Темы статей
Выбрать темы

Дата звільнення за прогул: одвічна проблема

Кучерова Оксана, юрист
Для того щоб звільнити працівника, потрібно дотриматися певної процедури. Звісно, КЗпП твердо стоїть на захисті прав та інтересів працівника, якщо звільнення відбувається з ініціативи роботодавця. Не є винятком і звільнення за прогул (п. 4 ст. 40 КЗпП).

Коментар редакції

Дата звільнення за прогул: одвічна проблема

Для того щоб звільнити працівника, потрібно дотриматися певної процедури. Звісно, КЗпП твердо стоїть на захисті прав та інтересів працівника, якщо звільнення відбувається з ініціативи роботодавця. Не є винятком і звільнення за прогул (п. 4 ст. 40 КЗпП).

Заглибившись у процедуру звільнення за прогул, роботодавці часто стикаються з питанням: якою датою звільняти прогульника?

Якщо працівник допустив прогул і після цього знову приступив до роботи, а на дату видання наказу продовжує працювати, вважайте, що вам пощастило. Тут жодних сумнівів не виникає в тому, що дата звільнення визначається так, щоб у день звільнення (останній день роботи) з працівником був проведений повний розрахунок (ст. 116 КЗпП) і йому було видано належним чином оформлену трудову книжку (ст. 47 КЗпП). Таким чином, автоматично виконується і вимога п. 2.27 Інструкції № 58 про те, що днем звільнення вважається останній день роботи.

А ось якщо ваш працівник — завзятий прогульник, який не збирається виходити на роботу, тут уже не все так гладко.

Існує доволі поширена думка про те, що якщо на дату видання наказу про застосування до працівника дисциплінарного стягнення у вигляді звільнення працівник до роботи не приступив (продовжує прогулювати), то днем звільнення працівника буде останній фактично відпрацьований робочий день перед початком прогулу. Простіше кажучи, йдеться про звільнення «заднім числом».

Щоб з’ясувати, якою датою звільняти прогульника, ми звернулися із запитом до Мінсоцполітики. І ми раді вам повідомити, що нарешті отримали офіційну позицію міністерства з питання, що цікавить нас. У листі, що коментується, Мінсоцполітики підтримує схему звільнення, яка склалася на практиці:

ЦИТАТА

«У зв’язку з цим вважається, що з урахуванням дотримання вищезазначених строків днем звільнення має бути останній день роботи працівника, перед днем коли він вчинив прогул, за умови, що після його вчинення працівник більше не виходив на роботу».

Підкреслимо: така позиція обґрунтовується тим, що роботодавець зобов’язаний виконати вимоги п. 2.27 Інструкції № 58 (про те, що днем звільнення вважається останній день роботи).

Але, заради справедливості, хотілося б зазначити деякі нестикування цієї позиції з іншими нормами законодавства про працю.

По-перше, на період, поки причини відсутності працівника на робочому місці невідомі, він залишається у трудових відносинах зі своїм роботодавцем. Саме тому в табелі обліку використання робочого часу неявка працівника на роботу позначається умовно «НЗ» — неявка з нез’ясованих причин, а після з’ясування того, що причини відсутності на роботі були неповажними, ці дні будуть помічатися як прогул. Якщо звільнити працівника останнім днем фактичного виконання його трудових обов’язків, то навіщо в табелі обліку робочого часу помічати неявку (прогул) такої особи, яка вже не є працівником підприємства (звільнена «заднім числом»)? Аналогічне питання стосується і поданих за час прогулу звітів з ЄСВ.

По-друге, виникає питання і про виконання вимог ст. 47 КЗпП, оскільки власник або уповноважений ним орган зобов’язаний у день звільнення видати працівникові належним чином оформлену трудову книжку і здійснити з ним розрахунок у строки, зазначені в ст. 116 КЗпП.

У разі звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу він зобов’язаний також у день звільнення видати йому копію наказу про звільнення з роботи.

Якщо ж звільняти працівника «заднім числом», то як тоді виконати ці законодавчі вимоги?

Зазначимо, що саме на обов’язковості дотримання цих норм наполягає Верховний Суд у своїй постанові від 26.09.2018 р. у справі № 289/51/16-ц. Так, представники Феміди зазначили:

ЦИТАТА

«Отже, працівник не може бути звільнений у день, який передує дню видання роботодавцем наказу про звільнення. Працівник може бути звільнений з підстав, передбачених КЗпП України, лише у день видання наказу роботодавця або у будь-який наступний день за днем видання наказу про звільнення».

Поклавши руку на серце, не можна не погодитися із цим висновком, адже в такому разі зазначені вище законодавчі норми ми не порушуємо.

А що стосується положень Інструкції № 58, то слова «днем звільнення вважається останній день роботи» можна трактувати так: «днем звільнення вважається останній день перебування у трудових відносинах». Такої ж думки дотримується і Харківський апеляційний адміністративний суд у постанові від 26.02.2018 р. у справі № 816/409/17.

Хоча на сьогодні ще рано говорити про сталу судову практику із цього питання, але все-таки початок покладено. Тому в разі судового оскарження працівником свого звільнення суди з великою ймовірністю приймуть позицію своїх колег у цілях забезпечення єдності судової практики. Водночас листи Мінсоцполітики носять усе ж рекомендаційний характер і не обов’язкові для виконання.

Загалом у ситуації, що склалася, роботодавець може самостійно зробити вибір:

• звільнити прогульника «заднім числом», пославшись на лист Мінсоцполітики, що коментується,

або

• звільнити прогульника поточною датою, щоб виконати усі вимоги КЗпП.

Ми б рекомендували роботодавцеві, який розлучається з прогульником, обрати другий варіант. Адже цей варіант залишає прогульникові менше шансів скасувати наказ про звільнення через суд.

Оксана КУЧЕРОВА, юрист Видавничого будинку «Фактор»

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше