Темы статей
Выбрать темы

У новий рік із новим Порядком трудових перевірок!

Кучерова Оксана, юрист
Не встигли роботодавці звикнути до попереднього Порядку «трудових» перевірок*, як його перезатвердили в новій редакції. Тож давайте подивимось, що змінилося в Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженому постановою КМУ від 21.08.2019 р. № 823, в редакції від 04.12.2019 р. № 1132 (далі — Порядок).

* Про нього ми розповідали у статті «Трудові перевірки по-новому: що змінилося?» // «ОП», 2019, №17.

Із нового року трудові інспектори проводять інспектування за новими правилами. Новий Порядок чинний із 31.12.2019 р. Тож подивимося, які сюрпризи підготував для нас Уряд, що залишилося незмінним, а на що слід звернути увагу.

Хто та як буде перевіряти

Як і раніше, перевірки можуть проводитися як інспекторами праці Держпраці, так і інспекторами праці ОМС (виконавчих органів міських рад міст обласного значення та сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад).

При цьому останнім залишили право контролювати значно вузькіше коло питань порівняно з інспекторами Держпраці. Так, вони слідкують за своєчасною та в повному обсязі оплатою праці, дотриманням мінгарантій в оплаті праці, оформленням трудових відносин. Тобто тут залишилося все, як і було.

Суттєвих змін зазнали форми контролю.

УВАГА!

Відтепер трудові перевірки проводяться тільки в формі інспекційних відвідувань, тобто з візитом до роботодавця. Можливість проведення невиїзних інспектувань була виключена із оновленого Порядку.

Несподіваний візит трудовиків

Інспектор праці більше не зобов’язаний повідомляти роботодавця про інспектування.

Попередня редакція Порядку передбачала, що інспектор інформує про перевірку, хоча й не уточнювала, коли саме він має це зробити. Винятком були інспектування з виявлення неоформлених трудових відносин, коли інспектор вирішував, чи повідомляти про свій візит і чи не зашкодить це перевірці.

Розширено «надможливості» інспекторів

Відтепер інспектори праці за наявності службового посвідчення безперешкодно мають право під час проведення інспекційних відвідувань без попереднього повідомлення о будь-якій годині доби з урахуванням вимог законодавства про охорону праці проходити до будь-яких виробничих, службових, адміністративних приміщень об’єкта відвідування, в яких використовується наймана праця. Ця норма, звісно, не є новиною для роботодавців.

А новиною є те, що раніше це право було надано інспекторам тільки у разі проведення інспектування з питань виявлення неоформлених трудових відносин.

Відтепер це дозволено за будь-якого предмету перевірки.

Документи від інспектора

Раніше ситуація з направленнями на перевірку була дещо заплутана: то про нього взагалі не йшлося, то його надавали тільки на вимогу роботодавця. Відтепер чітко прописано, що:

• під час інспектування інспектор праці повинен пред’явити своє службове посвідчення;

• перед підписанням акта інспектування потрібно надати копію відповідного направлення на проведення інспекційного відвідування;

• потрібно внести запис про його проведення до відповідного журналу реєстрації заходів державного нагляду (контролю) об’єкта відвідування (за його наявності).

З одного боку, тішить той факт, що надання направлення є все ж обов’язком інспектора, а з іншого — на жаль, зазначено, що таке направлення необхідно надати лише перед підписанням акта інспектування.

Кадровий аудит від Держпраці

Оновлений Порядок уже не містить норми про те, що роботодавець може звернутися до Держпраці для того, щоб вони проаналізували стан додержання законодавства про працю та надали рекомендації щодо його застосування.

Тобто безоплатний «лікнеп» для роботодавців відтепер можливий лише шляхом регулярних інформаційно-роз’яснювальних кампаній трудовиків, а не шляхом замовлення кадрового аудиту від Держпраці.

Новий документ — Попередження

Серед документів, що складатиме інспектор праці за результатами інспектування, з’явився новий — Попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю. Інспектор складатиме таке попередження одночасно з приписом про усунення порушень, якщо виявить порушення законодавства про працю.

Залишилося ще розробити та затвердити форму Попередження та оприлюднити її на сайті Держпраці.

Виконали припис — що з фінсанкцією?

У новому Порядку немає норми про те, що роботодавця звільнять від штрафів, якщо він виконає припис про усунення порушень у встановлений строк. Нагадаємо: така норма була в попередній редакції Порядку «трудових» перевірок. Але немає і норми про те, що в такому разі одночасно застосовуватимуться і припис, і штраф. Такий «тандем» застосовували тільки у разі виявлення неоформлених працівників.

Ба більше, п. 24 Порядку прямо вказує на те, що у разі наявності порушень вимог законодавства про працю, зафіксованих актом, інспектор праці вносить припис та вживає заходів до притягнення винної у допущенні порушень посадової особи до встановленої законом відповідальності. Очевидно, що в цій нормі йдеться про застосування адміністративної відповідальності до посадових осіб, а не фінансові санкції на роботодавця.

Можемо припустити, що хоча прямої норми в оновленому Порядку вже немає, Уряд все ж залишив можливість уникнути трудових штрафів у разі проведення роботодавцями роботи над помилками.

До речі, на користь роботодавців грає і введення нового документа — Попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю. Річ у тому, що за умовами оновленого Порядку інспектор його видає у разі виявлення порушень законодавства разом із приписом. Ми вважаємо, що основна логіка введення цього документа — як раз попередити роботодавців про можливі трудові штрафи у разі неусунення своїх помилок. Якщо б за логікою Уряду за всі порушення виносилися одночасно і припис, і штраф, то необхідності в попередженні про відповідальність взагалі не було б. Але практика покаже, чи правильно ми зрозуміли ідею Уряду.

Залишається надія, що зі штрафами за порушення, які можна виправити, є шанс поборотися.

Крім того, законопроектом від 02 вересня 2019 р. № 1233, який уже направлено на підпис Президенту, прямо передбачено, що виконання припису та усунення виявлених порушень у визначені ним строки майже завжди звільняє роботодавця від відповідальності.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше