Темы статей
Выбрать темы

Працівник достроково вийшов із навчальної відпустки: як оплачувати?

Беляева Елена, эксперт по вопросам оплаты труда
На підставі довідки-виклику на сесію працівникові надано навчальну відпустку з 02.01.2019 р. по 31.01.2019 р. Відпускні виплачено в грудні 2018 року. У довідці про участь у сесії зазначено, що працівник вибув із навчального закладу 29.01.2019 р. На роботу він вийшов 30.01.2019 р. Як правильно в цій ситуації оплатити дні 30 і 31 січня 2019 року?

За своєю суттю, навчальна відпустка є пільгою для працівника (глава XIV Кодексу законів про працю України «Пільги для працівників, які поєднують роботу з навчанням»). Тому студент може скористатися такою відпусткою в повному обсязі, частково чи не скористатися взагалі.

Якщо працівник достроково вирішив усі свої студентські завдання (склав іспити, захистив диплом тощо), то він може перервати навчальну відпустку і вийти на роботу раніше строку, визначеного відповідним наказом.

Таким чином, ситуація, описана в запитанні, повністю вписується в рамки трудового законодавства.

Що ж робити з виплаченими відпускними?

З першого дня виходу на роботу праця працівника оплачується у звичайному порядку. У випадку, наведеному в запитанні, роботодавець зобов’язаний нараховувати зарплату працівникові з 30.01.2019 р., тобто з дня фактичного повернення працівника до своїх трудових обов’язків.

Той факт, що працівникові раніше було виплачено відпускні за 30 і 31 січня 2019 року, на величину зарплати, нарахованої за ці дні, ніяк не вплине. При цьому коригувати (утримувати з працівника) відпускні за невикористані дні навчальної відпустки немає правових підстав (див. лист Мінсоцполітики від 26.03.2018 р. № 479/0/101-18/284 // «ОП», 2018, № 8, с. 12). Річ у тому, що утримання надміру виплачених відпускних із зарплати працівника передбачено тільки в одному випадку, наведеному в ст. 22 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки): коли працівник достроково «відгуляв» щорічну відпустку і звільняється, не відпрацювавши повністю робочий рік, за який надано таку відпустку.

Навчальну відпустку надають згідно зі ст. 13 — 15 Закону про відпустки. Це додаткова оплачувана відпустка у зв’язку з навчанням. Вона жодним чином не пов’язана з тривалістю відпрацьованого часу працівником протягом робочого року. Саме тому норма ст. 22 Закону про відпустки не поширюється на навчальну відпустку.

Виходить, що працівник, який достроково вийшов на роботу з навчальної відпустки, отримає подвійну оплату (зарплату і відпускні) за робочі дні, які згідно з наказом мали бути для нього днями відпустки.

Бюджетним установам, зважаючи на обмеженість фонду оплати праці, слід уникати виникнення подібних ситуацій (нехай краще працівник догуляє належні йому дні навчальної відпустки, а вже потім виходить на роботу).

У Табелі обліку використання робочого часу (типова форма № П-5) дні додаткової оплачуваної відпустки у зв’язку з навчанням (з 02.01.2019 р. по 29.01.2019 р.) будуть позначені кодом «Н» (цифровий код «12»). А 30 і 31 січня 2019 року працівник виконував свої трудові обов’язки і за ці дні йому буде нарахована зарплата в загальному порядку. Тому в Табелі необхідно позначити їх як звичайні робочі дні (зазвичай, код «Р» або «01»).

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше