№6

Бухгалтер 911, лютий, 2015/№ 6 Інші номери журналу ›
  • Виправляємо помилки у ПН: нарешті затвердили правила! Нашу консультаційну лінію «штурмують» десятками запитань щодо виправленню помилок у ПН. І нарешті, у результаті останніх змін в Порядку № 1129*, тут з’явилася визначеність (див. врізку).
  • Проблемна ПН (незареєстрована, помилкова): як рятувати ПК? Обговоримо декілька питань, які останнім часом досить часто ставлять на «гарячій лінії» наші передплатники: — як вплинути на недбайливих постачальників, які не (своєчасно) реєструють ПН в ЄРПН, — адже додаток Д8 до декларації з ПДВ з 01.01.2015 р. вже ПК не захистить? — як вплинути на постачальника, якщо зареєстрована в ЄРПН ПН містить помилки?
  • ЄСВ з мінімалки: коли працює «покарання» для роботодавців З 1 січня 2015 року запрацювало нове правило нарахування ЄСВ на зарплату, лікарняні та декретні працівників, які працюють у вас за основним місцем роботи. Так, якщо база нарахування ЄСВ (крім винагороди за ЦПД) не перевищує розмір мінзарплати (далі — МЗП), то розмір ЄСВ у частині нарахувань дорівнює: МЗП х ставка ЄСВ (абз. 10 ч. 5 ст. 8, абз. 3 ч. 6 ст. 8 Закону про ЄСВ*). У яких випадках необхідно дотримуватися вимоги про нарахування ЄСВ на МЗП? Чи треба дотримуватися її для працівників, у яких зарплата зазвичай більше за мінімальну, але через певні причини в будь-якому місяці виявилася менше МЗП? І це ще не всі запитання, що виникли у бухгалтерів. Давайте розбиратися разом.
  • Плата за землю — 2015 Як складова податку на майно (!) плата за землю є місцевим податком (!!). Що конкретно це дає землекористувачам? Чи слід боятися цієї плати? А може, вона є мирною та цілком передбачуваною? Зараз і з’ясуємо!
  • Декларація з «роздрібного» акцизу: перша чарка колом? Не за горами 20 лютого — граничний строк подання декларації з «роздрібного» акцизу. Оскільки подавати цю форму будемо вперше — пропонуємо розібратися, як її заповнювати.
  • Лютневі новації реєстрації в ЄРПН Не встигли й оком повести, а лютий вже тут як тут. А з ним і обов’язкова поголовна реєстрація ПН і РК в ЄРПН. До цієї дати настигнули довгоочикувані зміни в кабмінівський Порядок № 1246*. Нові правила КМУ намалював практично в останній день. А працюють вони з 01.02.2015 р. Давайте їх розбирати.
  • «Перехідна» поворотна фіндопомога: податківці фіскалять Тільки-но в минулому номері ми розглядали перехідні моменти, пов’язані з ПФД. Тоді ми з надією чекали від ДФСУ позиції щодо можливості зменшити податкові зобов’язання на суму ПФД від неплатника / «незвичайного» платника податку на прибуток, поверненої вже в «пореформений» період. Дочекалися...
  • Військовий збір при виплаті доходів ФОП Зміни у сплаті військового збору (ВЗ) ми вже встигли детально розглянути з усіх боків (див. «Бухгалтер 911», 2015, № 4). Однак через невизначену позицію податківців та неясності в законодавстві невирішеним залишалося питання: чи потрібно податковим агентам утримувати ВЗ при виплаті доходів ФОП-загальносистемникам? У ньому багато що прояснилося з появою проекту Узагальнюючої податкової консультації. Крім того, наших читачів також цікавить питання щодо сплати ВЗ при виплаті орендної плати єдиноподатником. Тож розбираємося.
  • Помилочка сталася... Сплата податку на неправильний код бюджетної класифікації У тому потоці інформації, який щодня звалюється на бухгалтера, помилитися дійсно не хитра річ. Особливо коли йдеться про такі, здавалося б, дрібниці, як код бюджетної класифікації. (Деякі визнають, що й взагалі його не вказують). Чи можуть бухгалтер і його підприємство сподіватися на незастосування штрафних санкцій у такій ситуації? Є аргументи як «за», так і «проти».
  • Продаємо безалкогольне пиво вроздріб: чи сплачувати акциз? Наше підприємство продає вроздріб безалкогольне пиво. Чи потрібно нам сплачувати «роздрібний» акциз?
  • Авто на ГБО: чи сплачувати транспортний податок? У власності нашого підприємства є авто на газобалонному обладнанні. Підкажіть: чи є воно об’єктом обкладення транспортним податком?
  • Заповнюємо декларацію єдиноподатника групи 2 Єдиноподатники групи 2 заповнюють і подають декларацію один раз на рік. Строк її подання вже на носі. Тому розповімо, на що їм треба звернути увагу при її заповненні.
  • Game over, або Як ФОП припинити діяльність Чимало підприємців у зв’язку з економічною ситуацією в країні, що погіршується, змушені припинити діяльність і знятися з держреєстрації. Нещодавно законодавець спростив цей процес, тому складнощів виникати начебто й не повинно. Проте запитання та непорозуміння на цьому терені залишаються. Давайте розвіємо всі сумніви!
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі