Темы статей
Выбрать темы

Тривалість робочого часу — 2021 для п’ятиденки

Беляева Елена, эксперт по вопросам оплаты труда
Календар робочого часу — це важливий помічник у роботі бухгалтера. Інформація, представлена в такому календарі, допоможе вам уникнути помилок при нарахуванні заробітної плати, полегшить розрахунок робочого часу, лікарняного або відпускних. У невеликій статті ми зібрали всю основну інформацію, потрібну у вашій роботі щодня.

На своєму сайті Мінекономіки вже опублікувало роз’яснення щодо норм тривалості робочого часу на 2021 рік*. Ця інформація буде особливо корисною тим установам (підприємствам, організаціям), які працюють за п’ятиденним робочим тижнем з двома вихідними днями в суботу та неділю при однаковій тривалості часу роботи за день протягом тижня.

* me.gov.ua/Documents/Detail?lang=uk-UA&id=eaee3772-20f8-4e80-947b-fd36007198eb&title=RezhimiRoboti

Зверніть увагу, що норми розраховано вже з урахуванням вимог трудового законодавства про:

перенесення вихідного дня на наступний після святкового або неробочого, якщо цей святковий або неробочий день припадає на вихідний (ч. 3 ст. 67 КЗпП). Цікавий момент: на 1 і 2 травня 2021 року (вихідні дні субота та неділя) припадають відразу два святкових дні — День праці та Пасху. На виконання вимог ч. 3 ст. 67 КЗпП перенесенню підлягають обидва ці дні: субота 1 травня — на понеділок 3 травня, неділя 2 травня — на вівторок 4 травня;

скорочення робочого дня на одну годину напередодні святкового або неробочого дня (ст. 53 КЗпП). Цей припис виконується лише в тому разі, якщо робочий день безпосередньо передує святковому (неробочому) дню. По суті, це актуально тільки для 40-годинного робочого тижня.

Якщо у вас установлено п’ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями в суботу та неділю з однаковою тривалістю робочого часу за день протягом робочого тижня, то вважайте, що вам пощастило. Ви можете не витрачати час на розрахунок норми тривалості робочого часу на 2021 рік, а скористатися даними з роз’яснення Мінекономрозвитку. Їх ми навели в таблиці в матеріалі «Тривалість робочого часу — 2021 для п’ятиденки» цього номера.

Решті роботодавців, у яких режим роботи відрізняється від наведеного в таблиці, доведеться самостійно розрахувати норму тривалості робочого часу для своєї установи (окремих працівників). Що для цього потрібно?

img 1Отримуємо дані про тривалість робочого тижня.

Нагадаємо: нормальна тривалість робочого часу не може перевищувати 40 годин на тиждень. Проте окремим працівникам може бути встановлена скорочена (ст. 51 КЗпП) або неповна (ст. 56 КЗпП) тривалість робочого часу.

img 2Визначаємо вихідні дні, тривалість щоденної роботи, встановлену в установі (для окремих працівників).

img 3Щодо кожного місяця календарного року і всього за 2021 рік розраховуємо:

• кількість календарних днів;

• кількість святкових та неробочих днів (див. ст. 73 КЗпП). У 2021 році, як і раніше, 11 святкових/неробочих днів: 1 січня — Новий рік, 7 січня — Різдво, 8 березня — Міжнародний жіночий день, 1 травня — День праці, 2 травня — Пасха, 9 травня — День перемоги, 20 червня — Трійця, 28 червня — День Конституції України, 24 серпня — День незалежності України, 14 жовтня — День захисника України, 25 грудня — Різдво Христове;

• кількість вихідних днів;

• кількість днів, робота в які не проводиться (тобто загальну кількість святкових/неробочих і вихідних днів з урахуванням «святково-вихідних» перенесень);

• кількість робочих днів;

• кількість робочих днів, які передують святковим і неробочим (число місяця, в яке скорочується тривалість робочого дня).

img 4Озброївшись показниками тривалості робочого дня протягом робочого тижня, встановленими в установі, а також ураховуючи кількість звичайних робочих днів та робочих днів, які передують святковим і неробочим дням, підраховуємо норму робочого часу для різних категорій працівників.

Зверніть увагу: з метою створення сприятливих умов для відзначання святкових та неробочих днів, а також раціонального використання робочого часу (ч. 4 ст. 67 КЗпП) щороку Уряд рекомендує перенесення окремих вихідних і робочих днів.

Проєкт розпорядження КМУ про перенесення робочих днів у 2021 році вже розміщений на сайті СПО об’єднань профспілок*. Згідно з цим проєктом для працівників із п’ятиденним робочим тижнем із двома вихідними днями в суботу та неділю рекомендовано перенести робочі дні:

* spo.fpsu.org.ua/images/2020/2071 1.pdf

• з 8 січня (п’ятниця) — на 16 січня (субота);

• з 23 серпня (понеділок) — на 28 серпня (субота);

• з 15 жовтня (п’ятниця) — на 23 жовтня (субота).

Важливо! Відпрацювання додаткових вихідних днів заплановано в межах відповідного місяця. Це означає, що будуть збережені без змін норма тривалості робочого часу, фонд заробітної плати тощо.

Як реагувати роботодавцеві на такі урядові рекомендації?

Адміністрація установи має три варіанти: перенести робочі дні згідно з розпорядженням КМУ, розробити свій варіант перенесень чи працювати без будь-яких перенесень.

Якщо ви вирішите перенести робочі дні, пам’ятайте про те, що в цьому разі потрібно:

погодити перенесення вихідних і робочих днів установи з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником);

• видати наказ (розпорядження) про перенесення робочих днів не пізніше ніж за два місяці до перенесення.

Майте на увазі! У разі перенесення робочого дня, який передує святковому або неробочому дню, на інший вихідний день, для збереження балансу робочого часу за рік тривалість роботи в цей перенесений робочий день повинна відповідати тривалості передсвяткового робочого дня, як це передбачено ст. 53 КЗпП.

Далі в таблиці наведемо норми тривалості робочого часу на 2021 рік для п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю при однаковій тривалості часу роботи за день протягом усього тижня.

Розрахунок норми тривалості робочого часу на 2021 рік при п’ятиденному робочому тижні з двома вихідними днями в суботу та неділю при однаковій тривалості часу роботи протягом робочого тижня

img 5

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше