Темы статей
Выбрать темы

Самоізоляція осіб 60+: простій можливий

Кучерова Оксана, юрист
В Україні розпочалося послаблення карантинних обмежень. Але дотримуватися правил безпеки в умовах пандемії COVID-19 все ще необхідно.

Зокрема, після чергового оновлення «карантинної» постанови КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11.03.2020 р. № 211 вимогу щодо самоізоляції працівників 60+ планується залишити. Але як оформляти відсутність таких працівників на роботі — питання, що залишилося все ж відкритим. Знайти відповідь на нього допомагає Мінекономіки в листі від 06.05.2020 р. № 3512-06/28912-07, що коментується.

На думку Мінекономіки, пріоритетними способами самоізоляції таких працівників є:

• дистанційна робота;

• надання за згодою працівників щорічних оплачуваних відпусток;

• надання за бажанням працівників відпусток без збереження зарплати (ст. 25 та 26 Закону про відпустки»).

До речі, нещодавно у статті «Самоізоляція осіб віком 60+: поради для роботодавців» // спецвипуск «Оплата праці + Кадровик», 2020, № 8/1 ми розповідали, як роботодавцям можна вирішити питання щодо зайнятості таких категорій працівників.

А щоб роботодавці бодай чого собі не надумали, Мінекономіки додає: неявку таких працівників, спричинену карантинними обмеженнями, не слід розглядати як підставу для притягнення їх до дисциплінарної відповідальності, тим паче для звільнення.

Але найпоширеніше запитання, що не давало спокійно спати майже всім роботодавцям, у яких є працівники 60+, це запитання щодо запровадження простою для таких осіб.

Довгий час щодо можливості його введення точилися дебати.

Хтось вважав, що підстав для цього взагалі за жодних умов немає. Аргументували вони свою позицію просто: відповідно до ст. 34 КЗпП простій — це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами. Тобто роботодавець вводить простій, якщо саме він (а не працівник) не може забезпечити працівника роботою. У ситуації із самоізоляцією працівника 60+ робота для нього є, але саме працівник не приходить її виконувати.

До речі, у своїх Роз’ясненнях щодо обмежень на період карантину для людей від 60 років (уточнено) від 07.04.2020 р. Уряд також не зазначив своєї позиції щодо введення простою.

Наша редакція все ж вважає, що у цій ситуації простій можливий, але за умови, що на цю посаду ви не будете приймати тимчасово на період нероботи самоізолянта іншого працівника. Тобто ділянка роботи, яку виконував працівник 60+, заморожується.

Якщо ця умова не виконується, простою бути не може.

Чому?

Тому що у разі, якщо на період нероботи працівника 60+ роботодавець вирішить прийняти іншого працівника за строковим трудовим договором, виходить, що ділянка роботи такого працівника не заморожується.

Як бачите, Мінекономіки все ж підтримує можливість введення простою у разі самоізоляції працівників 60+ .

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше