№47

Податки та бухгалтерський облік, червень, 2016/№ 47 Інші номери журналу ›
  • Вони кажуть: ЕЦП = НМА, а ми кажемо: витрати… За матеріалами категорії 102.05 Бази знань*
  • ДФСУ про штрафи щодо податку на прибуток за 2015 рік Лист ДФСУ від 06.05.2016 р. № 10165/6/99-99-15-02-02-15
  • Загинув урожай — ПЗ з ПДВ до спецдекларації Лист ДФСУ від 26.05.2016 р. № 11491/6/99-95-42-01-15
  • Зарплатна індексація: збережіть ваші час і гроші Індексувати зарплату працівників зобов’язаний кожен роботодавець. Законодавство не звільняє від цього обов’язку ані бюджетника, ані госпрозрахунківця, ані навіть підприємця, який використовує працю найманих працівників. Минулорічні грудневі новації в механізмі індексації досі не дають спокою і роботодавцям, і бухгалтерам. Тема індексації доходів і справді невичерпна. І тут допитливість «нашого брата» породжує одвічне запитання: «A чи можна законно і з найменшими втратами уникнути цієї зарплатної індексації?». Давайте обговоримо.
  • Орендуємо держмайно: шпаргалка для бухгалтера Якщо підприємство стало щасливим користувачем державного майна, перше, що слід зробити бухгалтеру, — це уважно вивчити договір. Саме у ньому криються усі нюанси, які можуть вплинути на порядок оподаткування такої орендної операції. На що варто звернути увагу? Відповідь на це запитання вам підкаже наша стаття.
  • «Учися, стажере!»: приймаємо студента (учня) на стажування Багато хто з роботодавців радо приймають на стажування молодих людей з високим інтелектуальним потенціалом, навіть якщо вони не мають досвіду роботи. Адже із стажера легко виростити перспективного співробітника, який відповідатиме культурі та принципам компанії. Як оформити відносини з таким молодим спеціалістом? Як оплатити його працю? Давайте розбиратися разом.
  • Повернення переплати з ПДВ: що з реєстраційним лімітом? Хоча система електронного адміністрування (СЕА) ПДВ уже, можна сказати, «з бородою», але, як і раніше, її застосування викликає безліч запитань. Ось одне з тих, що надійшли на «гарячу лінію». Підприємство має переплату з ПДВ. Як позначиться на реєстраційному ліміті повернення такої переплати на поточний рахунок підприємства? Відповідь на нього — у нашій статті.
  • Реклама та маркетинг «для дядечка» (нові фантазії фіскалів) Торгове підприємство реалізує товари українських та іноземних виробників, регулярно у різний спосіб рекламуючи ці товари. Суми витрат на рекламу досить значні. Податківці заявили, що така реклама фактично є рекламою третіх осіб — виробників товарів. І попередили: коли перевірятимуть, то обкладуть усю суму таких рекламних витрат ПДВ як послуги, надані безоплатно виробникам цих товарів. А ще нарахують ПДВ у сумі, віднесеній до податкового кредиту за такими послугами. Керівництво підприємства шоковане… Наскільки це законно? І які є проти цього аргументи? Читайте у статті, що пропонується.
  • ПДВшний мінус за 3 роки не «згоряє» Перманентне невідшкодування ПДВ з бюджету на практиці призвело до того, що у деяких платників накопичилися величезні суми від’ємного значення (ВЗ) за цим податком, яке кожного наступного періоду (у не заявленій до відшкодування/в не перекритій поточними зобов’язаннями сумі) знову включається до податкового кредиту (ПК). «Вік» багатьох сум, що складають це ВЗ, вже перевищив «знакові» 1095 днів. До того ж, оскільки «усе тече…», то за такими сумами-«перевищенками» вже й наступні суми «на підході».
  • ФОП втратив Книгу обліку: що робити та які наслідки на нього чекають На жаль, будь-який платник податків не застрахований від втрати облікових документів. Причиною тому можуть бути як банальна неуважність (по суті — недбалість), так і об’єктивні причини (стихійне лихо, крадіжка тощо). Що робити в таких ситуаціях? Чи потрібно поспішати відновлювати втрачений документ? Чи варто перейматися наслідками? Зі всіма цими нюансами ми розберемося в нашій статті.
  • Інструкція з ЄСВ: вивчаємо зміни 1. Чи необхідно щодо працівника, який весь місяць перебував у відпустці без збереження заробітної плати і йому не нараховувався дохід, з якого справляється ЄСВ, визначати додаткову базу нарахування ЄСВ, якщо виплати, що входять до бази нарахування ЄСВ, цього місяця йому не нараховувалися? 2. Чи потрібно при проведенні порівняльних розрахунків з метою виконання вимоги про сплату ЄСВ з МЗП уключати до бази нарахування ЄСВ, що визначається за основним працівником, виплати, нараховані йому за роботу, виконану на умовах внутрішнього сумісництва тим самим роботодавцем-страхувальником?
  • І знов новоприбулі! (свіжі роз’яснення податківців з податку на прибуток) Ви, шановні читачі, мабуть, вже звикли до того, що ми періодично пропонуємо вам дайджест останніх консультацій, якими податківців «радують» нас у своїй Базі знань (БЗ). Сьогодні будемо говорити про податок на прибуток. Розглянемо ті консультації, які з’явилися протягом квітня — травня 2016 року. Поряд із добре знайомими темами побачимо також і певну «екзотику». Тож вирушаймо!
  • У відрядження за рахунок сина: чи можна відшкодувати? Повернувшись з відрядження, працівник надав документ про оплату за авіаційний квиток, з якого видно, що оплата була здійснена з банківської картки його сина. Сам транспортний квиток разом із посадковим талоном також наданий. Підкажіть, чи може підприємство відшкодувати працівнику вартість цього квитка? Чи підлягає вона обкладенню ПДФО і військовим збором (ВЗ)? І чи можна врахувати її при розрахунку податку на прибуток?
  • Індекс інфляції у травні
  • Обов’язковий розмір продажу валюти — 65 %! Постановою Правління НБУ від 07.06.2016 р. № 342, зокрема, знижено вимогу до обов’язкового продажу надходжень в Україну в іноземній валюті на користь суб’єктів господарювання з 75 % до 65 %. Водночас обмеження строку для розрахунків за операціями у ЗЕД залишилося незмінним — 90 календарних днів.
  • Звільнення від плати за землю в зоні АТО: черговий фантом? Законом України від 17.05.2016 р. № 1365-VIII унесено зміни до Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» від 02.09.2014 р. № 1669-VII (читайте про нього у «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 88, с. 11).
  • Оновлено порядок обліку податків та ЄСВ Мінфін наказом від 07.04.2016 р. № 422 затвердив новий Порядок ведення органами ДФСУ оперативного обліку податків і зборів, митних та інших платежів до бюджетів, ЄСВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі