Темы статей
Выбрать темы

Навчально-польові збори: чи відпрацьовувати пропущені уроки?

Клименко Антонина, начальник Управления социально-экономической защиты ЦК Профсоюза работников образования и науки Украины
Чи повинні вчителі відпрацьовувати уроки, пропущені у зв’язку з проведенням навчально-польових зборів учнів 10 — 11 класів?

Викладання предмета «Захист Вітчизни» у 2019/2020 навчальному році провадиться згідно з Методичними рекомендаціями, доведеними листом Міносвіти від 01.07.2019 р. № 1/11-5966. У Рекомендаціях передбачено, що у 2019/2020 навчальному році набирають чинності навчальні програми: «Захист Вітчизни» для 11 класів закладів загальної середньої освіти (рівень стандарту) та «Захист Вітчизни» для 10 — 11 класів закладів загальної середньої освіти (профільний рівень), затверджені наказом Міністерства освіти і науки України від 23.10.2017 р. № 1407 (далі — наказ № 1407).

Відповідно до навчальної програми «Захист Вітчизни» для навчальних закладів системи загальної середньої освіти (рівень стандарту), затвердженої наказом № 1407, предмет «Захист Вітчизни» є обов’язковим навчальним предметом, який вивчається в навчальних закладах системи загальної середньої освіти упродовж 10 і 11 класів та під час навчально-польових занять (зборів) і навчально-тренувальних занять (дівчата).

Відповідно до навчального плану уроки проводяться:

10 клас — по 1,5 години на тиждень протягом навчального року;

11 клас: у першому семестрі (півріччі) — по 1,5 години на тиждень, а в другому семестрі — по 1 годині на тиждень та 18 годин відводиться на проведення навчально-польових занять (зборів) і занять у лікувально-оздоровчому закладі.

Методичними рекомендаціями щодо організації навчально-виховного процесу під час проведення навчальних екскурсій та навчальної практики учнів загальноосвітніх навчальних закладів, доведеними, зокрема, до закладів загальної середньої освіти листом Міносвіти від 06.02.2008 р. № 1/9-61, передбачено, що форми організації навчальної практики можуть бути різними залежно від її змісту, постійного чи тимчасового характеру роботи, матеріально-технічного оснащення, віку, підготовки учнів, кліматичних та інших особливостей. До них можна віднести такі види занять: курси за вибором, практикуми, комплексні заняття міжпредметного характеру, конкурси та змагання, заняття за інтерактивними методиками, презентації науково-дослідних проєктів, наукові конференції, екскурсії, експедиції, військово-польові збори юнаків тощо.

Тобто військово-польові збори юнаків можна розглядати як один із видів навчальної практики учнів, а строки їх проведення мають передбачатися наприкінці навчального року, що має бути узгоджено з розкладом уроків, не допускаючи при цьому не передбаченого законодавством відпрацювання учителями не вичитаних ними у зв’язку з цим уроків та перевищення граничного допустимого навчального навантаження для учнів.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше