№7

Місцеве самоврядування, липень, 2015/№ 7 Інші номери журналу ›
  • Завершено регіональний е-курс «Реформування місцевого самоврядування та децентралізація влади» для Дніпропетровської області У межах Спільноти практик «Інновації та кращі практики місцевого самоврядування» та Меморандуму про співробітництво між Дніпропетровською обласною радою та Швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO було підготовлено та реалізовано дистанційне навчання для посадових осіб місцевого самоврядування Дніпропетровської області за темою «Реформування місцевого самоврядування та децентралізація влади». Регіональним партнером курсу виступила Дніпропетровська обласна державна адміністрація, а науковим — Дніпропетровський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, команда тьюторів і експертів якого супроводжувала навчальний процес.
  • Чергова «будівельна амністія»: легалізація «самобудів» У цьому номері газети опубліковано статтю, в якій зможете ознайомитися з Порядком переведення дачних (садових) будинків в жилі. Також в ній акцентовано увагу на тому, що можливість прийняття ОМС відповідного рішення прямо залежить від документів, які подає власник дачного (садового) будинку. А як же бути громадянину, який не є власником (не оформив належним чином своє право) на нерухоме майно? Саме на це запитання ми і будемо відповідати в нашій статті.
  • Спрощено процедуру оформлення земельної ділянки 14.05.15 р. Парламентом був ухвалений Закон України № 418-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо формування земельних ділянок та їх державної реєстрації на підставі документації із землеустрою, розробленої до 2013 року». Новий законодавчий акт передбачив таке собі спрощення процедури оформлення права власності та права користування земельними ділянками для тих, хто до 2013 року розпочав процедуру отримання ділянки у власність (користування), але не встиг довести її до кінця у зв’язку зі змінами, що були внесені до законодавства. Закон № 418 набув чинності 06.06.15 р. Розглянемо його в цій статті та з’ясуємо, в чому ж полягає спрощення.
  • Залишки коштів у спецфонді: що з ними робити? Дуже багато запитань надходить до редакції з приводу використання залишку коштів спеціального фонду місцевого бюджету, що утворився станом на 01.01.15 р. за рахунок надходжень єдиного та екологічного податків. Нагадаємо: внесеними змінами до бюджетного законодавства з 01.01.15 р. ці податки підлягають зарахуванню до загального фонду місцевого бюджету. Тож у багатьох органів місцевого самоврядування виникло цілком доречне запитання: як правильно використати залишки коштів, які склалися на цю дату за такими надходженнями? Спробуємо розібратись, що з ними робити.
  • Порядок обслуговування коштів місцевого бюджету: що маємо? Ще з початку року органи місцевого самоврядування чекали на затвердження Порядку обслуговування коштів місцевих бюджетів у частині бюджету розвитку та власних надходжень бюджетних установ в установах банків державного сектора згідно з постановою КМУ від 14.05.15 р. № 378.
  • Внутрішній аудит: особливості організації (частина 2) У попередньому номері ми почали розглядати питання щодо проведення внутрішнього аудиту, зокрема, ознайомились з термінами «внутрішній контроль» та «внутрішній аудит», обов’язками працівників підрозділу внутрішнього аудиту та його керівника, а також документами, які мають складати внутрішні аудитори. Сьогодні продовжуємо розглядати цю тему та безпосередньо перейдемо до особливостей проведення внутрішнього аудиту.
  • Актуальне запитання. Про використання залишків екологічного та єдиного податків З 01.01.15 р. єдиний та екологічний податки зараховують до загального фонду місцевих бюджетів. Як правильно треба використовувати залишки коштів на 01.01.15 р. за такими надходженнями?
  • Актуальне запитання. Про оподаткування військовим збором залишку невикористаного авансу Роз’ясніть, будь ласка, чи треба оподатковувати військовим збором суму коштів, що видана працівнику на відрядження або під звіт, яка надміру витрачена та не повернута в установлені законодавством терміни? Чи треба обкладати такі суми збором?
  • Дачні будинки у житлові: механізм переведення Нарешті з’явився текст Порядку переведення дачних та садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки, затвердженого постановою КМУ від 29.04.15 р. № 321 отримали можливість вже на практиці запустити в дію процес переведення дачних та садових будинків. Саме цей документ врегульовує питання щодо переліку документів, які подаються для прийняття рішення про переведення дачних і садових будинків у жилі будинки; строк розгляду поданих документів; виключний перелік підстав для відмови у переведенні; безоплатність надання такої послуги тощо. Розглянемо його більш детально.
  • Нові функції ОМС у сфері держархбудконтролю (частина 1) Ще у квітні Парламент ухвалив Закон України від 09.04.15 р. № 320-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства» та місцевих органів виконавчої влади. Крім того, зазначений нормативно-правовий акт спрощує деякі дозвільні та погоджувальні процедури у будівництві. Таким чином, можна говорити, що процес децентралізації перебуває в активній фазі. Щоправда , більша частина положень Закону № 320 набуде чинності лише з 01.09.15 р. Можливо, це й на краще, оскільки у нас з вами з’являється час розібратися: які ж нові повноваження отримали ОМС.
  • Притягнення до «корупційної» відповідальності: інформація для роздумів Сьогодні ми будемо не лише давати відповіді, а ще й ставити запитання. Чому так? Тому що використання приписів ст. 65 Закону України від 14.10.14 р. № 1700-VІІ «Про запобігання корупції» на практиці поки що викликає запитання, на які не можна дати однозначних відповідей. Однак повідомлення про застосування стягнень до наших читачів вже починають надходити, тож час думати над стратегією захисту. А правильні запитання — це підказки для побудови оборони. Тому запрошуємо усіх небайдужих до дискусії!
  • Що містить програма підвищення кваліфікації? 30.04.15 р. набрав чинності наказ Національного агентства України з питань державної служби від 30.03.15 р. № 65. Цим документом затверджені Вимоги до структури і змісту професійних програм підвищення кваліфікації державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад. Розглянемо більш детально вимоги до професійних програм згідно з цим наказом, адже орган місцевого самоврядування бере участь у розробці галузевої складової частини Професійної програми спільно з навчальним закладом, де працівники ради будуть проходити підвищення кваліфікації.
  • Право власності багатоквартирного будинку визначено Законом Тривалі дискусії на тему хто є власником багатоквартирного будинку, хто несе за нього відповідальність і чи закінчуються проблеми з утримання майна за дверима власної квартири нарешті зупинено. Законом України від 14.05.2015 р. № 417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» визначено особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку, врегульовано правові, організаційні та економічні відносини, пов’язані з реалізацією прав та виконанням обов’язків співвласників багатоквартирного будинку щодо його утримання та управління. Закон набрав чинності 1 липня 2015 року.
  • Спірний статус ОСББ Статус ОСББ завжди є підставою для дискусії з боку усіх учасників житлово-комунального сектору. Частіше за все під ОСББ люди розуміють Житлово-експлуатаційні комісії, вимагаючи від голови ОСББ виконувати не притаманні йому функції. Органи місцевого самоврядування також непоодиноко ототожнюють ОСББ з виконавцем чи виробником житлово-комунальних послуг, що не є правомірним.
  • Механізм передачі об’єктів у сферах теплопостачання, водопостачання та водовідведення, що перебуває у комунальній власності, в оренду чи концесію та прийняття рішення про передачу об’єкта Роз’яснення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 30.04.15 р.
  • Питання приватизації приміщень у гуртожитках Роз’яснення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 29.05.15 р.
  • Як отримати пільги з 1 липня 2015 року З 1 липня поточного року змінено порядок надання пільг майже усім категоріям пільговиків. Відтепер право на пільгу зможуть реалізувати лише ті громадяни, дохід яких не перевищує величину податкової соціальної пільги. В чому полягають нові правила отримання пільг? Яких категорій пільговиків вони стосуються? Як попередньо визначити своє право на пільги і що роботи, якщо пільгу не отримали? На ці та інші запитання ви знайдете відповіді у цій статті.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі