Темы статей
Выбрать темы

Відпустка сумісника: чи можна відпочивати працюючи?

Кучерова Оксана, юрист
Чи можна надати відпустку суміснику, якщо він продовжує працювати дистанційно за основним місцем роботи?

Незважаючи на невтішні дані про зниження кількості робочих місць у нашій країні, громадян, які прагнуть підробити за сумісництвом, стає все більше.

Дозвіл на таку роботу надає ч. 2 ст. 21 КЗпП. Саме вона вказує, що працівник має право укладати разом з основним трудовим договором інші трудові договори з одним або декількома роботодавцями, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Тож робота за такими іншими трудовими договорами у вільний від основної роботи час вважається сумісництвом. При цьому п. 1 Положення № 43* уточнює:

* Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затверджене наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінфіну від 28.06.93 р. № 43.

ЦИТАТА

сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом.

Літня пора відпусток зумовлює появу нових запитань щодо відпочинку таких працівників.

Тож чи обов’язково суміснику брати відпустку одночасно і за основним місцем роботи, і за сумісництвом?

Простіше кажучи, а чи можна на одному місці роботи відпочивати, а на іншому продовжувати працювати?

Приводом до таких запитань стало всім відоме правило, встановлене постановою КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245).

ЦИТАТА

Відпустка на роботі за сумісництвом надається одночасно з відпусткою за основним місцем роботи.

Нагадаємо, постанова № 245 поширюється як державні підприємства, установи, організації, так і комунальних підприємства/установи/організації (див. листи Мінпраці від 16.09.2010 р. № 294/13/116-10 і Мінсоцполітики від 08.09.2011 р. № 731/13/84-11).

Працівники-сумісники традиційно вже звикли чітко виконувати вимоги цієї постанови.

Але фахівці Держпраці нарешті вирішили подивитися на це правило під іншим кутом (див. повідомлення на офіційному сайті rv.dsp.gov.ua від 24.04.2020 р.). Вони дійшли висновку, що постанова № 245 прийнята ще до ухвалення Закону про відпустки та не повністю врегульовує питання надання відпусток.

І справді, Конституція України гарантує право на відпустки всім громадянам, які перебувають у трудових відносинах.

Тож із щорічною основною відпусткою у сумісника ситуація така сама, як і в основного працівника. Це означає, що сумісники мають право на оплачувану щорічну основну відпустку повної тривалості.

У свою чергу, Закон про відпустки не містить вимог стосовно того, що працівник-сумісник зобов’язаний брати відпустку за місцем роботи за сумісництвом одночасно з відпусткою за основним місцем роботи.

Ба більше, там чітко прописано, що

ЦИТАТА

щорічні відпустки повної тривалості до настання шестимісячного терміну безперервної роботи у перший рік роботи на даному підприємстві за бажанням працівника надаються:

6) сумісникам — одночасно з відпусткою за основним місцем роботи;

(ч. 7 ст. 10 Закону про відпустки)

Як бачите, у цій нормі чітко прописано, що відпустка за сумісництвом може надаватися разом із відпусткою за основним місцем роботи.

Простіше кажучи, за бажанням такий працівник до настання шести місяців роботи може використати відпустку за сумісництвом одночасно з щорічною відпусткою за основним місцем роботи, а може використати ці відпустки окремо.

А от якщо працівник виявить таке бажання використати відпустки одночасно, то роботодавець (за місцем роботи сумісника) не має права йому відмовити.

Це ще раз підтверджує, що ключовим фактором для одночасного надання відпустки за основним місцем роботи та за сумісництвом є бажання працівника

Тож робимо висновок: щорічну відпустку на роботі за сумісництвом працівник за бажанням може взяти одночасно з відпусткою за основним місцем роботи.

Важливо!

Одночасне використання відпусток одразу в усіх роботодавців — право працівника, а не його обов’язок.

Тож працівник може піти у відпустку за основним місцем роботи, але продовжити працювати за сумісництвом (і навпаки).

А якщо працівник — внутрішній сумісник?

Зазвичай внутрішній сумісник бере такі відпустки одночасно. Гуляти так гуляти! Але він так само, як і зовнішній сумісник, за бажанням може використовувати свої відпустки за основним місцем роботи і за сумісництвом у різний час. Адже такий працівник за основним місцем роботи і на роботі за сумісництвом працює за різними трудовими договорами.

Як бачите, законодавством надано працівникам простір для маневру: вони можуть обирати: дисципліновано виконувати вимоги постанови № 245 або скористатися аргументами Держпраці та намагатися відстояти свою правоту.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше