Темы статей
Выбрать темы

Трудова книжка і звільнення студентів

Давыденко Богдана, эксперт по вопросам оплаты труда
Що ж, у наших попередніх статтях ми розглянули вже практично всі нюанси, що стосуються роботи студентів на підприємстві. Поговорили про особливості режиму роботи, про трудові гарантії та пільги, про право на оплату періоду хвороби й отримання декретних. Залишилося торкнутися лише двох моментів — специфіки заповнення трудових книжок і звільнення працівників-студентів. Тож поїхали!
Содержание статьи:

Трудова книжка

Ми вже зазначали, що робота за трудовим договором студента є для нього основним місцем роботи (якщо, звісно, він не працює десь іще). А це означає, що і вести, і зберігати його трудову книжку роботодавець повинен у порядку, передбаченому для основного місця роботи. Усі подробиці в статті «Трудова книжка — основний «трудовий» документ» // «ОП», 2019, № 16/1. Відомості ж про навчання у ВНЗ (аспірантурі, ПТНЗ) до трудової книжки внесе після закінчення навчання* (пп. 2.16 і 2.18 Інструкції № 58):

* А все тому, що запис про навчання не вноситься до трудової книжки, доки немає документів, які це підтверджують (лист Мінпраці від 22.03.2006 р. № 1993/0/14-06/13).

• або роботодавець (за місцем основної роботи), якщо студент на той момент усе ще працюватиме. Такий запис виконується окремим рядком із посиланням на дату і номер відповідних документів (зазначаємо період навчання, назву навчального закладу, реквізити диплому);

• або навчальний заклад — якщо під час навчання студент (аспірант, учень) звільниться з роботи і принесе трудову книжку до навчального закладу.

Звільнення

Звільняти з роботи повнолітніх працівників-студентів можна з тих же причин, що й інших працівників підприємства. Тобто в загальному порядку і тільки за тими підставами, які прописані в КЗпП.

Зверніть увагу: звільнити працівника тільки тому, що він став студентом, — не можна.

При звільненні ж неповнолітніх працівників слід врахувати низку моментів:

1) за ініціативою роботодавця розірвати трудовий договір з неповнолітнім можна тільки зі згоди районної (міської) служби у справах дітей (ст. 198 КЗпП), тільки за підставами, зазначеними в пп. 1, 2 і 6 ст. 40 КЗпП, у виняткових випадках і з обов’язковим працевлаштуванням. А саме, у зв’язку зі:

• змінами в організації виробництва та праці, зокрема, ліквідацією, реорганізацією, банкрутством або перепрофілюванням підприємства, скороченням чисельності або штату працівників;

• виявленням невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я, що перешкоджають продовженню цієї роботи;

• відновленням на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу;

2) трудовий договір з неповнолітнім, у тому числі і строковий, може бути розірваний на вимогу батьків, усиновлювачів та опікунів неповнолітнього, а також державних органів та посадових осіб, на яких покладений нагляд і контроль за дотриманням законодавства про працю (ст. 199 КЗпП).

Але! Скористатися таким правом перелічені вище особи можуть, тільки якщо продовження трудових відносин загрожує здоров’ю неповнолітнього працівника або порушує його законні інтереси. У цьому випадку дотримуватися вимог ст. 198 КЗпП не потрібно. Як і не потрібно буде отримувати згоду профспілки.

У день звільнення з юним працівником проводять остаточний розрахунок у загальному порядку і віддають йому трудову книжку.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше