Темы статей
Выбрать темы

Обов’язкові медогляди: для кого й коли?

Беляева Елена, эксперт по вопросам оплаты труда
Згідно з чинним законодавством певні категорії працівників при прийнятті на роботу або в процесі трудової діяльності повинні проходити медичні огляди. У межах цієї статті розглянемо, для кого обов’язкові медогляди та яких видів вони бувають.

Трудові медогляди

Гарний роботодавець повинен піклуватися про здоров’я своїх працівників. Адже здорові працівники — це запорука злагодженої роботи всієї установи. «Стимулюють» роботодавця не забувати про здоров’я працівників законодавство про охорону праці та КЗпП (див. рис. 1).

img 1

Рис. 1. Для кого обов’язкові трудові медогляди

Чим керуватися при визначенні того, чи потрібно тій чи іншій категорії працівників проходити медогляди? Для цих цілей призначені:

Перелік шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, при роботі з якими обов’язкові попередній (періодичні) медичний огляд працівників (додаток 4 до Порядку № 246*);

* Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затверджений наказом МОЗ від 21.05.2007 р. № 246.

Перелік робіт, для виконання яких є обов’язковим попередній (періодичні) медичний огляд працівників (додаток 5 до Порядку № 246);

Перелік робіт, де є потреба у професійному доборі, затверджений спільним наказом МОЗ і Держнаглядохоронпраці від 23.09.94 р. № 263/121.

Водії транспортних засобів проходять медогляди відповідно до спеціального Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затвердженого спільним наказом МОЗ і МВС від 31.01.2013 р. № 65/80.

Профілактичні медогляди

Санітарне законодавство зобов’язує проходити медогляд також працівників, чия професійна або інша діяльність пов’язана з обслуговуванням населення і може спричинити поширення інфекційних захворювань та/або виникнення харчових отруєнь (ст. 26 Закону № 4004**, ст. 21 Закону № 1645***). Такий медогляд називають профілактичним.

** Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.94 р. № 4004-XII.

*** Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 р. № 1645-III.

Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких зобов’язані проходити профілактичний медогляд, затверджений постановою КМУ від 23.05.2001 р. № 559.

Інші медогляди

Заради справедливості слід зазначити, що наше законодавство передбачає проходження й інших видів медоглядів, зокрема:

• психіатричного (ст. 9 Закону України «Про психіатричну допомогу» від 22.02.2000 р. № 1489-III). Перелік медичних психіатричних протипоказань щодо виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби), а також порядок проведення обов’язкових психіатричних оглядів затверджені постановою КМУ від 27.09.2000 р. № 1465;

• наркологічного. Перелік професій та видів діяльності, для яких обов’язковими є попередній і періодичний наркологічні огляди, затверджений постановою КМУ від 06.11.97 р. № 1238. Цим же документом визначено порядок проведення таких оглядів. Хоча зазначені медогляди передбачені іншим, нетрудовим законодавством, розглядаються вони в контексті можливості виконання працівниками своїх трудових обов’язків. Тому є підстави класифікувати їх як трудові медогляди.

Види медоглядів

Трудові та профілактичні медогляди бувають трьох видів (див. рис. 2).

img 2

Рис. 2. Види трудових та профілактичних медоглядів

Додамо, що відповідно до ст. 17 Закону про охорону праці* і п. 4 Правил № 280** позачерговий обов’язковий профілактичний медогляд може проводитися:

* Закон України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII.

** Правила проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, затверджені наказом МОЗ від 23.07.2002 р. № 280.

• за бажанням працівника, коли стан його здоров’я погіршав (якщо це загрожує безпеці громадян, працівник повинен вжити відповідних заходів щодо попередження поширення захворювання);

• у разі виявлення інфекційних захворювань та/або бактеріоносійства;

• у разі погіршення епідемічної ситуації.

Чи можна обійтися без медогляду?

Ні, і ще раз ні! Якщо ми звернемося до КЗпП, то побачимо, що:

1) роботодавець зобов’язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медоглядів певних категорій працівників (див. вище) (ст. 169 КЗпП);

2) працівник зобов’язаний проходити в установленому порядку попередні та періодичні медогляди (ст. 159 КЗпП).

Про обов’язкові профілактичні медогляди працівників деяких професій, виробництв та організацій ідеться в ст. 21 Закону № 1645.

Таким чином, трудові і профілактичні медогляди — обов’язкова законодавча умова, дотримання якої надає право:

• роботодавцеві — допустити працівників до виконання їх трудових обов’язків;

• працівникам — виконувати свою роботу.

Тож відповідь однозначна: без медогляду ніяк не обійтися. У випадку якщо працівник відмовляється проходити медогляд, у роботодавця з’являються підстави для відсторонення його від роботи без збереження зарплати і притягнення до дисциплінарної відповідальності (ст. 46 КЗпП, ч. 5 ст. 26 Закону № 4004, ст. 17 Закону про охорону праці, ч. 7 ст. 21 Закону № 1645, п. 3.9 Порядку № 246).

Карантинні особливості

Важливо! На період дії карантину тимчасово дозволено залучати до роботи без проходження попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медоглядів деяких категорій працівників (п.п. 3 п. 37 постанови КМУ «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 22.07.2020 р. № 641). Йдеться про працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або роботах, де є необхідність у професійному доборі, робота яких пов’язана із забезпеченням безпеки руху та обслуговуванням залізничного транспорту, підприємств міжгалузевого промислового залізничного транспорту, працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення, визначених у Переліку, затвердженому постановою КМУ від 23.05.2001 р. № 559.

Це звільнення не поширюється на працівників молодше 18 років (вони повинні проходити попередній медогляд при прийнятті на роботу) і молодше за 21 рік (вони проходять щорічно періодичний медогляд), а також на водіїв.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше