Темы статей
Выбрать темы

Щодо надання відпусток працівникам, які мають дітей

Министерство развития экономики, торговли и сельского хозяйства Украины
Лист від 13.05.2020 р. № 3512-06/30165-02

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України на лист Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України від 30.04.2020 р. № 01/41146-20 розглянуло <…> звернення <…> стосовно застосування норм Закону України «Про відпустки» (далі — Закон) і повідомляє.

1. Чи має право на відпустку «на дітей» вдова, що має двох дітей віком 6 і 10 років, яка вийшла вдруге заміж (другий чоловік не всиновив дітей)?

Відповідно до статті 19 Закону право на додаткову соціальну відпустку має, зокрема, жінка, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, одинока мати — тривалістю 10 календарних днів на рік.

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Кожну підставу, визначену частиною першою цієї статті, слід вважати окремою підставою, а саме: жінка, яка має двох або більше дітей віком до 15 років, та одинока мати.

Що стосується надання соціальної додаткової відпустки одиноким матерям, то визначення «одинокої матері» наведено у пункті 9 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.1992 р. № 9 та пункті 5 частини тринадцятої статті 10 Закону.

Так, згідно з постановою Пленуму Верховного Суду України одинокою матір’ю слід вважати жінку, яка не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує і утримує дитину сама.

Законодавством не визначено такої категорії, як «інша жінка, яка виховує дитину сама». На нашу думку, до такої категорії жінок доцільно відносити, зокрема, розлучену жінку; жінку, яка виховує дитину без батька, у тому числі і жінку, яка народила дитину, не перебуваючи у шлюбі, і при цьому батько визнав дитину; жінку, яка вийшла заміж, але її дитина новим чоловіком не усиновлена, оскільки батько у дитини є.

Слід зазначити, що згідно зі статтею 260 Сімейного кодексу України мачуха, вітчим, що проживають однією сім’єю з малолітніми, неповнолітніми пасинком, падчеркою, мають право брати участь у їхньому вихованні.

Тобто зазначеною нормою передбачено право, а не обов’язок брати участь у вихованні дитини.

Таким чином, вдова, яка вийшла заміж, але її чоловік не усиновив дитину, має право на соціальну додаткову відпустку за підставою «одинока мати».

Враховуючи вищезазначене, із змісту звернення вбачається, що жінка має право на соціальну додаткову відпустку тривалістю 17 календарних днів за двома підставами: «жінка, яка має двох або більше дітей віком до 15 років» та «одинока мати».

2. Чи має право жінка, що усиновила дитину, якій 01.01.2019 р. виповнилося 18 років, на соціальну відпустку за 2019 рік?

Положенням статті 19 Закону передбачено, зокрема, що жінці, яка усиновила дитину, надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів.

Крім цього, право на відпустку жінки, що усиновила дитину, залежить від віку дитини, що Законом не встановлено, тому слід керуватися загальними нормами.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про охорону дитинства» та статті 2 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» дитина — це особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно з законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше.

Додаткова соціальна відпустка надається у будь-який час протягом календарного року, незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини — до чи після.

Отже, у випадку, зазначеному у зверненні, жінка має право на соціальну відпустку за 2019 рік повної тривалості — 10 календарних днів, незалежно від відпрацьованого часу у цьому році.

3. Одинока мати (батько дітей позбавлений батьківських прав) виховує двох дітей віком до 15 років. Яка тривалість її відпустки «на дітей»?

Відповідь на зазначене питання надано у першому пункті листа.

4. Чи може батько трьох дітей віком до 15 років отримати відпустку «на дітей» за умов, що його дружина не працює?

Положенням статті 19 Закону передбачено, що жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або яка усиновила дитину, матері особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів.

Отже, такою відпусткою може скористатися лише батько, який працює і виховує дитину без матері (у тому числі, у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі). На нашу думку, до цієї категорії належать: чоловік, який не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини записаний як її батько; вдівець чи розлучений чоловік, який виховує дитину без матері.

У випадку, зазначеному у зверненні, чоловік не підпадає під визначення одинокого батька, оскільки виховує дітей у шлюбі разом з їх матір’ю. Відповідно цей батько не має права на додаткову соціальну відпустку.

5. Чи має право на відпустку «на дітей» одинока жінка, що виховує 17-річну доньку, яка народила дитину?

Право на додаткову соціальну відпустку на підставі «одинока мати» залежить також від віку дитини, що Законом не встановлено, тому слід керуватися загальними нормами.

Згідно зі статтею 1 Закону України «Про охорону дитинства» та статтею 2 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» дитина — це особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно з законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше.

Відповідно до статті 35 Цивільного кодексу України повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і працює за трудовим договором, а також неповнолітній особі, яка записана матір’ю або батьком дитини.

Надання повної цивільної дієздатності провадиться за рішенням органу опіки та піклування (далі — ООП) за заявою заінтересованої особи за письмовою згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальника, а у разі відсутності такої згоди повна цивільна дієздатність може бути надана за рішенням суду.

Отже, якщо немає рішення ООП або суду, то повна цивільна дієздатність не виникла і право на соціальну відпустку не втрачено.

Одночасно повідомляємо, що листи Міністерства мають інформаційний, роз’яснювальний та рекомендаційний характер.

Заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ю. Свириденко

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше