Темы статей
Выбрать темы

Декретна відпустка контрактниці: чи зберігати місце роботи?

Тубелец Алексей, главный специалист отдела по вопросам регулирования трудовых отношений Юридического департамента Министерства социальной политики Украины
Працівниця установи поступила на військову службу на час дії особливого періоду. Згідно зі ст. 119 КЗпП за нею збережено місце роботи (посада) та виплачується середній заробіток. Перебуваючи на службі, жінка завагітніла та невдовзі пішла у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. За місцем служби їй виплачується допомога по вагітності та пологах. Чи зобов’язана установа продовжувати зберігати за нею робоче місце та середній заробіток?

Для працівників, які проходять військову службу за контрактом, під час дії особливого періоду ч. 3 ст. 119 КЗпП передбачено особливі гарантії. За такими працівниками під час проходження служби роботодавець зобов’язаний зберігати місце роботи/посаду та середній заробіток до закінчення особливого періоду або до фактичного звільнення з військової служби (у тому числі у зв’язку із закінченням строку дії контракту).

Питання щодо наявності в державі особливого періоду за відсутності проведення мобілізації наразі вирішено. Так, Міноборони в своїх листах від 18.10.2016 р. № 322/2/6917 і від 20.10.2016 р. № 316/1/906 зазначало: «закінчення заходів мобілізації не припинило особливий період, який діє в Україні з 17 березня 2014 року», «наразі існує кризова ситуація, що загрожує нацбезпеці України».

Отже, на сьогодні діє особливий період (постанова ВАдСУ від 16.02.2015 р. у справі № 800/582/14, лист Верховного Суду від 13.07.2018 р. № 60-1543/0/2-18). Погоджується з таким висновком і Мінсоцполітики (див. лист від 16.08.2018 р. № 1431/0/101-18). Тому роботодавець зобов’язаний забезпечити реалізацію гарантій ч. 3 ст. 119 КЗпП, зокрема, щодо працівників, які проходять військову службу за контрактом. Тепер щодо ситуації, наведеної в запитанні.

За працівницею, яка під час проходження військової служби за контрактом (укладено в особливий період) завагітніла та народила, зберігаються всі гарантії, передбачені ч. 3 ст. 119 КЗпП.

Тобто за такою працівницею роботодавець повинен зберігати місце роботи/посаду та середній заробіток до закінчення особливого періоду або до фактичного звільнення з військової служби.

Адже в роботодавця така працівниця вважається такою, яка увільнена від виконання обов’язків, передбачених трудовим договором у зв’язку з проходженням військової служби за контрактом (лист Мінсоцполітики від 21.09.2018 р. № 18210/0/2-18/52). Таке увільнення триває до закінчення особливого періоду або до фактичного звільнення з військової служби працівника.

Тому лише після фактичного звільнення такої працівниці з військової служби (або закінчення особливого періоду) постане питання про подальше її відповідне оформлення за місцем роботи: оформлення відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 (6) років, або працівниця повернеться до виконання своїх посадових обов’язків.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше