№1

Місцеве самоврядування, січень, 2017/№ 1 Інші номери журналу ›
  • Реформа виборчого законодавства: що пропонується? Останніми роками наша держава перебуває у стані циклічного процесу виборів: вибори Президента України, народних депутатів України, місцеві вибори. Особливої актуальності вибори набувають сьогодні в період реформи децентралізації влади та об’єднання територіальних громад, невід’ємною частиною якої є проведення перших виборів як різновиду місцевих виборів. І всі ми так чи інакше задіяні у цьому процесі: у якості виборців, кандидатів на виборні посади, органів, які надають сприяння в організації та проведенні виборів тощо. Отже, як учасники виборчого процесу ми маємо бути обізнані з правовими нормами, які його регламентують сьогодні, або ж які пропонуються в майбутньому...
  • «Обдарована» програма: як фінансувати Приводом для написання статті стали запитання від читачів на тему прийняття органом місцевого самоврядування програм для підтримки обдарованих дітей. Наводимо список запитань, які ми по черзі будемо розглядати у статті: 1. Чи обов’язково місцевій раді приймати програму для підтримки обдарованих дітей та якою має бути мета її прийняття? 2. Чи треба місцевій раді виділяти зі свого бюджету субвенцію районній раді, якщо остання прийняла програму для підтримки обдарованих дітей? В якій сумі необхідно надавати таку субвенцію? 3. Як правильно фінансувати програму для підтримки обдарованих дітей? Отже, давайте поговоримо про «обдаровану» програму більш детально.
  • Театральна вистава у ДНЗ: гра за правилами Приводом для написання статті стало наступне запитання від читача: «До нашого дошкільного навчального закладу, який належить до комунальної форми власності, раз на місяць приїзджають театральні групи із різних театрів. Вони дають театральні вистави дітям на платній основі з дозволу керівника дитячого садка. Чи законна така послуга в закладі? Чи можна її оформити як платну послугу (зокрема, чи має рада щось затвердити чи це повинен зробити сам заклад комунальної власності)? Підкажіть, чи можемо ми самі проводити театральні вистави в дитсадку? Чи може бухгалтер дитячого садка приймати кошти від батьків за них чи, може, це треба робити через установу банку? Дозволено чи ні використовувати кошти за театральні вистави на утримання дитячого садка?». З усіма запитаннями й будемо розбиратись у статті.
  • Актуальне запитання. Про відшкодування витрат на відрядження Чи має право бухгалтер нашої ради відшкодувати витрати на проживання, якщо відряджений працівник надав рахунок з готелю за номер «напівлюкс»? Чи можна відшкодовувати вартість електронного квитка, якщо цей самий працівник не надав посадочний документ на поїзд разом з авансовим звітом (каже, що загубив, але ж до місця відрядження він прибув)?
  • Актуальне запитання. Про реєстрацію ОСББ платником ПДВ Після передачі багатоквартирних будинків, що перебували у комунальній власності, на баланс об’єднання співвласників багатоквартирного будинку в останніх виникла проблема з укладанням договору про постачання електричної енергії. Від нашого ОСББ обленерго вимагає надання статуту для укладення договору, інакше, за їх словами, такий договір не буде укладено. Який механізм укладання ОСББ договору на постачання електричної енергії? Які документи треба подавати та чи дійсно нам треба подавати статут?
  • Актуальне запитання. Про підтвердження витрат на проїзд у метрополітені Наш працівник виїхав до відрядження у м. Київ. Виникла об’єктивна потреба у користуванні метрополітеном під час пересування містом, що було заздалегідь обумовлено в наказі про відрядження. Підкажіть, як підтвердити витрати, які понесені відрядженим працівником при користуванні метрополітеном? Адже жетон, який купує працівник, залишається в автоматі, а його вартість нічим не підтверджується?
  • Щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб подарунків, які надаються працівникам Витяг із листа Державної фіскальної служби України від 14.12.16 р. № 21695/5/99-99-13-02-03-16
  • Про порядок декларування доходів фізичних осіб Витяг із листа Державної фіскальної служби України від 12.12.16 р. № 39537/7/99-99-13-01-03
  • Діловодство в ОМС: а ви переглянули свої Інструкції? Організації діловодства в органах місцевого самоврядування ми приділяли увагу рівно рік тому мали «відкоригувати» свої Інструкції з діловодства, у тому числі — щодо діловодства за зверненнями громадян. Тож згадаємо суть нововведень.
  • Реєстрація місця проживання: виявляємо порушення та складаємо документи На сторінках нашого видання ми свого часу багато уваги приділяли питанню реєстрації місця проживання — новому функціоналу, який отримали органи місцевого самоврядування в квітні 2016 року. Так, в № 5 за травень 2016 р. ви мали можливість ознайомитися з основними положеннями Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою КМУ від 02.03.16 р. № 207. Крім іншого, в № 6 за червень 2016 р. були розміщені відповіді Державної міграційної служби України, надані на численні запитання щодо реєстрації місця проживання. Нарешті, в № 7 за липень 2016 р. нами було підготовлено матеріал, що стосувався адміністративних правопорушень, які можуть вчинятися в означеній сфері. А от у № 9 за вересень 2016 р. вашій увазі була представлена примірна Інструкція з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення. До речі, в останньому матеріалі ми вказували на те, що вам доречно розробити власні форми таких документів, як протокол про адміністративне правопорушення, постанова у справі про адміністративне правопорушення, журнал обліку бланків протоколу, реєстр матеріалів про адміністративні правопорушення. При цьому ми вказали, які документи можна взяти за приклад — це додатки до Інструкції з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення Державною міграційною службою України, затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України від 28.08.13 р. № 825, розраховуючи на те, що більшість читачів зроблять це самостійно. Водночас, змушені констатувати, що до редакції почали надходити листи з проханням надати зазначені форми зазначених вище документів. Тому відгукуємося на прохання...
  • Ведемо військовий облік за новим Порядком Уряд затвердив новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних належним чином здійснювати аналіз кількісного та якісного складу призовників і військовозобов’язаних, їх бронювання на період мобілізації та на воєнний час. Якщо хочете дізнатись про те, як усе правильно організувати — читайте далі.
  • Про пайову участь забудовників З метою реалізації повноважень органів місцевого самоврядування щодо визначення порядку залучення, розрахунку розміру і використання коштів пайової участі замовників будівництва у розвитку інфраструктури населених пунктів, створення та розвитку об’єктів інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населених пунктів органи місцевого самоврядування мають прийняти відповідний регуляторний акт. З огляду на процеси об’єднання територіальних громад пропоную для вашого ознайомлення проект відповідного Порядку та рішення про його затвердження.
  • Спецперевірка в ОМС: кого, коли та як перевіряти? Час від часу до редакції звертаються працівники органів місцевого самоврядування. Запитання виникають різні, тому ми вирішили нагадати читачам положення нормативно-правових актів, що визначають порядок проведення спецперевірки.
  • Формування кадрового резерву в ОМС Працівниками кадрових служб органів місцевого самоврядування щороку переглядаються та формуються списки осіб, які зараховуються до кадрового резерву на відповідні посади. Резерв кадрів створюється для зайняття посад і просування по службі в органах місцевого самоврядування. Коли необхідно сформувати кадровий резерв? Кого можна включити до списків «резервістів»? Чи на всі посади формується кадровий резерв? Хто несе відповідальність за підготовку та використання кадрового резерву? Як, ким, коли та навіщо формувати кадровий резерв в органах місцевого самоврядування — поговоримо у цій статті.
  • Розміри державної допомоги у 2017 році підвищуватимуться двічі Відповідно до чинного законодавства держава має забезпечувати соціальний захист своїх громадян. Так, Законом України від 21.12.16 р. № 1801-VIII «Про Державний бюджет України на 2017 рік» передбачено нові розміри державної соціальної допомоги для різних категорій населення, про які ми будемо говорити у цій статті.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі