Темы статей
Выбрать темы

Догана працівнику: чи потрібна згода представника трудового колективу?

Беляева Елена, эксперт по вопросам оплаты труда
В установі після розформування профспілки обраний уповноважений представник трудового колективу (далі — представник ТК). Чи потрібна його згода при винесенні догани працівникам установи, зокрема, тим, які були делеговані при розробці колективного договору (за аналогією з членами виборних профспілкових органів)?

В установі після розформування профспілки обраний уповноважений представник трудового колективу (далі — представник ТК). Чи потрібна його згода при винесенні догани працівникам установи, зокрема, тим, які були делеговані при розробці колективного договору (за аналогією з членами виборних профспілкових органів)?

Повноваження представника ТК

Так само, як профспілки і профспілкові представники, представник ТК наділений повноваженнями представляти інтереси працівників, захищати їх трудові та соціально-економічні права. Проте він не прирівняний у правах до профспілкових представників і профспілок. На нього не поширюється Закон про профспілки*, а також гарантії, передбачені ст. 252 КЗпП.

* Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15.09.99 р. № 1045-XIV.

Повноваження представника ТК обмежені. Так, КЗпП визначає, що за відсутності в установі профспілкової організації (профспілкового представника) представник ТК обов’язково погоджує, зокрема:

• питання встановлення систем оплати праці в разі, коли колективний договір не укладений (ч. 11 ст. 96 КЗпП);

• строки виплати заробітної плати (ч. 1 ст. 115 КЗпП);

• розмір заробітної плати за першу половину місяця (ч. 3 ст. 115 КЗпП).

Його згода в інших випадках (наприклад, при розірванні трудового договору з працівником за ініціативою роботодавця, затвердженні правил внутрішнього трудового розпорядку, графіку відпусток, введенні підсумованого обліку робочого часу, дозволі на надурочні роботи, роботу у вихідні дні тощо) законодавством не передбачена. Подібні питання доцільно врегулювати в колективному договорі. Такий договір укладається між роботодавцем з однієї сторони й профспілковими органами, а в разі відсутності таких органів — представниками ТК з іншої сторони (ст. 3 Закону про колдоговори**, ст. 12 КЗпП).

** Закон України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.93 р. № 3356-XII.

Виходячи із цього, якщо в установі немає профспілкової організації (профспілкового представника), питання, що належать до їх компетенції, можуть бути погоджені представником ТК.

Саме така логіка простежується в листі Мінсоцполітики від 27.03.2012 р. № 98/13/116-12.

Догана

Тепер безпосередньо про винесення догани працівникам підприємства.

Догана — один з видів дисциплінарної відповідальності (ст. 147 КЗпП). У загальному випадку роботодавець самостійно приймає рішення про винесення догани працівнику. Згода профспілки (профспілкового представника), а поготів представника ТК на це не потрібна.

Виняток — члени виборних профспілкових органів (ч. 2 ст. 252 КЗпП).

Надання згоди представника ТК на винесення догани працівникам, які були делеговані від структурних підрозділів при розробці колдоговору, трудовим законодавством не передбачено. Застосовувати тут аналогію з виборними профспілковими органами не доречно.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше