Темы статей
Выбрать темы

Два в одному: декрет у відпустці для догляду за дитиною

Долгая Ирина, эксперт по оплате труда
Працівниця, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами (надала роботодавцю листок непрацездатності на 126 днів). Чи увійде період перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами до відпускного стажу? Як відображати в табелі обліку робочого часу відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами?

Переривати чи ні — ось у чому питання…

Дехто ще досі вважає, що на отримання допомоги при народженні дитини впливає: перебуває працівниця у відпустці для догляду за дитиною до 3 років чи ні. Але це не так.

До 1 липня 2014 року при народженні дитини виплачувалася допомога при народженні дитини та допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Остання була прив’язана до факту перебування жінки у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. Переривання такої відпустки зупиняло виплату допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

З 1 липня 2014 року Законом України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» від 27.03.2014 р. № 1166-VII допомога по догляду за дитиною до трирічного віку скасована.

Виплата ж допомоги при народженні дитини не пов’язана з наданням відпустки для догляду за дитиною до 3 років (як тоді, так і сьогодні). Допомога призначається в розмірі 41280 грн. Одноразово виплачується сума 10320 грн, а решта — протягом наступних 36 місяців рівними частинами.

Важливо!

Переривання відпустки для догляду за дитиною до 3 років не вплине на надання допомоги при народженні дитини.

Наразі працівниця, яка перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, може переривати її. А от як роботодавцю вчиняти, коли одна соціальна відпустка накладається на іншу?

Повернемося до ситуації, що розглядається.

З одного боку, законодавство не містить вимог про необхідність переривання відпустки для догляду за дитиною до 3 років у випадку «накладання» на неї відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Також немає жодних законодавчих підстав для автоматичного її переривання з цієї причини. З іншого — законодавство прямо не передбачає перебування у двох соціальних відпустках одночасно. Такі обставини призводять до плутанини і викликають багато запитань. Розберемось із найпопулярнішими.

Стаж для щорічної відпустки

Нагадаємо, що відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки до стажу, що надає право на щорічну основну відпустку, зараховується час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково. А от час перебування у відпустці для догляду за дитиною до 3 років виключається з підрахунку відпускного стажу (п. 3 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки).

Тож відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами входить до страхового стажу для надання щорічної відпустки, а відпустка для догляду за дитиною до 3 років — ні.

Пріоритетність декретної відпустки. Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (ч. 1 ст. 25 Закону про соцстрахування).

За період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, який збігається з відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомога по вагітності та пологах виплачується незалежно від допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (ч. 3 ст. 25 Закону про соцстрахування).

З цієї норми випливає, що:

• збіг двох соціальних відпусток законодавство припускає (це єдина норма, в якій зазначений такий збіг);

• у разі такого збігу допомога по вагітності та пологах виплачується;

• а от згадана в цій нормі «допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку» наразі не виплачується.

Підставою для надання допомоги по вагітності та пологах, а отже, і відповідної відпустки, є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності. Заяву про надання такої допомоги працівниця може не писати.

Звідси висновок: відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами буде надана працівниці на підставі листка непрацездатності незалежно від факту переривання нею відпустки для догляду за дитиною до 3 років. На наш погляд, останню відпустку варто перервати. Для цього краще отримати від працівниці відповідну заяву. Період перебування працівниці у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами враховується до відпускного стажу.

Зауважте: якщо відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами надана у період простою підприємства, що виник не з вини застрахованої особи, щорічної (основної чи додаткової) відпустки, відпустки без збереження заробітної плати тощо — допомога по вагітності та пологах надається з дня виникнення права на неї.

До речі, законодавство не вимагає оформлювати кадрові документи (розпорядження, накази) при наданні відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Але роботодавець може видати такий наказ (розпорядження), якщо це передбачено внутрішніми правилами його кадрового обліку.

Відображаємо в табелі

Типова форма табеля обліку використання робочого часу № П-5 затверджена наказом Держкомстату від 05.12.2008 р. № 489. Вона має рекомендаційний характер. Тобто роботодавець на базі типової форми може розробити табель «під себе», використовуючи додаткові показники.

Зазвичай і відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, і відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку в табелі зазначають буквеним кодом «ВП» або цифровим «16».

Тому якщо період перебування працівниці у декретній відпустці збігся з відпусткою по догляду за дитиною до 3 років — у табелі в одному рядку протягом усього періоду (за обома підставами разом) за кожен день місяця проставляють код «ВП» («16»). При цьому зазначеним кодом табелюють усі дні місяця без винятку (вихідні, святкові, неробочі).

Висновки

• У разі збігу відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами і відпустки для догляду за дитиною до 3 років краще перервати відпустку для догляду за дитиною та оформити декретні на підставі листка непрацездатності.

• Після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами працівниця може знову піти у відпустку для догляду за дитиною до 3 років за першою дитиною (якщо їй ще не виповнилося 3 роки), але, на наш погляд, краще оформити відпустку для догляду за другою дитиною.

• Датою виходу працівниці на роботу буде наступний день після виповнення 3 років другій дитині (якщо вона не перерве відпустку раніше).

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше