Темы статей
Выбрать темы

«Охрана, отмена!», або Анулюємо навчальну відпустку у зв’язку з карантином

Беляева Елена, эксперт по вопросам оплаты труда
Працівниці бюджетної установи була надана й оплачена навчальна відпустка для проходження сесії у ВНЗ на період з 16.03.2020 р. по 27.03.2020 р. Проте Кабміном було прийнято рішення про введення карантину в навчальних закладах. Чи має право роботодавець перерахувати (сторнувати) відпускні? Які документи повинен надати ВНЗ для проведення перерахунку?

Навчальна відпустка і карантин

Давайте згадаємо, що навчальну відпустку надають працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва в закладах вищої освіти з вечірньою і заочною формами навчання.

Тривалість такої відпустки залежить від типу закладу вищої освіти, форми навчання та курсу (ст. 261 КЗпП, ст. 15 Закону про відпустки)*.

* Про пільги та гарантії для працюючих студентів читайте в спецвипуску «ОП», 2019, № 18/1.

Підставою для надання навчальної відпустки є відповідна заява працівника. До заяви обов’язково додають довідку-виклик із закладу вищої освіти як підтвердження того, що працівник має право на навчальну відпустку. Саме в довідці-виклику заклад вищої освіти прописує період і тривалість такої відпустки. Працівник має право зазначити в заяві період навчальної відпустки виключно в межах періоду, визначеного в довідці-виклику.

На підставі заяви і довідки-виклику роботодавець видає наказ (розпорядження) про надання працівникові додаткової оплачуваної відпустки у зв’язку з навчанням.

Для розрахунку «навчальних» відпускних традиційно використовують Порядок № 100. А виплачують відпускні зазвичай не пізніше ніж за 3 дні до початку відпустки (ст. 21 Закону про відпустки).

У цій ситуації навчальна відпустка повинна була розпочатися із 16.03.2020 р. Але постановою КМУ від 11.03.2020 р. № 211 було заборонено відвідування закладів освіти з 12.03.2020 р. до 03.04.2020 р. у зв’язку з установленням карантину на всій території України.

Подальші дії роботодавця залежатимуть від того, яким чином навчальний заклад відреагував на введення карантину.

Дистанційне навчання

Якщо заклад вищої освіти на цей період перейшов на навчання студентів-заочників у дистанційному режимі, то для роботодавця нічого не змінюється — скасовувати навчальну відпустку не потрібно. Адже мета відпустки буде досягнута — створення найбільш сприятливих умов для навчання шляхом тимчасового звільнення працівника від виконання трудових обов’язків. Працівниця-студентка, перебуваючи в навчальній відпустці, навчається дистанційно і здає сесію.

Скасування/перенесення сесії

У разі скасування/перенесення сесії навчальним закладом виникає низка запитань.

Чи може роботодавець скасувати наказ про надання навчальної відпустки й утримати з працівниці виплачені їй раніше «навчальні» відпускні?

Мінсоцполітики в листі від 26 березня 2018 року № 479/0/101-18/284 // «ОП», 2018, № 8, с. 12 розглядало ситуацію, коли працівник за погодженням з роботодавцем виходить на роботу до закінчення встановленого періоду навчальної відпустки. Так ось, на думку Міністерства, підстав для стягнення з працівника відпускних за невикористані дні навчальної відпустки в цій ситуації немає.

Цитата

Якщо працівник у зв’язку з досягненням мети, для якої була надана відпустка, виходить на роботу до закінчення установленого часу відпустки, оплата його праці з першого дня виходу на роботу провадиться на загальних підставах без урахування раніше виплачених сум за невикористані дні відпустки.

Тобто за робочі дні, які згідно з наказом були б для нього днями навчальної відпустки, працівник фактично отримує подвійну оплату — зарплату і відпускні. Чому так?

Річ у тому, що утримання надміру виплачених відпускних із зарплати працівника передбачено тільки в одному випадку, наведеному в ст. 22 Закону про відпустки: коли працівник достроково «відгуляв» щорічну відпустку і звільняється, не відпрацювавши повністю робочий рік, за який надана ця відпустка.

Навчальну відпустку надають згідно зі ст. 13 — 15 Закону про відпустки. Це додаткова оплачувана відпустка у зв’язку з навчанням. Вона жодним чином не пов’язана з тривалістю відпрацьованого часу працівником протягом робочого року. Тому норма ст. 22 Закони про відпустки не поширюється на навчальну відпустку.

Таким чином, виходить, що роботодавець не має права за власною ініціативою, без відповідної заяви працівниці, утримати з неї «навчальні» відпускні. Єдина «зачіпка» для роботодавця — мета, для якої була надана відпустка, не досягнута (сесія скасована/перенесена). Тому працівниця не повинна зловживати своїм правом на навчальну відпустку.

Як діяти в цій ситуації?

Працівниця може написати заяву з проханням скасувати навчальну відпустку у зв’язку з перенесенням сесії і додати до неї довідку з навчального закладу про скасування/перенесення сесії. Бажано в такій заяві зазначити, що працівниця просить утримати суму відпускних зі своєї зарплати.

На підставі цих документів можна буде видати наказ (розпорядження) про скасування навчальної відпустки й утримання з працівниці раніше виплачених відпускних. А працівниця продовжує працювати та отримувати зарплату.

Надалі, коли буде встановлений новий період сесії, працівниця зможе знову надати роботодавцеві довідку-виклик на сесію разом із відповідною заявою і скористатися своїм правом на навчальну відпустку.

Важливо!

Оскільки йдеться про добровільне повернення коштів, норма зі ст. 128 КЗпП, що обмежує розмір відрахувань із заробітної плати, не застосовується.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше