№14

Податки та бухгалтерський облік, лютий, 2016/№ 14 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Енциклопедія бухобліку (частина 3). 1. Облік грошових коштів У руках ви тримаєте черговий спецвипуск журналу з серії «Енциклопедія бухобліку». У цьому номері ми підготували для вас цілий калейдоскоп різноманітних господарських ситуацій, серед яких, без сумніву, кожен знайде щось корисне для себе. Перш за все розберемося з обліком грошових коштів. Як обліковувати надходження та вибуття готівки і безготівкових грошей? Які нюанси обліку іноземної валюти? Як відображати грошові кошти в дорозі? Тут ви отримаєте відповіді на всі ці запитання. Особливу увагу приділимо обліку доходів і витрат, а також результатів діяльності, що визначаються на їх підставі. У тому числі ви зможете дізнатися про відображення доходів і витрат майбутніх періодів. Крім того, у цьому номері розглянемо порядок обліку різних видів розрахунків: з постачальниками і підрядниками, з покупцями і замовниками, з працівниками підприємства, за претензіями, за кредитами і депозитами, за податками та зборами тощо. Уся інформація викладена в доступній формі та супроводжується практичними прикладами. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная та податковий експерт Наталія Чернишова.
  • Енциклопедія бухобліку (частина 3). 2. Доходи і витрати підприємства Правильний облік доходів і витрат підприємства надзвичайно важливий, адже це запорука безпомилкового визначення фінансового результату підприємства, який наразі є ще й базою обкладення податком на прибуток. Розібратися в тонкощах обліку доходів і витрат допоможе цей розділ спецвипуску.
  • Енциклопедія бухобліку (частина 3). 3. Доходи і витрати майбутніх періодів Буває, підприємство в поточному або попередніх звітних періодах отримує доходи, що належать до подальших звітних періодів. Те саме трапляється і з витратами. Такі доходи і витрати іменують доходами і витратами майбутніх періодів. Як їх відображають в обліку підприємства, розглянемо в цьому розділі.
  • Енциклопедія бухобліку (частина 3). 4. Облік результатів діяльності Яким би видом господарської діяльності не зай малося підприємство, зрештою його засновників та адміністрацію цікавитиме, якими є результати цієї діяльності. Тому порядок бухгалтерського обліку результатів діяльності підприємства просто не можна обминути. Його розглядом зараз і займемося.
  • Енциклопедія бухобліку (частина 3). 5. Розрахунки з постачальниками та підрядниками Мабуть, немає такого підприємства, яке у своїй діяльності хоча б зрідка не мало справи з постачальниками і підрядниками. Як облікувати розрахунки з такими контрагентами, розповість цей розділ спецвипуску.
  • Енциклопедія бухобліку (частина 3). 6. Розрахунки з покупцями та замовниками Кожне комерційне підприємство має на меті реалізацію товарів, виконання робіт або надання послуг. А це означає, що їм регулярно доводиться взаємодіяти з покупцями та замовниками. Розглянемо, як розрахунки з такими контрагентами відображають у бухгалтерському обліку.
  • Енциклопедія бухобліку (частина 3). 7. Резерв сумнівних боргів Обов’язок уключення до підсумку Балансу поточної дебіторської заборгованості* за чистою реалізаційною вартістю прямо приписано п. 7 П(С)БО 10. Для визначення такої чистої реалізаційної вартості суб’єкти господарювання повинні створити спеціальний резерв — резерв сумнівних боргів (далі — РСБ), що згодом спрямовується на покриття збитків від списання безнадійних боргів. Про нюанси його створення та обліку ми поговоримо в цьому розділі спецвипуску.
  • Енциклопедія бухобліку (частина 3). 8. Облік бартерних операцій У діяльності деяких підприємств трапляється, що вони придбавають оборотні чи необоротні активи не за грошові кошти, а шляхом їх обміну на інші активи. Про облік таких операцій наша подальша розмова.
  • Енциклопедія бухобліку (частина 3). 9. Вексельні розрахунки Спершу нагадаємо, що являє собою вексель. Вексель — цінний папір, який посвідчує безумовне грошове зобов’язання векселедавця або його наказ третій особі сплатити після настання строку платежу визначену суму власнику векселя (векселедержателю) (ст. 14 Закону про цінні папери). У разі видачі (передачі) векселя відповідно до договору припиняються грошові зобов’язання щодо платежу за цим договором і виникають грошові зобов’язання за векселем (ч. 3 ст. 4 Закону № 2374).
  • Енциклопедія бухобліку (частина 3). 10. Розрахунки комітентів та комісіонерів Особливість договору комісії полягає в тому, що операції здійснюються не самою особою, зацікавленою в їх виконанні, а за її дорученням і за її рахунок іншою особою, яка при цьому діє від свого імені. Таким чином, сторонами договору комісії є: — комітент, на користь якого здійснюються операції; — комісіонер, який здійснює операції на користь комітента. За надані для комітента послуги комісіонер отримує комісійну винагороду. Розглянемо, як в обліку комітента та комісіонера обліковувати розрахунки за договорами комісії на продаж та на купівлю.
  • Енциклопедія бухобліку (частина 3). 11. Розрахунки за претензіями Інколи контрагенти порушують умови договору: поставляють товари неналежної якості, зривають постачання, затримують оплату. Якщо усні переговори не допомагають, то підприємство, законні інтереси та права якого порушено, може звернутися до суду або спробувати врегулювати спір безпосередньо з порушником шляхом пред’явлення йому письмової претензії. Як відобразити розрахунки за претензіями в обліку, ви дізнаєтеся у цьому розділі спецвипуску.
  • Енциклопедія бухобліку (частина 3). 12. Розрахунки за кредитами і депозитами Коли підприємство потребує додаткових оборотних коштів, найчастіше «рятівним колом» для нього виступають кредити та позики. А буває, навпаки, — у підприємства є тимчасово вільні грошові кошти. І тоді з’являється можливість трохи заробити, розмістивши їх на депозитному рахунку в банку. У цьому розділі спецвипуску ми розповімо, як облікувати отримання та повернення позикових коштів. Крім того, розглянемо, як правильно відображати фінансові витрати, пов’язані із запозиченнями. Також із цього розділу ви дізнаєтеся про облік депозитних операцій.
  • Енциклопедія бухобліку (частина 3). 13. Розрахунки за податками та зборами Одним з основних обов’язків кожного суб’єкта господарювання є своєчасна і в повному обсязі сплата податків, зборів та обов’язкових платежів. Про них зараз і поговоримо. При цьому порядок нарахування та сплати податків і зборів ми залишимо «за кадром», а сфокусуємо вашу увагу на бухгалтерському обліку таких операцій.
  • Енциклопедія бухобліку (частина 3). 14. Розрахунки з працівниками Кожне підприємство, що має найманих працівників, регулярно здійснює з ними певні розрахунки. Перш за все, це розрахунки за заробітною платою, виплата якої є обов’язковою. Крім того, працівники можуть бути направлені у відрядження, що зумовлює появу розрахунків за виданими підзвітними сумами (витратами на відрядження). Про ці та деякі інші розрахунки з працівниками поговоримо в цьому розділі спецвипуску.
  • Енциклопедія бухобліку (частина 3). 15. Забезпечення майбутніх витрат і платежів У цьому розділі спецвипуску поговоримо про те, у яких випадках створюють забезпечення майбутніх витрат і платежів, а також розглянемо, як відображати в обліку формування і використання найбільш поширених із них — резерву відпусток та резерву забезпечення гарантійних зобов’язань.
  • Перелік використаних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі