№11

Держслужбовець, листопад, 2017/№ 11 Інші номери журналу ›
  • Антикорупційний календар: листопад 2017 року Останнім часом у «антикорупційному інформполі» все більше приділяється уваги такому новому поняттю, як конфлікт інтересів. Огляд повідомлень, які розміщуються на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції, аналіз судових рішень, внесених до Єдиного державного реєстру судових рішень, свідчать про те, що публічні службовці, на жаль, цьому явищу не приділяють належної уваги, що у свою чергу створює для них серйозні проблеми. Недостатньою, на нашу думку, є і роз’яснювальна робота інституцій, які здійснюють превентивні антикорупційні заходи. Тож наш листопадовий антикорупційний календар буде присвячений темі врегулювання конфлікту інтересів. Далі — детальніше.
  • Державні «антикорупційні органи»: завдання та повноваження Погодьтеся, в Україні кількість національних «антикорупційних органів» є чималою, і не завжди встигаєш розібратися, якими конкретними питаннями вони опікуються. З огляду на те, що стосовно діяльності зазначених органів у наших читачів з’являється чимало запитань, у цій статті ми розглянемо завдання та повноваження органів, які спеціально створені для боротьби з корупцією. З метою донесення якомога більшого обсягу інформації про їх діяльність ми розділимо відповідний матеріали на дві статті. У цій ми поговоримо про антикорупційні органи в цілому, а також про Національне антикорупційне бюро та Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру зокрема. У наступній же статті розглянемо такі органи у сфері протидії корупції, як Національне агентство з питань запобігання корупції та Державне бюро розслідувань.
  • Оцінювання результатів службової діяльності: етапи і приклади Ви уже розібралися в усіх тонкощах порядку проведення оцінювання результатів службової діяльності державних службовців категорій «Б» і «В»? Якщо ні, то я пропоную це зробити разом.
  • «Усе плине, усе змінюється», або Про новели до Закону «Про державну службу» Кінець жовтня і початок листопада цього року стали насиченими на зміни, які регулюють питання проходження державної служби. Урядовцями було змінено умови проведення конкурсів, отримання атестаційних посвідчень щодо вільного володіння державною мовою, а тепер законодавець взявся і за сам Закон України «Про державну службу». Тож про те, що зміниться у Законі, і піде розмова.*
  • Щодо визначення ключових показників результативності, ефективності та якості службової діяльності державних службовців, які займають посади державної служби категорій «Б» і «В» Типовий порядок проведення оцінювання результатів службової діяльності державних службовців, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 23.08.2017 р. № 640, передбачає, що у 2018 році службам персоналу необхідно забезпечити процедуру визначення завдань і ключових показників результативності, ефективності та якості дій держслужбовців. Про те, що являють собою ці ключові показники і певні методичні рекомендації щодо їх розроблення, розповімо у цій статті. Від редакції «Держслужбовця» ВИСЛОВЛЮЄМО ПОДЯКУ ініціатору розробки рекомендацій, ідейному «гуру» і прекрасному фахівцю, Наталії Алюшиній, а також Юлії Лозюк, Альоні Тищишиній, Оксані Носик, Ірині Тимченко, Олександру Макусі та усім, хто взяв участь в обговоренні цих Методичних рекомендацій. Зазначаємо, що ці Методичні рекомендації поки що не є нормативним актом, а власне практичним матеріалом, покликаним сприяти покращенню діяльності служб персоналу.
  • Притягнення до дисциплінарної відповідальності голів ОТГ Протягом останніх років точаться гострі дискусії з приводу законодавчого закріплення нової процедури притягнення до відповідальності посадових осіб, яких призначено за результатами проведення виборів (тобто можливості притягнення до дисциплінарної відповідальності осіб, які займають виборні посади). Із збільшенням кількості об’єднаних територіальних громад дедалі частіше ми отримуємо від наших читачів запитання щодо норм, які регулюють механізм притягнення до дисциплінарної відповідальності голів цих об’єднаних громад. Тож сьогодні ми детально розберемо тему притягнення до дисциплінарної відповідальності голів ОТГ.
  • Нові завдання для місцевих рад: повноваження інспектора праці Продовжуємо розмову про нові повноваження для місцевих рад щодо здійснення їх представниками (інспекторами праці) контролю за дотриманням законодавства про працю роботодавцями, які знаходяться на територіях відповідних місцевих рад.
  • Направляємо працівника на військові збори: кадровий супровід Працівник установи приніс повістку про призов на військові збори. І у кадровика одразу ж виникає «вагон» запитань. На який строк відпустити працівника на військові збори і як оформити його відсутність за місцем роботи? Чим загрожує ігнорування військових зборів? Та й сам працівник іноді буває розгубленим. Не хвилюйтеся! Усе, що потрібно знати за місцем роботи працівника, призваного на військові збори, прямо перед вами — у нашій статті.
  • Додаткова оплачувана навчальна відпустка: практикум З настанням навчального періоду у кадровиків з’являється безліч запитань з приводу надання додаткових оплачуваних відпусток у зв’язку з навчанням. У цій статті розберемо найбільш поширені ситуації, з якими стикаються наші читачі при оформленні таких відпусток.
  • Перший місяць роботи — і відразу в навчальну відпустку: як розрахувати відпускні До селищної ради 02.10.2017 р. був прийнятий працівник на посаду секретаря. Йому встановили посадовий оклад у розмірі 2176 грн. і надбавку за складність і напруженість у роботі 1088 грн. (50 % від посадового окладу). З 23 жовтня він пішов у навчальну відпустку тривалістю 20 календарних днів. Як розрахувати відпускні такому працівникові? Чи враховується надбавка при розрахунку середньоденної зарплати?
  • Нова посада в ОМС: нюанси індексації зарплати У листопаді 2017 року в штатний розпис органу місцевого самоврядування була введена нова посада, на яку в цьому ж місяці прийняли працівника. Чи індексувати його зарплату в листопаді?
  • «Чорнобильська» відпустка: надаємо та враховуємо нюанси Для постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи передбачені пільги і компенсації, у тому числі додаткові відпустки за місцем роботи. Які є нюанси надання таких відпусток працівникам зі статусом осіб, віднесених до 1 або 2 категорії постраждалих?
  • Держпраці: коли чекати на штраф Чи завжди за порушення трудового законодавства, виявлені в ході перевірки «з праці», роботодавцю загрожує штраф за ст. 265 КЗпП?
  • Працівник-новачок: визначаємо «базовий» місяць З 10 листопада 2017 року на роботу до бюджетної установи був прийнятий працівник (11-й тарифний розряд за ЄТС). Посадовий оклад — 3152 грн. Як правильно визначити «базовий» місяць для такого новоприйнятого працівника: чи треба орієнтуватися на місяць, що передує місяцю прийняття його на роботу? Чи потрібно індексувати його зарплату в листопаді 2017 року?
  • Щодо ведення особових справ та карток посадових осіб місцевого самоврядування Лист Національного агентства України з питань державної служби від 09.06.2017 р. № 5263/13-17
  • Щодо грошової допомоги «на оздоровлення» держслужбовцям у разі поділу щорічної основної відпустки на частини Лист Міністерства соціальної політики України від 19.09.2017 р. № 2416/0/101-17
  • Держслужбовець використовує щорічну основну відпустку частинами: особливості виплати «оздоровчої» допомоги Коментар до листа Мінсоцполітики від 19.09.2017 р. № 2416/0/101-17
  • Щодо врахування допомоги по тимчасовій непрацездатності при обчисленні середньої зарплати для розрахунку відпускних Лист Міністерства соціальної політики України від 06.09.2017 р. № 2339/0/101-17
  • 50-, 60-, 70-відсоткові лікарняні у розрахунок відпускних включаються Коментар до листа Мінсоцполітики від 06.09.2017 р. № 2339/0/101-17
  • Щодо врахування премій при обчисленні середньої зарплати Лист Міністерства соціальної політики України від 02.10.2017 р. № 2480/0/101-17
  • Місяць не відпрацьований, але є премія: як включити її в розрахунок «середньої» Коментар до листа Мінсоцполітики від 02.10.2017 р. № 2480/0/101-17
  • Військові збори: оплатні тонкощі Працівника призвано на військові збори. На період його відсутності за ним зберігається місце роботи, посада і середня зарплата. Як правильно розрахувати середню зарплату та оплатити період зборів, чи існують нюанси при виплаті таких сум, хто буде спонсором таких витрат? Про це дізнаєтеся із статті.
  • Календар робочого часу для п’ятиденки-2018: що врахувати Календар робочого часу — помічник у роботі кадровиків, які вважають за краще знайомитися з ним задовго до початку наступного календарного року. На нашу думку, зараз і настав час дізнатися норми тривалості робочого часу при п’ятиденці на 2018 рік.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі