Темы статей
Выбрать темы

Відпустка шкільного бібліотекаря

Клименко Антонина, начальник Управления социально-экономической защиты ЦК Профсоюза работников образования и науки Украины
Яка тривалість відпустки бібліотекаря закладу загальної середньої освіти, який працює на цій посаді 21 рік?

Відповідно до ст. 6 Закону про відпустки щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.

Пунктом 1 постанови ВРУ «Про порядок введення в дію Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 505/96-ВР установлено, що зазначений Закон уведено в дію з 1 січня 1997 року.

У п. 2 постанови, зокрема, зазначено, що відпустки раніше встановленої загальної тривалості зберігаються за працівниками, які користувалися відпусткою більшої загальної тривалості, ніж визначена відповідно до законів та інших нормативно-правових актів України, на весь час їх роботи на даному підприємстві, в установі, організації на посадах, професіях, роботах, що давало їм право на цю відпустку, та за наявності умов, за якими вона надавалася.

Згідно з п.п. 5.2.6 Положення про бібліотеку загальноосвітнього навчального закладу Міністерства освіти України, затвердженого наказом Міносвіти від 14.05.99 р. № 139, бібліотечні працівники загальноосвітніх навчальних закладів мають право на щорічну відпустку тривалістю 24 календарних дні за відпрацьований рік та додаткову відпустку до 7 календарних днів за колективним договором.

Відповідно до постанови Ради Міністрів СРСР «Про відпустки працівникам науково-дослідних, навчальних та культурно-просвітницьких установ» від 21.04.49 р. № 1577, що діяла до прийняття Закону про відпустки, бібліотекарям навчальних закладів відпустка надавалася тривалістю 24 робочих дні.

Оскільки з прийняттям Закону про відпустки всі види відпусток надаються не в робочих, а календарних днях, то бібліотекарям навчальних закладів, які були прийняті на роботу до введення в дію цього Закону, тобто до 1 січня 1997 року, має надаватися щорічна відпустка тривалістю 28 календарних днів.

Відповідно до ст. 8 зазначеного Закону та Орієнтовного переліку посад працівників з ненормованим робочим днем, яким може надаватись додаткова відпустка, що є додатком № 1 до Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України, бібліотекарям загальноосвітніх навчальних закладів може надаватися відпустка за особливий характер праці, зокрема — за ненормований робочий день. Її тривалість не може перевищувати 7 календарних днів. Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором.

Таким чином, тривалість щорічної основної та додаткової відпусток для бібліотекарів загальноосвітніх навчальних закладів, які були прийняті на роботу до 1 січня 1997 року, не може перевищувати 35 календарних днів (28 основної та 7 додаткової), а для всіх інших — 31 календарного дня (24 основної та 7 додаткової).

Бібліотекар працює на цій посаді 21 рік, тобто він був прийнятий на роботу після 1 січня 1997 року — після введення в дію Закону про відпустки.

Отже, він має право на щорічну відпустку тривалістю 24 календарних дні, а також на додаткову відпустку за ненормований робочий день відповідно до колективного договору тривалістю до 7 календарних днів.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше