№22

Податки та бухгалтерський облік, березень, 2015/№ 22 Інші номери журналу ›
  • Податківці роз’яснили, як заповнювати нову декларацію з ПДВ за лютий У листі від 06.03.2015 р. № 7796/7/99-99-19-03-02-17 (текст розміщено на сайті www.nibu.factor.ua) ДФСУ прояснила особливості складання лютневої та наступних декларацій з ПДВ (з наочним прикладом заповнення додатка Д2).
  • Індекс інфляції за лютий 2015 року — 105,3 %
  • Понижуючий коефіцієнт ЄСВ: умови застосування пом’якшено Для зменшення навантаження на фонд оплати праці Законом України від 02.03.2015 р. № 219-VIII внесено зміни до розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.
  • Є закони для отримання кредиту від МВФ Набули чинності закони, прийняття яких є однією з умов надання Україні кредитування з боку Міжнародного валютного фонду (МВФ).
  • Ось і дочекалися: долю «старих» податкових накладних тепер вирішено Про те, що право на податковий кредит за «старими» податковими накладними «зразка» 2014 року має зберегтися, ми неодноразово писали на сторінках нашого видання. І ось тепер самі фіскали дали «добро» щодо такого податкового кредиту, та ще й уточнили, яким чином він може потрапити до ПДВ-обліку платника. Про те, як вчинити зі «старими» податковими накладними у світлі останніх роз’яснень контролерів, ви дізнаєтеся з цієї статті.
  • Заборони старі, заборони нові… (чергове регулювання Нацбанком валютної сфери) Нещодавно головний валютний регулятор «подарував» чергову тримісячну антикризову порцію валютних обмежень. Йдеться про постанову Правління НБУ від 03.03.2015 р. № 160. Стисло розповімо читачам про деякі новинки (і «старинки»), привнесені у валютну сферу цим документом.
  • Обліковуємо витрати на утримання об’єктів соціальної інфраструктури Чудово, коли роботодавець не тільки докладає зусиль для того, щоб забезпечити працівників засобами виробництва, необхідними для виконання ними трудових обов’язків, а й піклується про їх здоров’я і дозвілля. Тому, якщо на підприємстві діють об’єкти соціальної інфраструктури — їдальня, спортзал, тенісний корт, музей, бібліотека, оранжерея, знайте: це зовсім не розкіш, а швидше виробнича необхідність. Адже не секрет, що фізично здорові та духовно багаті співробітники — запорука успішної та ефективної роботи будь-якої компанії. Шкода тільки, що тривалий час витратам на утримання таких об’єктів дорога до податкових витрат була закрита*, а це, ясна річ, ніяк не стимулювало роботодавців витрачати на них гроші. На щастя, часи змінилися — з 1 січня 2015 року всі податкововитратні обмеження зняті! Отже, тепер утримувати соцоб’єкти, з точки зору оподаткування, стане не так обтяжливо. Про порядок відображення «соціально-інфраструктурних» витрат в обліку підприємства ми з вами, дорогі друзі, зараз і поговоримо.
  • Пенсіонер: два варіанти одного звільнення Вихід на пенсію дає безліч можливостей. Наприклад, можна відпочивати від праці на благо роботодавця, займатися улюбленою справою, няньчитися з онуками, проводити більше часу з дорогими людьми. Ймовірно, на вашому підприємстві є і працівники, яким до пенсії «п’ять хвилин», і працівники, що вже стали пенсіонерами. Пропонуємо розглянути ситуацію, коли такі працівники звільняються за власним бажанням. Зауважимо одразу, що нюансів вистачає. Будьте уважні!
  • Благодійникам присвячується… АТО, а по суті неоголошена війна, — сувора реальність, в якій ми з вами перебуваємо вже рік… Звичний устрій життя порушено. Комусь довелося безпосередньо захищати нашу країну від агресора, часом ціною власного життя. Хтось у зв’язку з бойовими діями втратив роботу, дім. Держава не в силах забезпечити повною мірою ані бійців, ані переселенців із зони АТО. Але світ не без добрих людей. Українці підтверджують це щоденно. Потужний волонтерський рух, патріотично налаштовані бізнесмени, благодійні організації — їх допомога відіграє важливу роль і для тих, хто воює в зоні АТО, і для тих, кому довелося залишити все і втікати з цієї горе-зони. Не залишилися осторонь і законодавці. Про те, який внесок зробили вони, зараз дізнаєтеся.
  • Думки подешевшають (нова «книжкова» пільга з ПДВ) Пропонуємо до вашої уваги наші думки щодо розширення пільг з ПДВ на операції з підготовки та виробництва книг, яке почало застосовуватися з 4 березня цього року.
  • Коли торговельній точці здати виручку до банку Торговельна точка застосовує РРО окремо від головного підприємства, але не веде касову книгу. Режим її роботи не дозволяє наприкінці дня здавати виручку до відділення обслуговуючого банку. Чи можна в такому разі виручку залишати на ніч у скриньці РРО, а наступного дня здавати її до банку? Відповімо на це запитання, що надійшло до редакції електронною поштою.
  • Індексація заробітної плати за квітень 2015 року Індексацію заробітної плати мають проводити всі роботодавці. Індекси для проведення індексації грошових доходів за лютий і березень 2015 року ви знайдете в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 16, с. 38. Тобто щоб проіндексувати зарплату поточного місяця — березня, зверніться до відповідної таблиці зазначеного номера.
  • Доходи за 2002 — 2015 рр. виплачено в березні 2015 року: розраховуємо компенсацію Величини приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати зарплати в разі погашення боргів у лютому 2015 року шукайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 16, с. 40. У сьогоднішньому номері наведемо індекси для розрахунку суми компенсації за доходами, нарахованими у 2002 — 2015 роках, якщо вони виплачуються в березні 2015 року.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі