№9

Держслужбовець, вересень, 2015/№ 9 Інші номери журналу ›
  • Антикорупційні обмеження: сумісництво та суміщення з іншими видами діяльності Антикорупційним Законом державним службовцям та посадовим особам органів місцевого самоврядування сумісництво та суміщення з іншими видами діяльності заборонено. Що таке сумісництво та суміщення? Чи всяка додаткова оплачувана діяльність заборонена? Яка відповідальність передбачена за порушення антикорупційного обмеження щодо сумісництва та суміщення? Відповіді на ці запитання наведемо у цій статті.
  • Притягнення за «корупційною» статтею: адміністративна відповідальність Використання приписів ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.14 р. № 1700-VІІ на практиці й досі викликає запитання, на які не можна дати однозначних відповідей. Однак повідомлення про застосування стягнень до наших читачів вже починають надходити, тож час думати над стратегією захисту. А правильні запитання — це підказки для побудови оборони. Тому запрошуємо усіх небайдужих до дискусії!
  • Ми обираємо, нас обирають…місцеві вибори — 2015 З 5 вересня 2015 року Центральна виборча комісія своєю постановою оголосила початок виборчого процесу чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. Чергові місцеві вибори відбудуться 25 жовтня 2015 року і проходитимуть за нормами і правилами нового Закону України «Про місцеві вибори» від 14.07.15 р. № 595-VIII. Припускаю, що частина читачів «ДЕРЖСЛУЖБОВЦЯ» вже ознайомилась з основними вимогами цього Закону. Але запитання, що надходять на адресу редакції, свідчать про велику кількість «білих плям». Враховуючи, що новий Закон містить відомості, передбачені не тільки для органів влади і місцевого самоврядування, у цій статті, шановні читачі, ми розглянемо з вами основні положення Закону «Про місцеві вибори» та знайдемо відповіді на найбільш актуальні запитання.
  • Організація проведення перших виборів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів У цій статті пропоную ознайомитися із законодавчими змінами в організації проведення перших виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів об’єднаних територіальних громад.
  • Обраховуємо стаж роботи на посаді судді На яких посадах стаж роботи зараховується до стажу роботи на посаді судді? Це питання цікавить кадровиків всієї судової системи. Постійні зміни у законодавстві протягом багатьох років породжують велику кількість запитань, неоднозначні відповіді і, як наслідок, судові спори. У цій статті з’ясуємо, робота на яких посадах зараховується до стажу роботи на посаді судді сьогодні і до прийняття Закону України «Про судоустрій і статус суддів», а також визначимо, у чому полягає принципова відмінність.
  • Порушення трудової дисципліни: що робити роботодавцю Обов’язки працівника прописують одразу у декількох внутрішніх документах (для надійності). Причому фіксують не тільки перелік власне посадових обов’язків працівника. Вимоги висувають і до дисципліни його праці: вчасно приходити на роботу, своєчасно виконувати розпорядження керівників… Працівник знає все це як таблицю множення і все одно спіткнувся — здійснив дисциплінарний проступок. Що робити роботодавцю? Є два варіанти розвитку подій: пожурити-пробачити працівника або притягнути його до дисциплінарної відповідальності. Перш ніж запустити кнопку «Пуск» на другому варіанті, ознайомтеся з цією статтею. У ній ми розглянули види дисциплінарних стягнень і механізми їх застосування.
  • Працівник відмовляється від щорічної відпустки: як бути роботодавцю Працівник нашої установи не бажає скористатися щорічною відпусткою вже два роки поспіль. Чи допустимо це? Якщо ні, то як нам діяти?
  • Щорічна відпустка одночасно за основним місцем роботи і сумісництвом — обов’язкова умова для бюджетників Працівник міської ради працює сторожем за основною посадою, а з 02.07.2015 р. ще й підсобним робітником на 0,5 ставки за сумісництвом у цій же установі. Установа не належить до переміщуваних із зони АТО. У серпні 2015 року цьому працівнику як сторожу надають щорічну відпустку повної тривалості. Чи необхідно йому одночасно надати щорічну відпустку повної тривалості і як суміснику, незважаючи на те, що за посадою підсобного робітника він відпрацював менше 6 місяців?
  • Працівник демобілізувався, але на роботу не вийшов: які дії роботодавця Від військового комісаріату нам стало відомо: наш працівник, призваний на військову службу на особливий період, був демобілізований 12.08.2015 р. (військову службу за контрактом не продовжив). Проте на роботу він так і не вийшов, з роботодавцем не зв’язався. Чи можна звільнити такого працівника?
  • Відпустки за кілька періодів: скільки заяв і наказів оформити Працівник нашої установи з 31.08.2015 р. бажає скористатися щорічною відпусткою за робочий рік з 01.02.2014 р. по 31.01.2015 р. тривалістю 12 календарних днів і за робочий рік з 01.02.2015 р. по 31.01.2016 р. тривалістю 14 календарних днів, соцвідпусткою на дітей за 2013 і 2014 роки тривалістю 20 календарних днів. Як оформити надання таких відпусток: однією заявою від працівника і одним наказом про надання цих відпусток або ж для кожної відпустки має бути окрема заява і окремий наказ про надання відпустки?
  • Чи можна при звільненні не відпрацьовувати двотижневий строк Працівник написав заяву про звільнення і наступного дня не вийшов на роботу. Роботодавець звільнив цього працівника за прогул. Чи правомірними були дії керівника?
  • Про перевищення повноважень, або Практика правового самозахисту бюджетних установ від спроби незаконної ліквідації Ця невигадана й цілком реальна історія буде практично повчальним уроком. Як показує практика, на сьогодні в Україні, на превеликий жаль, жодна бюджетна установа, самостійний заклад культури, позашкільний навчальний заклад, дитяча музична школа, школа естетичного виховання, спеціалізована школа будь-якого напрямку діяльності тощо не застраховані від несподіваної реорганізації…
  • Дисциплінарна відповідальність за корупційні діяння Які види дисциплінарних стягнень можна застосувати за корупційне правопорушення або правопорушення, пов’язане з корупцією?
  • Процедура очищення влади не передбачає збереження соціальних гарантій Чи застосовується до особи абз. 1 ч. 3 ст. 4 Закону «Про очищення влади», якщо вона заяву про застосування/незастосування заборон та згоду на проведення щодо себе «люстраційної» перевірки подала несвоєчасно у зв’язку із перебуванням у «декретній» відпустці чи відпустці по догляду за дитиною?
  • Новий працівник не став до роботи: нехай увесь світ зачекає?! Два тижні тому ми оформили нового працівника (було видано наказ, внесено запис до трудової книжки). Але у встановлений строк він так і не приступив до виконання трудових обов’язків. Тепер він з’явився. Чи потрібно правильно звільнити такого працівника?
  • Систематизація документів: формування справ і складання номенклатури Організація обігу документів у діловодстві — це сукупність видів робіт, що забезпечують облік і систематизацію документів, формування й оформлення справ у діловодстві та їх передавання до архіву. Основними видами робіт, що забезпечують правильну організацію документів у діловодстві, є складання номенклатур справ і формування справ. Про них сьогодні і поговоримо.
  • Керівнику підвладно преміювати своїх замів: з якої дати застосовувати норму в бюджетних галузях До постанови КМУ від 30.08.2002 р. № 1298 унесено зміни, згідно з якими з 21.08.2015 р. керівник установи може самостійно приймати рішення про преміювання своїх заступників. Водночас у кожній галузі бюджетної сфери (освіта, охорона здоров’я, культура) є свої нормативні акти, згідно з якими здійснюється оплата праці. Чи можна з 21.08.2015 р. керуватися нововведеним приписом з преміювання замів, тобто не чекаючи змін до галузевої нормативки?
  • Мобілізований працівник продовжив службу за контрактом: чи потрібна нова середня зарплата для «контрактного» періоду Мобілізований працівник, який підлягав демобілізації, вирішив продовжити військову службу за контрактом. Як оплатити період військової служби за контрактом: на підставі середньої зарплати, за якою оплачували мобілізаційний період, чи потрібно розрахувати нову середню зарплату?
  • Оплачуємо період повторної мобілізації: як урахувати нову гарантію Працівник, що демобілізувався 03.08.2015 р., до виконання посадових обов’язків у роботодавця став 04.08.2015 р. Він працює за п’ятиденним робочим тижнем з двома вихідними днями. Уже 06.08.2015 р. працівника повторно мобілізували. Посадовий оклад працівника — 2062,00 грн. Попередній мобілізаційний період оплачували виходячи з середньої зарплати в розмірі 144,19 грн. Чи поширюється на нього нова гарантія* у визначенні середньої зарплати для оплати нового періоду мобілізації?
  • Відновити статус «переведеного» через 1,5 року: чи можливо для індексації на новому місці роботи У грудні 2013 року працівник був звільнений за переведенням і прийнятий до нашої бюджетної установи. У місяці переведення на нове місце роботи довідка про індексацію зарплати від попереднього роботодавця не надавалася. У червні 2015 року працівник пред’являє таку довідку з метою збереження у нього базового місяця, установленого за попереднім місцем роботи. Чи можна наказом по установі взяти до уваги таку довідку через 1,5 року після прийняття на роботу? Якщо так, то з якого періоду нарахувати індексацію по-новому: з дати надання довідки чи з дати прийняття на роботу?
  • Упродовж місяця зарплата підвищується кілька разів: як визначити суму індексації Зарплата працівника складалася з окладу 1218 грн. і надбавки за вислугу років — 15 %. Базовим місяцем був грудень 2013 року, працівник отримував фіксовану індексацію 315,42 грн. З 1 липня 2015 року працівника переводять на посаду начальника відділу (оклад — 1364 грн., надбавка за вислугу років — 15 %). З 21.07.2015 р. у працівника підвищується розмір надбавки за вислугу років — 20 %. Як розрахувати фіксовану суму індексації, якщо в липні 2015 року зарплата підвищувалася двічі? Ця сума з 01.07.2015 р. зафіксується в розмірі 1059,80 грн. або слід врахувати всі підвищення, які проходять за місяць, і встановити її в розмірі 991,60 грн.?
  • Відпустка для догляду за дитиною до 3 років закінчилася перед вихідними: як розрахувати відпускні Працівниця установи перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. 21.08.2015 р. її дитині виповнилося 3 роки, і 25.08.2015 р. жінка стала до роботи (22 — 24 серпня — вихідні та святкові дні). З 01.09.2015 р. вона пішла в основну щорічну відпустку тривалістю 24 календарні дні. Як розрахувати суму відпускних такій працівниці?
  • Про затвердження форми звітності КСДС (квартальна) «Звіт про кількісний склад державних службовців» та Інструкції щодо її заповнення» Наказ Національного агентства України з питань державної служби від 24.07.2015 р. № 161 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11.08.2015 р. за № 970/27415
  • Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 1994 р. № 423 Постанова Кабінету Міністрів України від 26.08.2015 р. № 637
  • Скорочення посад і чисельності працюючих та їх переведення в ході таких скорочень* Лист Міністерства соціальної політики України від 06.08.2015 р. № 11812/0/14-15/06
  • Про надання роз’яснення порядку переведення працівників у разі скорочення посад* Лист Національного агентства України з питань державної служби від 24.07.2015 р. № 4018/10-15
  • Моделі ефективності діяльності. Досвід Вінницького апеляційного адміністративного суду Отже, чи можемо ми виміряти ефективність діяльності? Ефективність у широкому значенні цього слова означає співвідношення між результатом (ефектом) та витратами на його одержання. Ефективність системи менеджменту — результативність управлінської діяльності, показник, що характеризується співвідношенням витрат на здійснення управлінських функцій і результатів діяльності організації. Управлінська праця належить до найбільш складних видів людської діяльності, і її оцінка не завжди може бути зроблена прямим шляхом через відсутність формалізованих результатів, кількісної оцінки окремих видів виконуваної роботи. Тому для виміру її ефективності часто застосовуються непрямі методи.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі