Темы статей
Выбрать темы

Апгрейд Класифікатора професій: що робити та куди бігти?

Кучерова Оксана, юрист
Записи у трудовій книжці про найменування роботи, професії або посади, на яку прийнятий працівник, повинні відповідати найменуванням професій і посад, зазначеним у Класифікаторі професій. Нещодавно до нього були внесені чергові зміни. Ми цінуємо ваш час, тому з радістю підкажемо, як врахувати ці новації у кадровій документації.
Содержание статьи:

Коротко про зміни

Мінекономрозвитку наказом від 15.02.2019 р. № 259 затвердило Зміни № 8 до національного класифікатора ДК 003:2010 «Класифікатор професій» (далі — Зміни № 8). Це вже восьмий апгрейд Класифікатора професій. Детально про те, які професійні назви були змінені та які професії були виключені чи, навпаки, додані, ви можете прочитати в статті «Класифікатор професій: аналізуємо Зміни № 8».

Знаємо, що не всім подобається працювати з Класифікатором професій, не всі вважають його використання виправданим і необхідним, але «маємо те, що маємо». Тому наше з вами завдання — по-перше, розібратися, на що вплинуть ці зміни, по-друге, визначитись, як їх врахувати у кадровій документації.

Відразу скажемо, що Зміни № 8 досить вузькоспрямовані та зачіпають здебільшого посади органів місцевого самоврядування, установ освіти та медицини, підприємств хімічної промисловості. Якщо ви потрапили під хвилю цих змін, не слід панікувати, ми зараз з вами визначимося, що з цим робити.

До речі, ця інформація буде корисною для всіх роботодавців, оскільки пояснює алгоритм необхідних дій у разі зміни професійних назв робіт у зв’язку з внесенням змін до Класифікатора професій. Тож якщо ці зміни вас зараз не торкнулися, ви будете підготовлені заздалегідь.

Коригуємо назву професії

Здебільшого Мінекономрозвитку навело лад у професійних назвах робіт, не змінюючи суть професії та її код. Тобто здійснило лише косметичні зміни. Наприклад, «Інспектор з обліку та бронювання військовозобов’язаних» (код КП 3439) тепер має виписуватися у вигляді «Інспектор з військового обліку». Як бачимо, внаслідок такого коригування трудові функції працівника не змінюються, не змінюється й код такої професії. Саме тому ми вважаємо, що у разі якщо трудова функція працівника не змінюється, то повідомляти його про зміну назви посади за 2 місяці не потрібно. Адже істотні умови праці не змінились.

Але навіть така «дрібничка» призведе до змін у штатному розписі та у трудовій книжці працівника. Щоб актуалізувати кадрові документи, роботодавцю потрібно здійснити 5 кроків.

img 1Видаємо наказ (розпорядження) з основної діяльності про внесення змін до штатного розпису або затверджуємо штатний розпис у новій редакції (кому як більше подобається). Головне — виключити стару посаду і ввести нову. Приклад такого наказу наведено на рис. 1.

img 2

Рис. 1. Приклад наказу про внесення змін до штатного розпису

Приведення штатного розпису у відповідність до Класифікатора професій відбувається за такою процедурою: проводиться аналіз назв посад (професій) на відповідність Класифікатору професій; аналізуються фактично виконувані працівниками завдання та обов’язки на відповідність назвам посад (професій) з урахуванням кваліфікаційних характеристик і кваліфікаційних вимог, установлених для відповідних професій; оформляються результати аналізу штатного розпису та готується доповідна записка про необхідність внесення змін до штатного розпису; видається наказ з основної діяльності про внесення змін до штатного розпису.

img 3Видаємо наказ (розпорядження) з особового складу про внесення змін до трудової книжки та інших кадрових документів (див. рис. 2).

img 4

Рис. 2. Приклад наказу про внесення змін до кадрової документації

img 5Інформуємо працівника про зміну найменування його посади. Це можна зробити шляхом ознайомлення його з відповідним наказом.

img 6Вносимо відповідний запис до трудової книжки працівника. На жаль, порядок внесення таких змін в Інструкції № 58 не прописаний.

На наш погляд, тут можна діяти за аналогією зі зміною найменування підприємства (див. п. 2.15 Інструкції № 58). Цей порядок передбачає внесення до графи 3 трудової книжки запису про зміну «такої-то» назви з «такого-то числа» на «таку-то». А в графі 4 трудової книжки потрібно навести назву, дату та номер документа, на підставі якого вноситься запис.

Приклад такого запису наведено на рис. 3.

img 7

Рис. 3. Приклад запису у трудовій книжці про зміну найменування посади

img 8Вносимо зміни до інших кадрових документів. Деякі з них, наприклад особову картку працівника, можна підкоригувати.

Не забудьте ознайомити працівника із новим записом у трудовій книжці — під підпис у особовій картці.

Звіт с ЄСВ

Не слід перейматися щодо заповнення таблиці 5 Звіту з ЄСВ.

Нагадаємо, що в нашому випадку змінюється тільки найменування посади у зв’язку із внесенням змін до Класифікатора професій. При цьому код такої професії не змінюється. Трудові функції, які виконує працівник, теж залишаються попередніми. Працівника ми не звільняємо та не переводимо на іншу посаду.

Тому, на наш погляд, відображати в таблиці 5 Звіту з ЄСВ інформацію про зміну найменування посади не треба!

Висновки

▪ Якщо внаслідок змін до Класифікатора професій змінюється тільки назва посади без зміни коду професійної назви роботи та трудової функції працівника, то повідомляти працівника про такі зміни за 2 місяці не потрібно.

▪ Щоб врахувати зміну професійної назви роботи у кадровій документації, видайте наказ з основної діяльності про внесення змін до штатного розпису і наказ з особового складу про внесення змін до трудової книжки працівника та інших кадрових документів.

▪ Обов’язково ознайомте працівника зі зміною назви посади та з новим записом у трудовій книжці.

▪ Перейменування посади без зміни коду такої професії та трудової функції працівника не потрібно відображати в таблиці 5 Звіту з ЄСВ.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше