№28

Податки та бухгалтерський облік, квітень, 2016/№ 28 Інші номери журналу ›
  • Загальні правила самовиправлення Низка законодавчих нововведень, щоденна поточна робота, ще й нестабільність у роз’ясненнях контролюючих органів... За такого режиму, на жаль, без помилок у ПДВ-звітності не обходиться. І як би ми не старалися, але помилки в роботі все-таки трапляються, причому не лише у «зелених», а й у досвідчених бухгалтерів. Золоте правило бухгалтера — помилки у звітності слід виправити обов’язково. І перш ніж братися до такої важливої справи, розглянемо загальні правила самостійного ПДВ-виправлення.
  • Покарай себе самого: сплати штраф та пеню Виявивши помилку у ПДВ-звітності, що «обібрала» бюджет, платник ПДВ повинен самостійно покарати себе штрафом, а в деяких випадках (проґавив пільгові строки) — нарахувати та сплатити пеню. Чи врятує переплата від такого штрафу? Чи можна його не нараховувати, якщо виправитися до граничних строків сплати податкових зобов’язань? Що взагалі загрожує за несплату за уточнюючим розрахунком? Давайте розбиратися.
  • Заповнюємо оновлений УР: основні правила «Єдина справжня помилка — не виправляти своїх минулих помилок», — казав ще Конфуцій. Саме тому всі помилки, допущені при складанні ПДВ-декларації, потрібно при їх виявленні самостійно виправляти, не очікуючи візиту податківців. Зробити це сьогодні можна тільки одним способом — шляхом подання самостійного УР до помилкової декларації. А це означає, що саме час познайомитися ближче з дещо новою формою УР та основними правилами її заповнення.
  • Виправлення в додатках Додатки — складова частина декларації з ПДВ. І неправильні записи або помилки в них обов’язково слід виправити незалежно від того, чи призвело це до неточності в самій декларації чи ні. Тож давайте розберемося, коли і як слід виправляти додатки.
  • Виправляємо помилки у від’ємному значенні Ну а тепер поговоримо про від’ємні помилки. Адже тут потрібно буде проявити неабияку майстерність, щоб виправити їх за допомогою нової форми УР. Вкотре доведеться пристосовуватися: ураховувати відповідність рядків старої та нової декларацій та інші моменти. Розглянемо ситуацію детальніше.
  • Відображення показників УР у поточній декларації Виправити помилку в декларації з ПДВ, особливо коли вона стосується від’ємного значення, — це вам не жарти. Але, як виявляється, і цього замало. Треба ще правильно втягнути показники УР у поточну декларацію. Про те, як це зробити, поговоримо в нашій статті.
  • Не податковим обліком єдиним... або Виправлення ПДВ-помилок у бухобліку Бухгалтерський і податковий облік, як правило, йдуть «пліч-о-пліч». Тому, виявивши та виправивши ПДВ-помилку в податковому обліку, наступне, про що вам, швидше за все, доведеться подумати — як зробити те ж саме в обліку бухгалтерському. Тому давайте разом з вами розберемося: як правильно результати самовиправлення з ПДВ показати в бухобліку.
  • Послуги від нерезидента: проґавили дату акта — виправте помилку Ми у грудні 2015 року отримали послуги від нерезидента (оплату за них не проводили). Акт виконаних послуг надійшов до нас тільки в лютому 2016 року, але датований груднем 2015 року (тобто фактичною датою виконання послуг). Отримавши в лютому акт, ми одразу ж склали ПН та зареєстрували її в ЄРПН. У декларації з ПДВ за лютий 2016 року відобразили податкові зобов’язання та податковий кредит з ПДВ. Чи правильно ми вчинили і якщо ні, то як виправити допущену помилку?
  • Відповідність рядків нового УР та старих декларацій
  • Розрахунок неплатника ПДВ: без права на помилку Підприємство — неплатник ПДВ у лютому 2016 року отримало послуги від нерезидента на митній території України, про що відзвітувало, подавши податківцям Розрахунок неплатника ПДВ. У березні 2016 року в Розрахунку виявлено помилку — занижений показник графи 8 «Нарахована сума податку на додану вартість, що підлягає сплаті до бюджету». Чи може підприємство внести виправ лення до Роз рахунку неплатника ПДВ?
  • Виправляємо «старе» ВЗ: УР є — ліміту немає Помилилися в сумі від’ємного значення в одному з періодів до 01.02.2015 р. Тепер воно збільшується. Чи повинні податківці все ж таки збільшити ліміт реєстрації?
  • Збільшення БВ за УР? Можна, але навіщо? У декларації з ПДВ за лютий 2016 року підприємство помилково не заявило до відшкодування на рахунок у банку суму оплаченого від’ємного значення ПДВ (ВЗ) звітного періоду. Замість цього зазначена сума була заявлена до складу податкового кредиту (ПК) наступного звітного періоду. Чи може підприємство подати УР до декларації за лютий 2016 року і заявити в ньому зміну напряму використання бюджетного відшкодування ПДВ (БВ)?
  • Імпортний ПК: відображаємо «період у період» У лютому підприємство придбало імпортні товари. У цьому самому місяці було оформлено митну декларацію (МД) на ввезення товару. Проте при заповненні декларації з ПДВ за лютий бухгалтер забула відобразити суму ПДВ за цією МД у складі податкового кредиту (ПК). Чи можна ПДВ за лютневою МД показати в декларації з ПДВ за березень як запізнілу податкову накладну (ПН)? Чи все ж доведеться «самовиправлятися» через УР?
  • Cплатили за УР на електронний ПДВ-рахунок? Незалік! Боржок за вами Порадьте , як правильно вчинити. Виправляли через УР помилку, що призвела до недоплати, тобто в УР були донараховані податкові зобов’язання і сума 3 %-штрафу. До подання УР гроші (недоплату ПДВ і 3 %-штраф) закинули на електронний ПДВ-рахунок. Що тепер робити?
  • Виправлення помилок щодо ПДВ у консультаціях податківців
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі