№31

Податки та бухгалтерський облік, квітень, 2015/№ 31 Інші номери журналу ›
  • Оплата навчання за місяці наступного року: як включати до податкової знижки з ПДФО ДФСУ наказом від 06.04.2015 р. № 247 затвердила Узагальнюючу податкову консультацію щодо включення до податкової знижки за звітний рік сум витрат, понесених у минулому році на оплату вартості навчання за місяці звітного року.
  • Звільнено від ПДВ імпорт і перше постачання ліків в Україні Парламент ухвалив Закон України «Про внесення зміни до Податкового кодексу України (щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з ввезення та постачання лікарських засобів та медичних виробів)» (базовий законопроект від 17.02.2015 р. № 2151).
  • Мінімальна база ПДВ для виробників: коли складати податкові накладні Фахівці фіскальної служби у своєму листі від 07.04.2015 р. № 12082/7/99-99-19-03-02-17 розглянули порядок складання податкової накладної (далі — ПН) при постачанні самостійно виготовлених товарів.
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
  • Простій: коротке досьє Не так давно в повсякденному лексиконі з’явилося слово «печалька». Так характеризують ще не повномасштабне горе, але вже й не безхмарне щастя. Так от, простій на підприємстві — це «печалька». З одного боку, підприємство ще не закривають, але з іншого — ставлять на «бездіяльну», а значить, безприбуткову паузу. І до того ж працівникам такий період потрібно оплачувати, якщо, звичайно, вони не винні в такому простої. У період погіршення економічної ситуації у країні про простій говорять часто. Ну що ж, давайте розбиратися, що це за «печалька» така.
  • «Стоп, машина! Стоп, мотор!», або Як облікувати витрати при простої підприємства Складна економічна ситуація в нашій країні, зниження інтересу іноземних інвесторів до внутрішнього ринку України, падіння споживчої здатності населення негативно відобразилися на всіх сферах життєдіяльності суспільства. У результаті багато підприємств скоротили обсяги виробництва товарів (робіт, послуг), а хтось і зовсім змушений припинити свою діяльність до кращих часів. Але навіть у період простою суб’єкт господарювання несе певні витрати: на оплату праці персоналу, утримання приміщень, обслуговування підприємства. Що робити з цими витратами? Як відобразити їх в обліку? Давайте розберемося разом.
  • Основні засоби на консервації Навіть найвитриваліше обладнання не може працювати безперервно. Це стосується не лише короткотермінових «перепочинків». Іноді основні засоби потребують і більш тривалого «спокою». Причому викликано це не стільки «втомою» основних засобів, скільки відсутністю нагальної потреби в їхній праці. Про що йдеться? Правильно — про консервацію! Як її проводити — читайте в нашій статті!
  • Оплата часу простою і «простійні» відлуння в майбутньому Незалежно від причин простою, зрозуміло одне — він ще неодноразово відгукнеться вам при оплаті праці. Чи потрібно оплачувати час простою? Як вплине простій на суму відпускних та лікарняних? Які податки та збори потрібно сплатити з «простійних» виплат? Чи є особливості оплати простою на підприємствах, що перебувають у зоні АТО? Можете не вивчати тонни нормативки. Ми вже зробили це за вас. Читайте, обліковуйте та не турбуйтеся — з нашими підказками «ой» в обліку зарплати скасовується.
  • Як зберегти свій бюджет… якщо діяльності немає? (шукаємо альтернативу простою) Обсяги діяльності підприємства падають або ж вона зовсім зупинена. За загальним правилом, у такому разі оформляють простій. Але чи є в нього інші, більш вигідні альтернативи? Відповідь на це запитання ви знайдете тут.
  • Cезонність — що це? Сезонні працівники — хто вони? Ні для кого не секрет, що в Україні є галузі народного господарства, які виробляють продукцію (надають послуги) нерівномірно протягом календарного року. Така нерівномірність (сезонність) виражається в поступовому збільшенні виробництва продукції (наданні послуг), стабілізації та подальшому скороченні або повній зупинці виробництва в окремі періоди року (сезони). Яке виробництво належить до сезонного? Як у цьому випадку вирішуються питання зайнятості працівників? Відповісти на перелічені запитання — мета цієї статті.
  • Міжсезоння «без звалища»: обліковуємо витрати правильно Як відомо, підприємства з сезонним характером робіт виготовляють продукцію не круглий рік, а тільки декілька місяців на рік. Для них сезонна перерва не є припиненням госпдіяльності, а тільки її запланованою фазою. У такий час, як і раніше, потрібно утримувати виробничі приміщення та обладнання, проводити техобслуговування та ремонт, а також нараховувати амортизацію. Як бухгалтеру облікувати виробничі, загальновиробничі та інші витрати в період міжсезоння, дізнаєтеся з цієї статті.
  • Сезонні працівники: оплачуємо працю і не тільки Займаючись пошуком милої серцю роботи, люди завжди цікавляться розміром її оплати. Тому, розповівши про сезонну роботу, ми не могли обминути «грошове питання». Як оплачують працю сезонного працівника? Чи має він право на відпустку? Чи буде такому працівнику оплачено період хвороби? Відповіді на ці запитання — у нашій статті.
  • Штраф за простій автотранспорту Говорячи про простої, не можна забувати про специфічну, але від того не менш важливу тему. Ідеться про ситуацію, яка часто зустрічається у практиці внутрішніх і міжнародних перевезень. Буває, що транспортні засоби перевізника простоюють у дорозі більше за встановлену норму з вини замовника. Перевізник, який передбачив такий простій у договорі, штрафує замовника (вантажовідправника чи вантажоодержувача). Як обліковувати цей штраф? Про це — просто зараз у нашій статті!
  • Економимо на зарплаті під час простою Плануємо оформити простій. Підкажіть, чи можемо ми одночасно з цим знизити працівникам зарплату та встановити неповний робочий час? Якщо так, то чи можемо ми це зробити вже після оформлення простою?
  • Якщо у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами зібралася сезонна працівниця Працівниця була прийнята на сезонну роботу. За тиждень до закінчення сезону вона заявила, що вагітна, і ми не маємо права її звільняти. Чи має вона рацію?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі