№41

Бухгалтерський тиждень, жовтень, 2016/№ 41 Інші номери журналу ›
  • Держреєстр РРО: чергові поправки Наказ ДФСУ від 28.09.16 р. № 813 «Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій»
  • Готівкове обмеження: оплата через касу банку — не порушення Лист Нацбанку від 13.09.16 р. № 50-0004/76522
  • Основні засоби в зоні АТО: правила обліку та складання звітності Лист Мінфіну від 29.06.16 р. № 31-11410-07-10/18732
  • Відшкодування комунальних платежів орендодавцю-бюджетнику: ПДВ не буде Лист ДФСУ від 23.09.16 р. № 31390/7/99-99-12-02-01-17
  • Як погасити податковий борг за рахунок переплати на ПДВ-рахунку Лист ДФСУ від 12.09.16 р. № 9587/П/99-99-15-03-02-14
  • Реквізити чека РРО при різних способах розрахунків Лист ДФСУ від 23.08.16 р. № 18249/6/99-99-14-05-01-15
  • Податківці зволікають з бюджетним відшкодуванням: чого вимагати в суді Постанова ВСУ від 07.06.16 р. № 806/2256/15
  • Оновлені правила надання адмінпослуг Уряд удосконалив функціонування центрів надання адміністративних послуг. Приймати заяви для отримання адміністративних послуг від: • фізосіб, у тому числі підприємців, будуть незалежно від реєстрації їх місця проживання, крім випадків, передбачених законом; • юросіб — за місцезнаходженням таких осіб або у випадках, передбачених законом, за місцем провадження діяльності або місцезнаходженням відповідних об’єктів, якщо інше не встановлено законом.
  • Графік роботи ЦОПів на свята
  • Реєстр неприбуткових організацій у відкритому доступі Податківці відрапортували про доопрацювання «Електронного кабінету платника». У цьому сервісі з’явилась нова вкладка «Реєстр неприбуткових організацій та установ». За допомогою неї відбуватиметься оприлюднення та пошук даних щодо платників податків, яких включено до нового Реєстру неприбуткових установ та організацій. Таке оприлюднення передбачено п. 12 постанови Кабміну від 13.07.16 р. № 440.
  • Нові вимоги до банків Кабмін встановив вимоги до банків, що будуть проводити виплату пенсій, грошової допомоги та зарплати працівникам бюджетних установ. Визначатимуться такі банки виключно на конкурсній основі.
  • Календар тижня
  • Квартальна ПДВ-декларація: яку форму обрати? Що ж, про те, що ПДВ-звітність оновлено, наші читачі могли дізнатися ще з «БТ», 2016, № 26, с. 4. Більш того, місячні платники ПДВ уже змогли її випробувати на собі («БТ», 2016, № 37, с. 16). А коли ж настане черга «квартальників»? Адже не за горами — подання ПДВ-декларації за ІІІ квартал. Чи можна вже зараз скористатися її новою формою, чи потрібно почекати ще? Давайте це з’ясуємо.
  • Операція «Теплоізоляція», або Як облікувати витрати на утеплення приміщень Синоптики прогнозують нам цього року холодну зиму. Враховуючи високі тарифи на газ та опалення, багато хто вже зараз замислюється над тим, як утеплити свої приміщення та забезпечити комфортні умови праці для працівників. Як варіант можна замінити вікна та двері, встановити індивідуальну систему опалення або придбати два-три обігрівачі. Як обліковувати витрати на такі заходи, ви дізнаєтеся з цієї статті*.
  • Договірні санкції за ПДВ-порушення: чи будуть наслідки Погодьтеся, з нашим податковим законодавством не занудьгуєш. Іноді виходить так, що при покаранні зовсім не враховується причинно-наслідковий зв’язок з діями суб’єкта господарювання. Наприклад, якщо постачальник несвоєчасно складе зменшуючий розрахунок коригування, то відповідальність за несвоєчасну реєстрацію його в ЄРПН несе покупець. Прикро, хіба ж ні? Для того щоб відновити справедливість, платники викручуються як тільки можуть. Одним з популярних способів нині стало перекладати неприємні наслідки вчиненого безпосередньо на порушника (свого контрагента) шляхом внесення додаткових умов у договір. Але чи можуть вони становити реальну загрозу, ми обговоримо в сьогоднішній статті.
  • Працівник не повернув спецодяг при звільненні: наслідки для роботодавця У попередньому номері (див. «БТ», 2016, № 40, с. 19) ми розглянули податково-бухгалтерські нюанси обліку операцій з придбання та видачі спецодягу. Там же ми з’ясували, що спецодяг є власністю роботодавця, а тому підлягає поверненню працівником. Що робити, якщо недобросовісний співробітник звільнився, а спецодяг не повернув? Які податкові наслідки таких дій працівника для роботодавця?
  • Орендна плата за землю: як переглянути на свою користь Приводом для написання цього матеріалу послужило запитання читача. Річ у тім, що орган місцевого самоврядування, у якого він орендує землю, наполягає на внесенні змін до договору оренди щодо розміру нормативно-грошової оцінки земельної ділянки. У результаті розмір орендної плати збільшиться у декілька разів. Читача цікавить: чи існують законні шляхи зменшення розміру орендної плати? Давайте разом це з’ясуємо.
  • Злощасні форми № 1-РА і № 1-РТ: нам спокій тільки сниться? Ось уже і вересень позаду. А форми алко- та тютюнової звітності для роздробу, що випробовують терпець та нервову систему бухгалтерів, усе ще не скасовано. Хоча усе нібито до того йде. Якщо не вдасться, то форми № 1-РА та № 1-РТ відсвяткують піврічний міні-ювілей. Тобто уже протягом півроку бухгалтери змушені їх заповнювати та подавати. І що ж, зміни знову оминають цю сферу?
  • Повідомлення про прийняття на роботу: а що думають суди? Тема повідомлення про прийняття роботу не нова. Ми про неї писали не раз на сторінках нашого видання. Але, як показує практика, інтерес до неї не згасає. Саме тому ми вирішили систематизувати випадки подання або неподання таких повідомлень з урахуванням листів контролерів і судової практики щодо штрафів.
  • Відпустка з вихідного дня «Близятся заветные деньки: перед вами листик и мелки». Здається, у написанні заяви на відпустку немає нічого складного: узяли календар, тицьнули пальцем у вподобану дату, відлічили потрібну кількість днів і виклали всі свої побажання на папері. А ось цікаво, чи може відпустка початися з вихідного дня? Та чи може вона тривати тільки два вихідних дні? А головне — кому це потрібно? Розбираємося!
  • Зменшуємо податок на прибуток на «нерухомий» податок Чи може платник податку на прибуток (ПНП), що не отримав у I кварталі звітного (податкового) року прибутку, врахувати суму податку на нерухоме майно, нарахованого до сплати за I квартал поточного року, у зменшення ПНП за результатами півріччя, трьох кварталів, року?
  • Комісіонер — неплатник ПДВ повертає товар комітенту — платнику ПДВ Комітент — платник ПДВ доручив комісіонерові — неплатнику ПДВ продати товар. Проте останній з дорученим йому завданням не впорався, і через деякий час повернув товар комітенту. Чи можна у такому разі коригувати податкові зобов’язання?
  • Мінбаза ПДВ: приклади розрахунку Норми щодо нарахування податкових зобов’язань при продажу товарів, послуг з фактичної ціни, але не нижче мінімальної бази оподаткування, відомі всім бухгалтерам. Тим часом практики не з чуток знають, які складнощі виникають під час розрахунку мінбази. Адже законодавчі норми сформульовано далеко не ідеально, а контролери роз’яснюють спірні моменти неоднозначно. Що ж робити бухгалтеру в такій непростій ситуації? Ми вирішили вам допомогти, тож узагальнили правила розрахунку мінбази з урахуванням свіжих консультацій податківців.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі