№16

Податки та бухгалтерський облік, лютий, 2016/№ 16 Інші номери журналу ›
  • Експорт: бухгалтерський облік і податок на прибуток В умовах нестабільної економічної ситуації на внутрішньому ринку України все більше підприємств прагнуть переорієнтуватися на зовнішній ринок. Тому питання відображення в обліку експортних операцій стає все більш актуальним. Порядку відображення експорту в бухгалтерському і «податковоприбутковому» обліку присвячена ця стаття.
  • Експорт і ПДВ А тепер давайте розберемося, які ПДВ-наслідки чекають платників цього податку при здійсненні експортних операцій. При цьому на питаннях оподаткування послуг, наданих нерезиденту, зупинятися не будемо. У центрі уваги — експорт товарів, готової продукції, інших матеріальних активів (далі — товари).
  • Експорт і єдиний податок Як відомо, платники єдиного податку мають право здійснювати експортні операції нарівні з суб’єктами господарювання, які обрали загальну систему оподаткування. Для того, щоб правильно обкласти єдиним податком суму доходу за експортною операцією, необхідно знати відповіді на такі запитання: на яку дату і за яким курсом слід перераховувати дохід, отриманий в іноземній валюті? чи впливають курсові різниці на об’єкт обкладення єдиним податком? чи підлягає обкладенню єдиним податком дохід від продажу іноземної валюти? Відповідям на ці запитання і присвячена наша стаття (при цьому правила відображення експортної операції в бухгалтерському обліку зачіпати не будемо, з ними можна ознайомитися у статті на с. 4).
  • Імпорт: бухгалтерський облік і податок на прибуток Незважаючи на постійне зростання курсу, імпортні операції, як і раніше, «у тренді». А отже, суб’єктам господарювання, які вже здійснюють або тільки планують «імпортну» діяльність, так само потрібно знати, як правильно відобразити результати такої діяльності в обліку та які податкові наслідки їх очікують. Про це й поговоримо.
  • Імпорт і ПДВ При здійсненні імпортних операцій обов’язок сплатити ПДВ настає навіть для осіб, які не є зареєстрованими платниками цього податку. Давайте розберемося, які імпортні ПДВ-наслідки чекають як зареєстрованих, так і незареєстрованих платників податків. При цьому в рамках цієї статті зупинимося тільки на «товарно-імпортних» запитаннях.
  • Валюта ціни ≠ валюті платежу: подробиці бухобліку Ситуації, коли валюта ціни і валюта платежу за ЗЕД-контрактом — це «дві великі різниці», сьогодні не рідкість. Часто-густо трапляється, що сторони ЗЕД-договору встановлюють ціну товарів, наприклад, у доларах США, а оплачують їх у євро. Сьогодні ми разом з вами пошукаємо відповіді на основні запитання, що виникають у бухгалтера в такій ситуації: а чи законно взагалі використання різних валют ціни та платежу? Які умови потрібно передбачити у ЗЕД-контракті для того, щоб у підприємства-резидента не виникло проблем при знятті операції за таким договором з валютного контролю? І нарешті, які особливості відображення таких операцій у бухгалтерському обліку?
  • Міняємо наше шило на заморське мило, або Облік бартеру у ЗЕД Незважаючи на всі старання законодавців і контролерів, повністю викорінити бартерні операції між суб’єктами господарювання так і не вдалося (і сфера ЗЕД тут не виняток). Більше того, криза, що замаячила на горизонті, знову відроджує інтерес підприємців до негрошової форми розрахунків. Не могли пройти повз цієї теми й ми. Тому в сьогоднішній статті ми розповімо про правові нюанси укладення бартерних ЗЕД-договорів та облікові особливості таких операцій.
  • Повернення товару нерезиденту — чи застосовувати «198.5»? — Сьомо, шо ми, таки, маємо з гусака? — Вишкварки! (Старий єврейський анекдот) Не все в житті завжди складається гладко. Ось, наприклад, ситуація. Платник ПДВ отримав за контрактом з нерезидентом імпортний товар. Розмитнив його, сплативши всі необхідні імпортні побори, уключаючи «ввізний» ПДВ. Минає деякий час, і тут виявляється, що: — немає можливості збути товар; або — товар некондиційний/бракований («нерезу» надіслано рекламацію). І ось із відома нерезидента цей товар повертається туди, «звідки прийшов». ПДВшні наслідки таких поворотних операцій викликають певні запитання. Ось ми їх сьогодні і розглянемо.
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
  • Відображення авансів у новій «прибутковій» декларації ДФСУ в листі від 12.02.2016 р. № 5009/7/99-99-19-02-01-17 роз’яснила, як визначати окремі показники нової декларації з податку на прибуток.
  • Переплата ЄСВ: можна повернути або зарахувати в рахунок майбутніх платежів Мінфін наказом від 16.01.2016 р. № 6 затвердив Порядок зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів.
  • Призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності у разі втрати лікарняного Виконавча дирекція Київського міського відділення ФСС з ТВП на своєї сторінці в Інтернеті роз’яснила нюанси призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності у разі втрати листка непрацездатності.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі