№10

Бухгалтер 911, березень, 2015/№10 Інші номери журналу ›
  • «Старий» мінус ПДВ у лютневій декларації: новий «сюрприз» від ДФСУ Знову поговоримо про «старі» від’ємні залишки ПДВ. Приводом став підготовлений ДФСУ «на місця» об’ємний лист «від головних податківців». У ньому контролери на прикладах пояснюють, як заповнювати нову деку з ПДВ за лютий / I квартал 2015 року. На щастя, поки це проект (лист лише готується до підписання). Утім, окремі його положення вже встигли викликати занепокоєння громадськості. Чому? Розповімо далі.
  • Виправляємо ПДВ-помилки (заповнення УР) Якщо ви помилилися в декларації з ПДВ — не переймайтеся. Як і раніше, ви можете виправитися. Для цього існує уточнюючий розрахунок (далі — УР). При цьому важливо пам’ятати: на думку ДФСУ, через УР потрібно проводити і ПН 2014 року (якщо ви не відобразили їх у періодах 2014 року). Тому розберемося зараз, як його заповнювати та подавати.
  • І знову Звіт з ЄСВ: січневі проблеми, але вже в лютому Мабуть, січнева кампанія з подання ЄСВ-звіту була однією з найбільш напружених. Причина «звітної паніки» пов’язана з обов’язком нараховувати ЄСВ з «мінімалки», якщо фактична база нарахування ЄСВ (крім винагород за ЦПД) за місяць нижче МЗП. Але вже і лютий позаду, а отже, скоро «друге коло». Чи є зміни? Відповімо чесно: «50/50».
  • Підприємством управляє особисто засновник/власник: чи можливо це? Раніше економія була головним чином можливістю зменшити свої витрати, тепер же — для багатьох це питання виживання. У тому числі це стосується й економії на кадрах. Саме це й породило запитання, поставлене в назві статті. Давайте ж розберемося з ним.
  • Податкова накладна: одиниці виміру та інше — нове від ДФСУ Скільки всього вже було сказано про ПН... вистачило б на невеличку бібліотеку. Сьогодні ми обговоримо пару-трійку як завжди «своєчасних» висновків ДФСУ, пов’язаних з її заповненням: головним чином про відображення у ПН одиниць виміру (гр. 5.1 і 5.2).
  • «Роздрібний» акциз: погляд ДФСУ на подання звітності* Наближається строк для подання деки з «роздрібного» акцизу за лютий (останній день — п’ятниця 20 березня). На тлі цього привертає увагу консультація ДФСУ (лист від 23.02.2015 р. № 6036/7/99-99-19-03-03-17). З нею фіскали, звичайно, запізнилися (було б супер, якби лист з’явився ще до подання звітності за січень), але з нього є що взяти «на майбутнє».
  • Реєстр «замінників» ПН: що за «фрукт» та як його ведуть? Нашому підприємству часто доводиться відображати ПК за касовими чеками. До 2015 року ми включали їх до Реєстру ПН, а після — переносили до ПДВ-деки. Як їх відображати у ПДВ-обліку сьогодні?
  • Оподаткування зарплати і ЦПД-винагород: запам’ятовуємо нове, освіжуємо старе Зміни та реформи торкнулися всього податкового законодавства. Не оминули вони й ПДФО. Тішить, що основоположні правила оподаткування зарплати залишилися незмінними. Але бухгалтерам, які мають справу з великими зарплатами, доведеться освоювати новий розмір ставки ПДФО. Який саме і як правильно розмежувати бази оподаткування для цілей застосування різних ставок ПДФО — читайте в цій статті.
  • Хто не працює, той... все одно потрапляє до Звіту з ЄСВ Працівники, працевлаштовані на нашому підприємстві за основним місцем роботи, протягом усього лютого 2015 року перебували у відпустці без збереження заробітної плати. Чи потрібно подавати Звіт з ЄСВ за лютий 2015 року, якщо жодні нарахування ним не здійснювалися?
  • «Автомобільні» витрати у ФОП‑загальносистемника: як їх обліковувати у 2015 році З 01.01.2015 р. перелік витрат ФОП-загальносистемника підкориговано (див. «Бухгалтер 911», 2015, № 4). У зв’язку з цим багато запитань викликав, зокрема, облік «автомобільних» витрат: як облікувати витрати на купівлю ПММ, на заміну шин, акумуляторів, ремонт тощо? Про все це читайте далі.
  • Чи потрібні ФОП-єдиноподатникам документи на товар У багатьох ФОП-єдиноподатників виникають запитання: оскільки вони не зобов’язані вести облік витрат, чи означає це, що їм не потрібно отримувати від постачальників і зберігати документи, що підтверджують такі суми? Або документи на товар усе ж таки мають бути? І якщо так, то на якій підставі? Давайте розберемося.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі