№12

Бухгалтер 911, березень, 2019/№12 Інші номери журналу ›
  • Декларація про доходи «фізика» — 2018: На старт! Увага! Руш! Святкувати Пасху та травневі свята краще з почуттям виконаного обов’язку. Тому варто заздалегідь подбати про подання декларації про доходи фізособи. А щоб розібратися, чи повинні ви подавати цю форму звітності, у які строки потрібно встигнути укластися і що потрібно врахувати при її заповненні, читайте цю статтю.
  • Валютно-грошове: прив’язка до інвалюти у внутрішніх договорах та інше Валютна революція, що накрила ділову громадськість з 07.02.2019 р., продовжує викликати запитання. Це й не дивно: більше 50 раніше діючих документів втратили чинність, а на заміну пришли Закон про валюту. Не дивно, що утворилися «чорні діри» в законодавстві. З декількома з них пропонуємо вам зараз ознайомитися. І знайти ясність!
  • Шини на автомобілі та при автомобілі: облік і оподаткування Порушивши «побіжно» питання обліку автомобільних шин, ми спіймали себе на думці, що давненько не розглядали цієї теми ґрунтовніше. Давайте ж виправимо це, тим паче що автомобілі у своїй діяльності використовує переважна більшість підприємств/підприємців. Тому й питання з їх «взуттям» можуть зацікавити багатьох.
  • Експорт сої та ПДВ: Мінфін на боці платників У своїй Узагальнюючій подат­ковій консультації (далі — УПК), затвердженій наказом від 11.03.2019 р. № 105, Мінфін прямо сказав, що абзац другий п. 63 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, який звільняє від пільги, ототожнює поняття «сільгосппідприємство» з поняттям «сільгосптоваровиробник».
  • Книгу скарг — на звалище Уряд своєю постановою від 06.03.2018 р. № 168 вніс дві поправки до Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів*. Наскільки вони істотні, вирішіть самі, але знати про них вам потрібно неодмінно. Зверніть увагу, що вони вже діють з 13 березня — дати, коли була оприлюднена зазначена пос­танова.
  • «Мікс» бухгалтерів: чи можливо? Ситуація така: у юрособи є: 1) бухгалтер-працівник, який займається складанням податкових накладних і первинки за ТМЦ (за трудовим договором); 2) бухгалтер-підприємець, який займається складанням податкових звітів, нарахуванням зарплати, інвентаризацією (за договором послуг). Запитання: чи може підприємець-бухгалтер підписувати документи, які він створює для фірми, у тому числі звіти? Чи потрібно ставити на них печатку такого підприємця? Розбираємося!
  • Кошти із соцстрахівського спецрахунку використано не за призначенням Підприємство отримало кошти на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності на спецрахунок. За рахунок цих коштів був помилково сплачений ЄСВ. Чи можна уникнути штрафу, якщо попросити податкову повернути ЄСВ на спецрахунок або добровільно повернути кошти у ФСС?
  • Обслуговування майна, якого немає на балансі Ситуація. Директор установив в офісі свої особисті комп’ютер і принтер. На комп’ютері встановлено програму M.E.Doc, яка використовується підприємством для подання звітності в електронному вигляді. Також іноді директор використовує в службових цілях свій особистий автомобіль. Запитання: чи може підприємство показувати податковий кредит і включати витрати, понесені на обслуговування майна, якого немає на балансі (наприклад, на заправку картриджів), до податкових витрат?
  • Поліпшення в орендованому приміщенні: ПДВ-наслідки при поверненні об’єкта Ситуація. Розірвали договір оренди приміщення. Списуємо недоамортизовану суму поліпшень орендованого майна на витрати. Як правильно виписати податкову накладну (ПН) при поверненні «поліпшеного» об’єкта орендодавцеві? Це має бути ПН як на «умовний» продаж? Що зазначати у полі номенклатури товарів/послуг такої ПН?
  • Декларація єдиноподатника vs Звіт про фінрезультати Ситуація. ТОВ працює на єдиному податку без ПДВ (5 %). У декларації платника єдиного податку за 2018 рік сума доходу виявилася меншою, ніж у Звіті про фінрезультати (ф. № 2-мс). Деякі колеги стверджують, що потрібно було показувати у ф. № 2-мс ту ж суму доходу, що й у декларації з єдиного податку. Чи дійсно це так? Також ми здаємо в оренду нежитлове приміщення. Якою датою виписувати акти на оренду нерухомого майна: датою оплати чи останнім днем місяця?
  • Обліковуємо товари, що зберігаються «на стороні» Не в кожного підприємства є «апартаменти» для зберігання ТМЦ. Як наслідок, доводиться вдаватися до послуг сторонніх організацій. Про особливості документального оформлення, податкового й бухгалтерського обліку операцій за договорами зберігання поговоримо в цій статті.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі