз’яснень «трудового» міністерства.

Так, у листі від 28.08.2014 р. № 395/13/116-14 // «ОП», 2014, № 19, с. 7 Мінсоцполітики зазначало, що норма ст. 53 КЗпП поширюється на працівників, які працюють за 5-денним або 6-денним робочим тижнем з установленою законодавством нормою робочого часу (тобто 40 годин на тиждень).

Для працівників, які працюють на умовах неповного робочого часу, норма ч. 1 ст. 53 КЗпП не застосовується, тобто тривалість їх роботи напередодні святкових і неробочих днів не скорочується на 1 годину. Причому цей висновок справедливий для працівників, які працюють на умовах неповного робочого дня, неповного робочого тижня або поєднання неповного робочого дня і робочого тижня.

Таким чином, у цілому при неповному робочому часі скорочення тривалості роботи на 1 годину напередодні святкових і неробочих днів КЗпП не передбачено.

Проте в колективному договорі можна передбачити таке скорочення в певних випадках. Ідеться про ситуацію, коли при неповному робочому тижні або поєднанні неповного робочого дня і робочого тижня тривалість окремих робочих днів становить 8 годин. Тривалість такого 8-годинного робочого дня ми вважаємо за можливе скоротити на 1 годину напередодні святкового або неробочого дня. Аналогічного підходу дотримується і Мінсоцполітики в листі від 22.12.2017 р. № 2960/0/107-17/284 // «ОП», 2018, № 2, с. 6.

Водночас, якщо у вас госпрозрахункове підприємство, ніщо не заважає вам у колдоговорі прописати можливість скорочення тривалості роботи напередодні святкових і неробочих днів для всіх працівників, яким установлений режим неповного робочого часу. У цьому ж документі слід зазначити, на скільки скорочуватиметься тривалість роботи в передсвяткові дні (наприклад, на 1 годину чи на якийсь час, який обчислюється з урахуванням зайнятості працівника).

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше