№5

Податки та бухгалтерський облік, січень, 2016/№ 5 Інші номери журналу ›
  • Оновлено порядок роботи СЕА ПДВ Постанова КМУ від 30.12.2015 р. № 1177
  • Податок на прибуток — 2016 Передноворічний Закон № 909*, що освіжив ПКУ, торкнувся і податку на прибуток. Говоримо одразу: ставка податку на прибуток залишилася колишньою — 18 %. Тут змін немає. А от щодо іншого, давайте зробимо огляд «прибуткових» новацій і з’ясуємо, чого чекати «прибутківцям» у 2016 році.
  • ПДВ-2016 Навряд чи можна назвати революційними ПДВ-зміни, що сталися з 1 січня 2016 року. Але й навряд чи вони когось особливо потішили. Утім, не нав’язуватимемо свою думку. Краще, дорогі читачі, судіть самі. Це означає — переходимо до їх аналізу. Викладемо суть основних змін детально, щоб адаптація до нових податкових правил пройшла у вас якомога легше.
  • Єдиний податок — живий! І житиме?.. Чи не єдиний позитив «податковокодексної» частини Закону № 909 — у цілому спрощенку не скасували! Цю, без сумніву, радісну новину ви вже знаєте (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 3, с. 2). Отже, принаймні поки що, можемо працювати на єдиному податку. Щоправда, з певними корективами — без них усе ж не обійшлося.
  • ПДФО, ВЗ і ЄСВ у 2016 році Зазвичай, перш ніж увійти в новий рік, ми з вами підводимо підсумки року, що минає. Але наші законодавці не переймаються такими дрібницями. Вони пильно дивляться в майбутнє, висуваючи варіанти його «покращення». У цьому плані 2016 рік, напевно, став чемпіоном. Від різних проектів Податкового кодексу та змін до інших законів йшла обертом голова. Розібратися з тим, що у результаті прийняв парламент і що потрібно застосовувати на практиці прямо з 1 січня 2016 року, — мета цієї статті.
  • На межі, або Оподатковуємо «перехідні» виплати 2015/2016 Зміна з 01.01.2016 р. ставок ПДФО і ЄСВ, а також скасування утримань з ЄСВ закономірно призвели до появи питань щодо оподаткування так званих перехідних виплат. За якою ставкою ПДФО обкладати лікарняні, нараховані в січні 2016 року за дні хвороби у грудні минулого року? Як бути з відпускними, нарахованими у грудні 2015 року за дні відпустки у січні? Як обкладати дивіденди, нараховані у 2016 році за підсумками 2015 року? Про те, як діяти бухгалтеру в тих чи інших «перехідних» ситуаціях, ми поговоримо в цій статті.
  • Податок на майно Цей податок, як і раніше, триєдиний. Розглянемо коротенько новорічні зміни щодо кожної із його складових. А для тих, хто зацікавлений у детальнішій інформації, ми найближчим часом підготуємо тематичний номер, присвячений декларуванню цього податку у 2016 році. Не проґавте!
  • Акцизний податок: заправляємося! (і не тільки паливом) Новорічні зміни у правилах справляння акцизного податку настільки широкомасштабні, що від них просто голова йде обертом! У нашому експрес-коментарі зупинимося лише на нових ставках акцизного податку, скажемо декілька слів про нововведення з «роздрібного» акцизу, але виробників/ імпортерів підакцизних товарів свідомо торкатися не будемо. Основну увагу зосередимо на спробах законодавців «обакцизити» контрафактні та/або контрабандні (тобто «ліві») обсяги палива.
  • Компенсація мобілізованим — відставити! Передноворічна активність депутатів торкнулася гарантій «солдатів підприємства». Минулого року ця тема була популярна у зв’язку з частими змінами, але цього виявилося замало, і з 1 січня 2016 року знову все перекроїли. Про те, які обов’язки у роботодавців щодо мобілізованих, контрактників і строковиків залишилися в новому році, ви дізнаєтеся з цієї статті.
  • Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість* Затверджено постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569 (в редакції постанови КМУ від 30.12.2015 р. № 1177)
  • Індекс інфляції у грудні 2015 року — 100,7 %
  • «Нещасну» відомість розподілу більше не подають Ви вже знаєте, що Законом України від 24.12.2015 р. № 909-VIII у 2016 році встановлено фіксований розмір ЄСВ на рівні 22 % незалежно від класу професійного ризику (детальніше див. на с. 24).
  • Нові форми у сфері держреєстрації Мін’юст наказом від 06.01.2016 р. № 15/5 затвердив нові форми заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.
  • Додаткові електронні ПДВ-рахунки для «сільгоспників» Державна казначейська служба повідомила, що 11.01.2016 р. додатково відкрито рахунки в системі електронного адміністрування ПДВ платникам — сільськогосподарським підприємствам.
  • Як підтвердити статус особам — учасникам АТО Кабмін постановою від 30.12.2015 р. № 1161 установив порядок підтвердження статусу осіб, які беруть безпосередню участь в антитерористичній операції (далі — АТО), з метою застосування пільги з військового збору.
  • Оскаржуємо податкові повідомлення-рішення 12 січня 2016 року набрав чинності Порядок оформлення та подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами, затверджений наказом Мінфіну від 21.10.2015 р. № 916.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі