Темы статей
Выбрать темы

Карантинні нюанси кадрової роботи: відкликання з відпустки та медогляд водіїв

Носиков Александр, заведующий отделом мониторинга социальных процессов НИИ труда и занятости населения Минсоцполитики и НАН Украины, канд. соц. наук
Чи можна відкликати з відпустки без збереження заробітної плати на період карантину за угодою сторін працівників для виробництва на 1 день?

Законом про відпустки встановлені державні гарантії щодо права на відпустки, визначені умови, тривалість і порядок надання їх працівникам для відновлення працездатності, зміцнення здоров’я, а також для виховання дітей, задоволення власних життєво важливих потреб та інтересів, всебічного розвитку особи.

Щодо можливості відкликання працівника, в умовах, окреслених запитанням, Законом про відпустки передбачено можливість відкликання працівника лише з щорічної відпустки. Так, відповідно до частини другої ст. 12 Закону відкликання з щорічної відпустки допускається за згодою працівника лише для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства з додержанням вимог частини першої статті 12 Закону про відпустки та в інших випадках, передбачених законодавством. Тож не можна відкликати з відпустки за бажанням роботодавця, наприклад, для підготовки звітів. А якщо працівник відмовився переривати свій відпочинок, то його відмову не вважають порушенням трудового законодавства і роботодавець не може притягнути його до дисциплінарної відповідальності.

У разі відкликання працівника з відпустки його працю оплачують з урахуванням тієї суми, що була нарахована на оплату невикористаної частини відпустки. Отже, відкликання працівника, навіть за його згодою, з інших видів відпусток (крім щорічної), у тому числі й відпустки без збереження заробітної плати, не передбачено.

Працівник-водій має пройти періодичний медогляд. Але зараз, під час карантину, працівник не виявляє бажання йти до лікарні. Які мають бути дії кадровика в такому випадку?

В умовах державного карантину роботодавець має вжити всіх заходів, щоб умови праці на робочих місцях не містили загрозу інфікування COVID-19, інакше роботи не мають проводитись взагалі або за можливості проводитися дистанційно. З дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг і строків надання цих послуг, визначених законом.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 р. № 530-IX (далі — Закон № 530) від дня припинення карантину перебіг цих строків продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення.

Таким чином, вимоги Закону № 530 надають правові підстави щодо перенесення строку проходження працівниками медичного огляду.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше