№96

Податки та бухгалтерський облік, листопад, 2015/№ 96 Інші номери журналу ›
  • Як ви п’янку назвете… або Чи можна ФОП-другогрупникам годувати загальносистемників Лист ДФСУ від 29.10.2015 р. № 10122/М/99-99-17-02-02-14
  • ВИ ЗАПИТУВАЛИ НА ВЕБІНАРІ: ЄСВ
  • Нічого не забути. Ніхто не забув (подати довколоноворічні заяви податківцям) Відомо, що в ПКУ встановлено десятки випадків подання платником податків заяв до фіскальної служби. І тільки деякі з них прив’язані до конкретної новорічної дати, у зв’язку з наближенням якої вам, можливо, слід завести свій бухгалтерський будильник. ☺ Нагадаємо тут саме про такі випадки.
  • «Новий рік, Новий рік вже ступає на поріг!»* Новий рік — напевно, найвеселіше та найулюбленіше свято всіх поколінь. Святкова ялинка, запах хвої і мандаринів, вогники гірлянд, ліхтарики, блискучі вітрини, полиці магазинів, переповнені подарунками, зустріч добрих друзів і колег за святковим столом з келихом іскристого шампанського — усе це символи новорічного торжества. Звичайно, щоб організувати таку благодать, потрібні чималі витрати. Але це не проблема, якщо знаєш, як їх облікувати. Якраз про те, як це зробити правильно, ми з вами, любі друзі, зараз і поговоримо. Приєднуйтеся!
  • Новий рік: кому подарунки, а кому — облік У період новорічно-різдвяних свят ми активно будуємо плани на майбутнє, загадуємо бажання і із задоволенням купуємо подарунки своїм друзям, близьким, бізнес-партнерам, клієнтам. Чудово, що в цей період можна скористатися різними акціями, знижками та розпродажами. Але кому в передсвяткові дні не до лірики, так це бухгалтерам торговельних підприємств. Правда, дорогі колеги? Адже вам усі знижково-акційні заходи потрібно правильно відобразити в обліку. Ми хочемо, щоб це вийшло у вас без жодних проблем, тому на допомогу підготували цю статтю. Вивчайте із задоволенням і зустрічайте Новий рік з радістю!
  • Якщо працівник звільняється/приймається за переведенням Однією з підстав розірвання трудового договору є переведення працівника, з його згоди, на інше підприємство. Це передбачено трудовим законодавством. Але, незважаючи на «стародавність» цієї норми, питань, що стосуються порядку такого переведення, виплати компенсації при переведенні та обліку «перевідних» відпускних, виникає велика кількість. А є ще й інші «перевідні» проблеми — з нарахуванням лікарняних та індексацією зарплати на новому місці роботи, які теж вимагають кваліфікованого рішення. Ми не стали відсиджуватися осторонь. Пропонуємо до вашої уваги відповіді на злободенні питання зі «звільнювально-переводної» теми.
  • ГБО для фізосіб: як отримати податкову знижку як отримати податкову знижку Нещодавно* ми детально розповідали про те, як документально оформити та облікувати витрати на встановлення газобалонного обладнання (ГБО) на автомобіль. Сьогодні ж пригадаємо і про простих фізосіб-автовласників, яких чимало серед наших читачів. Адже особисті автомобілі переобладнуються не рідше автомобілів корпоративних. При цьому вигода фізосіб не тільки в тому, що ГБО обіцяє істотну економію витрат на паливо. Звичайні громадяни мають право на додатковий бонус — вартість установлення ГБО можна включити до податкової знижки та повернути частину сплаченого за рік ПДФО. Хто і при виконанні яких умов має право на податкову ГБО-знижку? Що потрібно зробити для її отримання? Які документи вам для цього знадобляться? Відповіді — у цій статті.
  • Яку звітність вимагають військкомати Телефони «гарячої лінії» просто розриваються від дзвінків. Багатьох читачів непокоїть питання: що за річну звітність вимагають подавати військкомати? Ну і зрозуміло, супутні питання: коли її подавати і які штрафи передбачені за неподачу? Розберемося з цим.
  • Три горішки для Попелюшки, або Хто сплачує екоподаток за орендований електрогенератор? «Здаємо в оренду будівлю, що обладнана електричним дизель-генератором. Хто повинен сплачувати екоподаток за викиди в атмосферу продуктів згорання дизельного палива — ми як власники джерела забруднення чи її орендар?» Настали холоди, а разом з ними почастішали в нашій редакційній пошті подібні запитання. Воно і зрозуміло, якщо пригадати минулу зиму, пережити яку без віялових відключень електроенергії, на жаль, не вдалося. А отже, не можна повністю виключати, що те саме не повториться і цієї зими. Але… Читайте цю статтю — і нехай буде світло! Обіцяємо, що проясниться і відповідь на запитання, винесене в її заголовок.
  • Календар бухгалтера на грудень 2015 року
  • Доплата за «відсутнього»: чи враховувати для індексації в місяці підвищення окладу У вересні 2015 року працівнику підвищили посадовий оклад. Цей місяць став базовим для нього. У вересні працівник також виконував обов’язки тимчасово відсутнього колеги, який хворів з 7-го по 30-е число, з доплатою в розмірі 20 % від посадового окладу. Чи враховувати таку доплату при порівняльних розрахунках (зарплати до і після підвищення) з метою індексації зарплати вересня?
  • Уточнюємо дані в додатку Д6 Як відобразити уточнення в додатку Д6? Тільки різницю між правильною та помилковою сумою чи помилкову суму зі знаком «-» і правильну зі знаком «+»? (м. Ужгород)
  • Орендна плата фізособі: нараховуємо частинами, платимо оптом Наше підприємство в жовтні 2015 року уклало з фізичною особою (не працівником підприємства) договір оренди легкового автомобіля. За умовами договору сторони щомісячно складають і підписують акт наданих послуг. Водночас орендна плата повинна сплачуватися одним платежем за кожні два квартали в останньому місяці другого за рахунком кварталу. Перший платіж пройде в березні 2016 року (за 4 квартал 2015 року і 1 квартал 2016 року). Розмір орендної плати становить 3000 грн. на місяць. Який у цьому випадку порядок сплати ПДФО і ВЗ? Як відображати орендну плату у формі № 1ДФ? (м. Чугуїв)
  • «Туди-сюди»-фіндопомога: ні «вуайєризму» податківців! Під час податкової перевірки платника податку на прибуток виявилося, що у звітні періоди до 2015 року він щокварталу укладав з іншим платником податку на прибуток договори позики, згідно з якими кошти в перші дні кварталу отримував, а в останні — повністю повертав. Перевіряючі визнали ці правочини удаваними і донарахували податок з відповідними штрафними санкціями. Чи праві вони? (м. Львів)
  • ОЗ чи МНМА: що краще для підприємства-єдиноподатника? Як впливає вартісний критерій, установлений в обліковій політиці для визнання необоротного активу МНМА, на суму єдиного податку, яку сплатить підприємство-єдиноподатник при продажу такого необоротного активу? (м. Полтава)
  • Як уникнути емоційного вигорання
  • Нова декларація з податку на прибуток підприємств Мінфін наказом від 20.10.2015 р. № 897 затвердив нову форму Декларації з податку на прибуток підприємств.
  • Перевірте назву та адресу своєї ДПІ 24 листопада набула чинності постанова Кабміну «Деякі питання територіальних органів Державної фіскальної служби» від 04.11.2015 р. № 892.
  • Статзвітність — до будь-якого органу статистики
  • Постачання електроенергії, вугілля, газу — за касовим методом ВРУ ухвалила Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення передумов для нової моделі ринку природного газу» (базовий законопроект від 11.09.2015 р. № 3073).
  • Зменшено кворум загальних зборів учасників ТОВ Законом України (законопроект від 29.04.2015 р. № 2757) змінено Закон України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-XII щодо зменшення кворуму загальних зборів учасників ТОВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі