Темы статей
Выбрать темы

Комп’ютерна відпустка: якщо в колдоговорі про неї немає жодного слова

Кравченко Дарья, эксперт по оплате труда
Чи мають право на додаткову відпустку працівники, які працюють на персональному комп’ютері, якщо тривалість додаткової відпустки прямо не визначена колективним договором?

Скажемо відразу: мають. Зараз розповімо чому.

Додаткова відпустка за роботу на комп’ютері належить до щорічних додаткових відпусток за особливий характер праці. Пункт 1 ч. 1 ст. 8 Закону про відпустки зобов’язує роботодавців надавати таку відпустку працівникам, на яких поширюється дія Закону про відпустки, згідно зі Списком № 2*.

* Список виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці, затверджений постановою КМУ від 17.11.97 р. № 1290.

У розд. XXII (позиція 58) Списку № 2 зазначено: працівники, які працюють на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах, мають право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці тривалістю до 4 календарних днів.

Фахівці Мінсоцполітики зазначають, що ані посада (професія), яку обіймає працівник, що використовує персональний комп’ютер, ані вид самого персонального комп’ютера (чи то ноутбук, чи то стаціонарний комп’ютер) або монітора на право працівника отримати додаткову відпустку не впливають (див. листи Мінсоцполітики від 21.09.2016 р. № 1344/13/84-16 і від 11.08.2014 р. № 348/13/116-14).

Але є одна умова — право на комп’ютерну відпустку виникне тільки в тих працівників, які фактично зайняті роботою на комп’ютері не менше половини тривалості робочого дня (п. 7 Порядку № 16**).

** Порядок застосування Списку № 2, затверджений наказом Мінпраці від 17.11.97 р. № 1290.

Порядок надання комп’ютерної відпустки обов’язково прописують у колдоговорі підприємства (іншому нормативному акті роботодавця) або в трудовому договорі з працівником. Зокрема, зазначають конкретну тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

А якщо колдоговір не містить згадок про таку щорічну додаткову відпустку? Це нічого не змінює. Мінсоцполітики неодноразово (див. листи від 11.08.2014 р. № 348/13/116-14 і від 24.12.2013 р. № 152/13/82-13) наполягало: відсутність у колективному договорі тривалості комп’ютерної відпустки не позбавляє працівника права на її отримання.

Тобто щорічна додаткова відпустка за роботу з комп’ютером повинна надаватися відповідним працівникам в обов’язковому порядку незалежно від того, прописана така гарантія в колдоговорі підприємства чи ні.

Увага! На цьому наполягають і контролери Держпраці (kr.dsp.gov.ua/index.php/5379-vi05-09-20). За ненадання працівникові комп’ютерної відпустки:

• роботодавцеві може загрожувати штраф у розмірі 1 МЗП (абзац восьмий ч. 2 ст. 265 КЗпП);

• посадовим особам роботодавця (ФОП) — адмінштраф у загальному випадку в розмірі від 510 до 1700 грн (ч. 1 ст. 41 КпАП).

Що стосується тривалості комп’ютерної відпустки, то, на наш погляд, безпечніше надавати 4 календарних дні. Але навіть 1 день такої відпустки може врятувати роботодавця від претензій «трудових» контролерів.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше