№6

Місцеве самоврядування, червень, 2018/№ 6 Інші номери журналу ›
  • Деякі питання щодо договорів про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій1 Постанова КМУ від 25.04.2018 № 410
  • Нюанси приєднання до міст обласного значення Нагадаємо, що 05.05.2018 набрав чинності Закон України від 03.04.2018 № 2379-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст республіканського Автономної Республіки Крим, обласного значення». Зазначений законодавчий акт дав новий поштовх реформі децентралізації та «утворенню нових» територіальних громад. Водночас Закон № 2379 став підставою для виникнення нових запитань, які, у тому числі, почали надходити і до нашої редакції. Зважаючи на це, ми вирішили «розібрати» окремі норми законодавчого акта та надати відповіді щодо спірних моментів, які виникають під час трактування тієї чи іншої норми. Зауважуємо, що в цій статті, власне як і в більшості матеріалів, які публікуються на сторінках нашого видання, висловлюється позиція редакції.
  • Співпраця громад: кращі практики місцевого самоврядування Борівська районна рада Харківської області стала фіналістом Конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування», який у 2017 році був шостим за ліком всеукраїнським конкурсом. Проведення таких конкурсів є загальноєвропейською ініціативою, яку з 2012 року підтримує й Україна як держава – член Ради Європи. Протягом 2012-2013 років конкурс впроваджувався Центром експертизи реформ місцевого самоврядування Ради Європи. А з 2014 року організатором цього конкурсу виступив Мінрегіон України спільно з Радою Європи. Про те, яку саме кращу практику презентувала Борівська районна рада Харківської області, ми і будемо говорити у статті. Впевнені, що результати впровадження такої практики стануть у нагоді багатьом ОМС.
  • Кооператив та сімейні ферми — кращі практики місцевого самоврядування Жовтнева сільська рада Токмацького району Запорізької області стала фіналістом конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування у 2017 році». Практика «Створення міні-цеху по переробці молока у с. Покровському — результат співробітництва органів місцевого самоврядування всіх рівнів та СОКу «Жовтневе» — гарний приклад створення сімейних ферм на селі. Найбільша проблема українських сіл та селищ — масовий виїзд молоді до міст, бо там є робочі місця. Але, як свідчить статистика, кількість робочих міст у містах обмежена, а праця є малооплачуваною через великий рівень конкуренції. Про те, чи можна вирішити цю проблему на практиці, і будемо говорити у статті. Але чудовий досвід кооперативу та сімейних ферм вже доводить, що створити робочі місця дійсно можна і на селі, головне — мати бажання та йти до поставленої мети.
  • Актуальне запитання. Про необхідність подання орендарем довідки за формою № 20-ОПП Чи треба подавати орендарю довідку за формою № 20-ОПП, якщо він орендує лише частину приміщень? Чи це має робити лише власник (орендодавець) таких приміщень?
  • Актуальне запитання. Про нові державні будівельні норми З якої дати мають вступити в дію нові державні будівельні норми: ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій», ДБН В.2.2-3:2018 «Будинки і споруди. Заклади освіти» та ДБН В.2.3-5:2018 «Вулиці та дороги населених пунктів»?
  • Актуальне запитання. Про пільгові перевезення у громадському транспорті З огляду на вимоги постанови КМУ від 14.03.2018 № 197 «Деякі питання надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах» у нас виникло запитання: чи можуть пільгові категорії населення користуватись безкоштовним проїздом з 01.06.2018 чи вони це право втрачають? Чи треба обмежувати проїзд пільговикам до 30 поїздок на місяць?
  • Видача довідок старостами: особливості та застереження Прийняття 09.02.2017 Закону України від 09.02.2017 № 1848-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо статусу старости села, селища» дозволило конкретизувати перелік повноважень, які повинен здійснювати староста. Так, з урахуванням змін, унесених зазначеним Законом, повноваження старости були визначені в ст. 541 Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» в Положенні про старосту часто розширяє коло повноважень старости. Зокрема, в Законі № 280 не передбачено обов’язку старости щодо складання та видачі довідок, вчинення нотаріальних дій, здійснення державної реєстрації актів цивільного стану. Проте як у Положенні про старосту, так і в окремих рішеннях сільська, селищна, міська рада ОТГ може покласти на старосту обов’язок щодо виконання цих дій. У статті ми поговоримо про особливості видачі довідок старостами, про застереження при видачі довідок та про те, чи наявний конфлікт інтересів при видачі довідок близьким особам старости?
  • Пайова участь: за межами та в межах До нашої редакції продовжують надходити запитання щодо сплати пайової участі замовників у розвитку інфраструктури населеного пункту. Так, деякі ради цікавляться, чи підлягає вона сплаті, якщо будівництво ведеться за межами населених пунктів. Давайте розбиратися.
  • Актуальне запитання. Про старостинький округ та «заміщення» в. о. старости Звільнився в. о. старости. Чи можна приєднати його старостинський округ до іншого, в якому є в. о. старости для того, щоб він здійснював свої повноваження в межах «розширеного» старостинського округу?
  • Роз’яснення щодо застосування строків проведення заходів з відстеження результативності регуляторних актів Роз’яснення Державної регуляторної служби України від 22.05.2018 б/н
  • Роз’яснення щодо застосування регуляторними органами вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» стосовно оприлюднення проектів регуляторних актів Роз’яснення Державної регуляторної служби України від 05.04.2018 б/н
  • Визначаємо всі нюанси: обмеження спільної роботи близьких осіб В цій статті ми будемо говорити про обмеження спільної роботи близьких осіб в ОМС, оскільки до нас в редакцію часто надходять запитання такого роду. Тому ми постараємось визначити всі нюанси, які пов’язані з цим питанням, адже законодавство передбачає певні вимоги, а також наслідки в разі недотримання їх.
  • Вчинення дій та прийняття рішень під зовнішнім контролем Передусім зазначимо, що відповідно до Закону України від 14.10.2014 № 1700-VII «Про запобігання корупції» зовнішній контроль є одним із способів врегулювання конфлікту інтересів. У цій же статті ми поговоримо про форми зовнішнього контролю та, крім цього, про особливості вчинення дій і прийняття рішень під зовнішнім контролем саме в ОМС. Тож давайте розбиратись.
  • Хто має право перевірити декларацію: рішення Верховного Суду У цій статті ми будемо говорити про те, який спеціально уповноважений суб’єкт у сфері запобігання корупції наділений виключною компетенцією здійснювати перевірку е-декларацій. На практиці часто-густо виникають ситуації, коли правоохоронні органи, наприклад Національна поліція чи прокуратура, виходять за межі своїх повноважень та внаслідок цього неправомірно складають адміністративні протоколи, крім того розпочинають досудове розслідування. У зв’язку з цим Верховний Суд.
  • Актуальне запитання. Про відкликання посадових осіб ОМС з відпустки Працівник селищної ради перебуває у відпустці, але терміново потрібен на роботі. Який є порядок відкликання посадових осіб органів місцевого самоврядування і чи можна для цих осіб застосувати механізм відкликання, передбачений для держслужбовців?
  • Актуальне запитання. Про зміну істотних умов праці Як попередити працівника, який знаходиться у відпустці, про заплановану у селищній раді зміну істотних умов праці? Чи застосовуються до посадової особи органу місцевого самоврядування норми щодо змін істотних умов державної служби, передбачені Законом України «Про державну службу»?
  • Нові правила у сфері субсидії: хто, скільки, як? З метою спрощення порядку надання населенню субсидій 27.04.2017 КМУ постановою № 329 затвердив Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива в новій редакції. У цій статті ми розглянемо загальні положення порядку отримання та призначення субсидій з точки зору отримувача субсидій та з’ясуємо, якими є повноваження ОМС у цій сфері.
  • Надання первинної медичної допомоги по-новому ОМС відіграють важливу роль у забезпеченні права жителів відповідної територіальної громади на медичну допомогу. Зокрема, до відання рад належать: управління закладами охорони здоров’я, організація їх матеріально-технічного та фінансового забезпечення; забезпечення доступності і безоплатності медичного обслуговування на відповідній території; забезпечення розвитку всіх видів медичного обслуговування, розвитку і вдосконалення мережі лікувальних закладів усіх форм власності. Саме тому втілення у життя програми з обрання лікаря первинної ланки, яка нещодавно стартувала в Україні, не може не торкнутись діяльності ОМС. Звісно ж, детальну інформацію про порядок обрання лікарів, підписання декларацій жителі громади мають отримати у закладах охорони здоров’я, але виходячи з повноважень ОМС у сфері охорони здоров’я, вважаємо, що не зайвою вона буде і для працівників ОМС.
  • Складові успішного проекту на прикладах Цей матеріал продовжує цикл статей, пов’язаних із проектним менеджментом та залученням грантових коштів на користь власної громади як органами місцевого самоврядування, так і партнерськими громадськими організаціями. У попередньому матеріалі ми надавали характеристику двом розділам проектної заявки, загальним для більшості форм проектних пропозицій, — опису діяльності організації та постановці проблеми, яку вирішує проект. Сьогодні ми наголосимо на важливих моментах, пов’язаних із двома наступними розділами, — мета та завдання проекту.
  • Конкурс у 2018 році «Кращі практики місцевого самоврядування» Конкурс «Кращі практики місцевого самоврядування» організовує та проводить Мінрегіон у партнерстві з Радою Європи, Українською асоціацією районних та обласних рад, Асоціацією міст України, Всеукраїнською асоціацією сільських та селищних рад, Асоціацією об’єднаних територіальних громад. Його метою є відбір, відзначення та поширення кращих практик соціально-економічного розвитку територій. Цього року продовжено добру традицію — органи місцевого самоврядування всіх рівнів можуть стати його учасниками. Зазначимо, що не лише переможці Конкурсу, але й його учасники можуть отримати суспільне визнання впроваджених інновацій, а також чудову можливість обмінятись досвідом із представниками інших місцевих рад. Про те, як взяти участь у Конкурсі та для чого це потрібно, ми й поговоримо в нашій статті.
  • Співпраця між громадами та в громадах — запорука успіху! 22-23 травня 2018 року в м. Хмельницькому та м. Дунаївцях відбувся семінар з обміну досвідом «Кращі практики місцевого самоврядування: співпраця між громадами та співпраця в громадах – запорука успішного регіонального та місцевого розвитку». У семінарі протягом двох днів брали участь представники органів місцевого самоврядування та журналісти з різних регіонів України. Про те, що саме відбувалось на семінарі, ви можете дізнатись прямо зараз!
  • Малі міста — велика культура У травневому випуску ми вже розглядали питання збереження культурної спадщини крізь призму великих культурних подій. Тоді ми спробували коротко описати механізми привернення уваги до історичних об’єктів та пам’яток архітектури шляхом проведення на їх базі фестивалів, свят, інших масових заходів. У цій статті ми подивимось на деякі визначні події, що проходять у малих містах на історично-важливих локаціях, та з’ясуємо роль і внесок місцевого самоврядування у спільне культурне благо.
  • Конкурс «Місцеве самоврядування — це ми!» Наступний твір із циклу «Очима дитини» присвячений переконанням молодого юнака щодо історичної та культурної важливості місцевого самоврядування в Україні. Хлопець на власному досвіді відчуває, який вплив може мати місцеве самоврядування, та готовий взяти на себе відповідальність за свій дім. А ви готові?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі