№8

Місцеве самоврядування, серпень, 2016/№ 8 Інші номери журналу ›
  • Складаємо План соціально-економічного розвитку ОТГ З метою встановлення єдиних вимог до формування і реалізації прогнозних та програмних документів соціально-економічного розвитку об’єднаної територіальної громади. Зокрема, Методичні рекомендації визначають засади складання документів соціально-економічного розвитку ОТГ.
  • Місцеві ініціативи: залучаємо громадськість Сьогодні спостерігається підвищена активність серед представників громадськості щодо взяття участі у вирішенні питань місцевого значення. Це мають враховувати посадові особи місцевого самоврядування та сприяти територіальній громаді у її намаганнях, забезпечуючи відповідним інструментарієм. Одним із таких інструментів є місцеві ініціативи. Про них ми і поговоримо в нашій статті і не лише…
  • Затверджено Типове положення про архівний відділ міської ради Наказом Міністерства юстиції України від 16.06.16 р. № 1693/5. Наказ видано на виконання Закону України від 24.12.93 р. № 3814-XII «Про Національний архівний фонд та архівні установи» та п.п. 27 п. 4 Положення про Державну архівну службу України, затвердженого постановою КМУ від 21.10.15 р. № 870. Розглянемо новий документ, на підставі якого міські ради повинні будуть привести положення про свої архівні відділи у відповідність до Типового положення.
  • «Корупційні» конфлікти: хто в раді «крайній»? (частина 1) Хто пропрацював у місцевій раді бодай кілька місяців, обов’язково має знати, наскільки складним та закрученим є законодавство, що регламентує питання врегулювання конфлікту інтересів у органах місцевого самоврядування. Водночас, не усі знають, як правильно це робити, що призводить до помилок у практичній діяльності. Тож давайте разом розберемо по реченнях приписи відповідних законів і підзаконних актів та спробуємо скласти кілька документів, які будуть визначати порядок врегулювання конфлікту інтересів у місцевій раді.
  • Без вини винуваті... (історія друга) У попередньому номері ми вже висвітлювати деякі факти «взаємодії» органів прокуратури із системою місцевого самоврядування. Не завжди, на жаль, ця взаємодія лежить у правовій площині. Після тієї публікації ми одержали ще кілька листів (у тому числі колективних від рад цілих районів!) з копіями документів, які підтверджують, що випадки такої «взаємодії» є непоодинокими. Змушені продовжити сумну практику аналізу цих випадків та сподіваємося, що ці поки що знеособлені історії стимулюватимуть представників держави хоч зрідка здмухувати пил зі своїх правознавчих дипломів та згадувати слова присяги, яку вони давали, вступаючи на службу...
  • Позиція ВГСУ щодо участі прокурорів у господарських справах 14.07.16 р. було внесено зміни у постанову Пленуму Вищого господарського суду України. Оскільки органам місцевого самоврядування нерідко доводиться як взаємодіяти, так і опонувати прокурорам у господарських справах, пропоную разом проаналізувати новації.
  • Порядок проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку 13.06.16 р. наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України № 150 затверджено Порядок проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку, який визначає процедуру підготовки та проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку, в якому не створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку та співвласники якого не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком.
  • Завітайте на фестиваль «Схід-Рок» до Тростянця Чи багато ви, шановні читачі, знаєте про цікаві заходи, що проводяться в українських містах та селах під патронатом місцевих рад чи за ініціативи громадських організацій, активних громадян та їх об’єднань? Гадаємо, як і ми — не дуже… Адже кожен із вас живе своїм життям, життям своєї громади і іноді гадки не має, що відбувається у сусідів. А даремно, адже іноді не потрібно їхати у далекі «закордони», аби прийняти участь у костюмованому лицарському двобої, сплавитися на байдарці по річці, помилуватися природою, поспівати пісень. Цією публікацією ми хочемо запросити вас розміщувати на сторінках нашої газети інформацію про заходи, які планується проводити у ваших громадах, аби жителі інших громад могли відвідати їх. Сподіваємося, ви підтримаєте нашу ідею і вже у наступному номері колеги з усієї України дізнаються про заплановані вами заходи і завітають у гості. Для прикладу запросимо вас на рок-фестиваль у Сумську область!
  • Prozorro — електронна система публічних закупівель, яка прийшла на зміну паперовим держтендерам До недавнього часу в Україні працювала нормативно-правова та інституційна база, що регулювала «паперові» процедури державних закупівель. Однак, як свідчить практика, формальна відповідність українського законодавства не гарантувала прозорих, ефективних і справедливих процедур закупівель, а також не сприяла вирішенню найголовнішої проблеми у сфері державних закупівель — викоріненню системної корупції. У зв’язку з цим нашою державою був взятий курс на реформування державних закупівель шляхом запровадження, в тому числі, системи електронних торгів. Нагадаємо, що повний перехід на електронний формат державних закупівель було затверджено Законом України від 25.12.2015 р. № 922-VIII «Про публічні закупівлі». Це системний документ, який закріплює правові засади реформи сфери державних закупівель — нові правила гри, які дозволять знизити корупційні ризики до мінімуму. Ключові положення означеного Закону були сформульовані на базі результатів роботи пілоту електронної системи державних закупівель Prozorro. Власне, про неї та інші питання, які пов’язані з її використанням, і піде мова в нашому матеріалі.
  • Публічні електронні закупівлі в Україні — приклад реформ для світу З 1 серпня вже всі державні замовники в Україні мають проводити електронні публічні торги. Закуповуватимуть через єдину електронну систему закупівель ProZorro. Звісно, окрема категорія замовників до цього часу вже встигла випробувати е-торги на собі з 1 квітня цього року. Де в чому стало легше працювати закупівельникам, але й першопрохідці встигли трохи «набити ґулі» при вирішенні тих чи інших питань, реалізуючи закупівельні новації. Та з часом приходить практичний досвід. Тож сьогодні ми узагальнимо те нове, у вирій якого зануряться замовники-бюджетники вже через декілька днів. Проаналізуємо закупівельні зміни та нові нормативно-правові акти з урахуванням уже кількамісячного їх застосування на практиці іншими замовниками.
  • Щодо системи електронного декларування
  • Щодо категорій деяких посад в ОМС
  • Щодо порядку стажування в ОМС
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі