№97

Податки та бухгалтерський облік, грудень, 2015/№ 97 Інші номери журналу ›
  • Випадки складання розрахунку коригування — Незнайка, ты неисправим! — Если бы я был исправим, то вся наша с вами интересная жизнь сразу бы стала неинтересной... (із мультфільму «Незнайко в Сонячному місті») Сьогодні наш тематичний номер цілком присвячено розрахунку коригування до податкової накладної, покликаному змінити, відкоригувати і навіть виправити дані складеної раніше податкової накладної. І ми невипадково зупинилися на ньому — заморочок з його складанням, реєстрацією в ЄРПН і відображенні в ПДВ-звітності чимало. А податківці замість того, щоб згладити кути і надати чіткі роз’яснення, ось уже котрий рік поспіль залишають платників на роздоріжжі. Тому такий собі «розрахунок коригування — виправник» деколи стає для платників «непоправним». Але не засмучуватимемося і спробуємо внести до цих питань ясність. І почнемо, звичайно ж, з випадків складання розрахунку коригування.
  • Момент складання РК Кожен випадок коригування податкових зобов’язань у постачальника і податкового кредиту у покупця документується на підставі розрахунку коригування. Складає розрахунок коригування завжди автор коригованої податкової накладної — постачальник. Давайте визначимося з датою його складання.
  • Правила заповнення розрахунку коригування Дуже важливо правильно заповнити розрахунок коригування. Адже будучи додатком до податкової накладної, він слугує підставою для довідображення податкового кредиту у покупця та зменшення податкових зобов’язань у постачальника. Неточності в обов’язкових реквізитах, на жаль, позбавлять платників права на таке коригування. Давайте ж простудіюємо ці правила.
  • Повернення з неплатниками На окрему увагу заслуговують повернення з неплатниками. Тут з’являються свої умови для ПДВ-коригування. Детальніше про них розповімо далі.
  • Реєстрація РК РК «існує», якщо він зареєстрований. Такий закон. Причому зазвичай «щастя» реєструвати РК випадає продавцю і рідше — покупцю. Хто в яких випадках реєструє РК, давайте з’ясовувати.
  • Відображаємо РК у декларації Ну а зараз поговоримо про те, як відображати РК у декларації. Коли продавцю і покупцю показувати коригування ПДВ у звітності? Чи завжди для цього потрібно чекати РК? Пошукаємо відповіді на ці та інші запитання разом.
  • Як за допомогою РК виправити ПН-помилки Крім «коригування», у РК з цього року з’явилася ще одна — «виправляюча» — функція. Адже за допомогою РК можна виправляти ПН-помилки. Тому якщо в ПН закралася помилка — не біда! Давайте з’ясуємо, як її виправити.
  • «Дешеві» повернення і РК до ПН на суму перевищення Тепер — ще один можливий випадок. Припустимо, що товар продали дешево — нижче за ціну придбання. З урахуванням мінбази (ціни придбання) донарахували ПЗ (на суму перевищення склали ПН з типом причини 15). Але потім покупець вирішив повернути товар. Як продавцю відкоригувати ПЗ?
  • Отримано РК до вхідної ПН, уключеної до «самозведеної» ПН: треба, РК, треба... — Нас завжди без проблем розрізняли, — сказали вони. — Я вам вірю... Це не має значення... Я називатиму вас обох Артурами... Ф. Кафка «Замок» (переклад Н. Сняданко) Сумлінний платник ПДВ усе одразу зробив як належить. Шляхом подальшого нарахування податкового зобов’язання з метою «бекПК»-компенсації податкового кредиту, що став віднедавна «загальнообов’язковим», — за товарами, придбаними «з ПДВ» для НЕгоспдіяльності, наприкінці місяця самовиписав та зареєстрував «самозведену» податкову накладну. Але потім він отримав від постачальника цих товарів за трьома позиціями номенклатури розрахунок коригування до первісної податкової накладної — зареєстрованої свого часу на нього як покупця. І цей розрахунок коригування змінив первинні суми вхідного ПДВ, які спершу збільшили його податковий кредит, а згодом були арифметично анульовані шляхом згаданої «бекПК»-процедури тобто шляхом нарахування податкових зобов’язань. І тепер цьому нашому читачу наплювати «хто винен», його непокоїть інше запитання — «що робити»?
  • Коригування ПДВ за послугами нерезидента Наше підприємство отримало рекламні послуги від нерезидента. За першою подією була виписана ПН. Проте потім домовилися про зниження ціни. Як скласти РК і як перерахувати ПДВ?
  • Пільга помилкова: виправляємо податкову накладну Підприємство-постачальник, відвантажуючи товар (перша подія), помилково прийняло таке постачання за пільгове. У результаті податкова накладна на таке постачання була складена з позначкою «Без ПДВ» і зареєстрована в ЄРПН. У тому ж періоді платник виявив помилку: це постачання не потрапляє під пільгову операцію і за умовами договору ціна за одиницю товару має становити 48 грн. (у тому числі ПДВ — 8 грн.). Як виправити помилку в податковій накладній і відобразити проведене коригування в додатку Д1 до декларації з ПДВ?
  • Дробова кількість при зміні ціни Отримали часткову передоплату і виписали ПН з дробовою кількістю (передоплата — 40 % суми договору). Потім ціна змінилася. Чи треба виписувати РК з коригуванням кількості до цієї ПН? І як заповнювати ПН на залишок?
  • Порядок складання РК, його реєстрація та відображення у звітності Підбиваючи підсумок, представимо вашій увазі в табличній формі основні правила складання, реєстрації та відображення розрахунку коригування у звітності для основних випадків коригувань.
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі