№3

Місцеве самоврядування, березень, 2015/№ 3 Інші номери журналу ›
  • Оголошення про конкурсний набір до Школи місцевого самоврядування DESPRO
  • На черзі — облік запасів: не зволікаємо! Як тепер формується в обліку інформація про запаси? Як треба розкривати інформацію про них у фінансовій звітності? Хочете знати відповіді — пірнайте у вимоги наказу Мінфіну від 12.10.10 р. № 1202 «Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку в державному секторі 123 «Запаси». Що там записано?
  • Соцстрах: розшифровуємо соцреформу З 01.01.15 р. відбулась реорганізація Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань та Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Відтепер вони об’єднані в єдиний орган — Фонд соціального страхування України. Це чітко закріплено Законом України від 28.12.14 р. № 77-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці». Оскільки багатьох читачів турбують новації в галузі соціального страхування — повернемось до цієї «зимової» теми.
  • Вчасні відповіді на «болючі» запитання з ЄСВ У світлі продовження обговорень щодо змін у соціальному страхуванні звернемо увагу на лист Державної фіскальної служби України від 14.02.15 р. № 4979/7/99-99-17-03-01-17 «Про застосування норм законодавства». Він містить відповіді на «болючі» запитання, які виникають у бухгалтерів з приводу нарахування ЄСВ. Про основні з них і будемо говорити.
  • Зміни до БК: докладно про Закон № 118 Новий бюджетний рік тільки почався, а зміни до Бюджетного кодексу України. Нагадаємо: про нього ми поверхово згадали у попередньому номері. Що приніс цей Закон? Розглянемо докладно.
  • Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (у разі передачі майна в оренду, лізинг, використання для підприємництва) У попередньому номері ми вже розглянули на прикладах особливості нарахування та сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки пільги зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, не надаються на об’єкти оподаткування, які використовуються їх власниками з метою отримання доходів (здаються в оренду, лізинг, використовуються в підприємницькій діяльності).
  • Охорона здоров’я: фінансування по-новому 24.01.15 р. набула чинності та прийнято ще декілька важливих рішень у цій сфері. Але про все по порядку.
  • Актуальне запитання (про надання освітньої субвенції) Зміни, що були внесені наприкінці 2014 року до Бюджетного кодексу України, передбачають фінансування галузі освіти з місцевих бюджетів через надання їм субвенції. Чим визначений механізм такого фінансування?
  • Про забезпечення сплати акцизного податку з роздрібного продажу Лист Державної фіскальної служби України від 20.01.15 р. № 1519/7/99-99-19-03-03-17
  • Про застосування норм законодавства Лист Державної фіскальної служби України від 14.02.15 р. № 4979/7/99-99-17-03-01-17
  • Актуальне запитання (про ставки земельного податку) За якими ставками буде справлятися земельний податок у поточному році?
  • Адмінкомісії: перевірка на відповідність (частина 1) У цій статті йтиметься про діяльність адміністративної комісії в тій же архітектурно-будівельній сфері і не тільки. Наділення додатковими повноваженнями завжди прямо пропорційне більшій відповідальності за їх невиконання. Припустімо, що ОМС все ж таки отримали повноваження у сфері державно-архітектурного контролю. Як гадаєте, на кого буде покладено функцію здійснення контролю, наприклад, за самочинним будівництвом? Напевно, на ті ж ОМС (через складання протоколів про адміністративні правопорушення, накладення адміністративних стягнень тощо). І це лише єдиний приклад нововведень, які плануються. Тому в цій ситуації дуже важливо не схибити і діяти в межах правового поля. Отже, не зайвим буде згадати про основи діяльності адміністративних комісій як ОМС (які їх утворюють), так і членам цих комісій, які мають виконувати покладені на них завдання, спираючись на норми чинного законодавства.
  • Про Порядок роботи з електронними документами (частина 3) Закінчуємо ознайомлювати вас із наказом Мін’юсту від 11.11.14 р. № 1886/5, яким затверджено Порядок роботи з електронними документами у діловодстві та їх підготовки до передавання на архівне зберігання. На черзі — положення Порядку щодо реєстрації електронних документів, їх проходження та контролю за їх виконанням, надсилання вихідних документів, систематизації та зберігання електронних документів у діловодстві тощо.
  • Щодо ведення по господарського обліку в сільських, селищних, міських радах Лист Державної реєстраційної служби України від 15.12.14 р. № 14453/06-15-14
  • Депутата засуджено? Повноваження — припинити До редакції часто звертаються наші читачі за консультацією з різних питань, але частіше — з, так би мовити, особливих, з якими не зустрічаються у щоденній роботі. Серед подібних питань, зокрема, можна відокремити ситуації, коли депутата місцевої ради вироком суду засуджено до покарання за вчинення кримінального злочину. У цій статті розглянемо детально алгоритм дій місцевої ради у двох випадках: коли депутата засуджено до покарання з позбавленням волі та коли покарання за злочин не пов’язане з позбавленням волі.
  • Актуальне запитання (про зарахування періоду відпустки без збереження заробітної плати до стажу роботи, що дає право на відпустку) Чи враховується до стажу роботи, який дає право на щорічну відпустку, період перебування працівника у відпустці без збереження заробітної плати? Чи впливає тривалість відпустки без збереження заробітної плати на тривалість додаткової відпустки за стаж державної служби чи служби в органах місцевого самоврядування?
  • Актуальне запитання (про надання ДФС інформації про доходи фізичних осіб за запитами суб’єктів декларування) Чи може ДФС України та/або її територіальний орган офіційно надати інформацію про доходи фізичних осіб (третіх осіб у розумінні інформаційного законодавства) за запитами суб’єктів декларування? Чи може така інформація надаватися за запитами установ, у яких працюють суб’єкти декларування (за умови, що запитується інформація не про самого декларанта, а про члена його сім’ї)?
  • Перелік послуг у сфері ЖКГ змінено Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 26.11.2014 р. № 330 затверджено Зміни до Примірного переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд. Зміни набули чинності 13.01.2015 р.
  • Актуальне запитання (про відключення від системи централізованого опалення) Я бажаю встановити індивідуальне газове опалення у своїй квартирі в багатоповерховому будинку. Чи можу я самостійно відключитися від централізованого опалення?
  • Доступ власника житла до інформації про діяльність ОСББ Діяльність Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку носить гласний характер для його членів. Будь-який власник житла, у якому створене ОСББ, має право отримати інформацію щодо проведеної роботи, витрачених коштів тощо за певний період діяльності. У разі відмови правління ОСББ надати таку інформацію порушене право може бути відновлено в судовому порядку. Історія подібної справи стала темою цієї статті.
  • До уваги споживачів послуг з водопостачання Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 15.01.15 р. № 13 затверджено Процедуру встановлення тарифів на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем)1, яка визначає порядок встановлення тарифів для споживачів. Споживачам буде цікаво дізнатись процедуру узгодження тарифу та його зміни, що і буде висвітлено у цій статті.
  • Земельні відносини: узагальнення судової практики (частина 2) У першій частині цієї статті під час прийняття ними рішень щодо розпорядження земельними ділянками. Крім іншого, його можна використовувати як посібник в тому разі, коли ОМС постають в якості відповідачів в судах по справах, предметом спору яких є земельні відносини. В першій частині статті вашій увазі були представлені ті помилки, яких припускаються ОМС та органи виконавчої влади при наданні земельних ділянок в межах прибережних захисних смуг. Також в Узагальненні були проаналізовані повноваження цих органів у сфері земельних відносин. У цій статті ми продовжимо розгляд Узагальнення та звернемо увагу на деякі окремі моменти.
  • Нові Стандарти надання соціальних послуг На виконання п. 5 Плану заходів щодо реалізації Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, затвердженого розпорядженням КМУ від 18.06.14 р. № 591-р, Мінсоцполітики своїм наказом від 05.01.15 р. № 1 «Про затвердження стандартів надання послуг соціальної підтримки населенню». Розглянемо детально прийняті документи.
  • Ця чудернацька та загадкова @ («собачка»)... Чому? Чи замислювались ви над тим, чому адреса нашої електронної пошти має такий нетиповий та цікавий символ? Програмісти використовують його для розділення імені користувача від імені хосту та називають англійським прийменником «at», що в перекладі означає «на». Самі користувачі подарували йому власне ім’я — «собачка». Що «в імені твоєму», @?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі