№49

Податки та бухгалтерський облік, червень, 2016/№ 49 Інші номери журналу ›
  • НБУ продовжує валютні пом’якшення Постанова Правління НБУ від 07.06.2016 р. № 342
  • Строк реєстрації єдинника переносимо за цивільними правилами Лист ДФСУ від 17.05.2016 р. № 16966/7/99-99-13-01-02-17
  • ФОП на ЄП торгує пивом на одній із точок: невже «під одну гребінку»? За матеріалами категорії 109.02 Бази знань*
  • Довідка замість лікарняного листа: оформляємо правильно* Шкода, але нинішня ситуація з бланками листків непрацездатності не тішить. Ви не знаєте, про що йдеться? Тоді ви щасливець! Річ у тім, що у багатьох закладах охорони здоров’я закінчилися бланки лікарняних листів. Замість них видають довідки, які можна буде згодом обміняти на бажані листки непрацездатності. Не будемо філософствувати на тему факторів, які могли стати причиною відсутності лікарняних листів у медустановах, а краще сконцентруємо вашу увагу на правильності оформлення довідок, що видаються. Чому це важливо? Розповімо у статті.
  • Надходження товару чи отримання у власність: коли відображати ПК Ситуації, коли при «постоплатному» постачанні дата відвантаження товарів постачальником і дата їх отримання покупцем не збігаються, трапляються доволі часто. Якщо з датою відображення податкових зобов’язань (ПЗ) у постачальника усе більш або менш зрозуміло, то ось з датою відображення податкового кредиту (ПК) не все так однозначно. Тож сьогодні визначатимемося за «розірваними» постачаннями з датою відображення ПК. Почнемо.
  • Відновлюємо пільгу з ПДВ: варіанти виправлень Нещодавно ми говорили про відновлення пільги, що звільняє від ПДВ, в операціях з «металобрухтом» за спірні періоди 2014 — 2015 рр. (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 45, с. 33). Платники податків, які з різних причин не скористалися такою пільгою, змушені тепер проводити уточнюючі заходи. У сьогоднішній статті наведемо приклади помилкового незастосування пільги та механізм виправлень. Зверніть увагу: в аналогічній ситуації може опинитися будь-яке підприємство, в якого хоча б одного разу «проскочила» пільгова операція і на неї помилково нарахували ПДВ.
  • І знову про субсидії: оформлюємо з урахуванням останніх змін Програма надання субсидій наразі є однією з найбільш затребуваних у державі. Це й зрозуміло, адже тарифи на житлово-комунальні послуги (ЖКП) постійно зростають. Урядовці вже не раз змінювали механізм надання й оформлення субсидії. Основна мета: спростити та вдосконалити процедуру надання субсидій. Що очікувати від квітневої «порції» правок та чи наблизять вони нас до задекларованої мети? Продовжимо почату раніше розмову (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 39, с. 38) у сьогоднішній статті.
  • Округлюємо до нестями (у податкових накладних) Як відомо, сума ПДВ — це найважливіший з обов’язкових показників податкової накладної (ПН). І навіть зовсім незначні огріхи в цьому показнику ставлять під загрозу податковий кредит (ПК) за ПН у покупця товарів/послуг. Тому питання округлення вартісних та кількісних показників ПН здавна бентежить бухгалтерські голови. Нагадаємо, що цій темі ми присвячували публікацію в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 84, с. 9. Відтоді змінилася форма ПН (і не тільки), але проблеми залишилися. Тому сьогодні ми знову поговоримо про ці, гостроцікаві для наших читачів, питання.
  • Індексуємо зарплату за липень 2016 року Індексацію заробітної плати повинні проводити усі роботодавці. Нагадаємо, що починаючи з грудня 2015 року запрацювали нові правила індексації, а з 1 січня 2016 року збільшено поріг індексації до 103 % (подробиці див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 22).
  • Доходи за 2003 — 2016 рр. виплачено в червні 2016 року: розраховуємо компенсацію Таблицю з величинами приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати зарплати в разі погашення боргів у травні 2016 року шукайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 39, с. 44. У сьогоднішньому номері наведемо індекси для розрахунку суми компенсації за доходами, нарахованими у 2003 — 2016 роках, якщо вони виплачуються в червні 2016 року.
  • Компенсація за невикористані дні відпустки: якщо немає лікарняного листа* Працівник звільнився за власним бажанням 17 червня 2016 року. З 27 квітня по 25 травня він хворів. Проте листок непрацездатності не надав у зв’язку з відсутністю бланків таких листків у закладі охорони здоров’я, де він проходив лікування. Період непрацездатності підтверджено довідкою, яку згодом він зможе обміняти на лікарняний лист. Оскільки підставою для нарахування виплат за період тимчасової непрацездатності є належним чином оформлений лікарняний лист, оплата перших п’яти днів непрацездатності за рахунок коштів роботодавця та допомога по тимчасовій непрацездатності працівнику на підставі довідки не нараховувалися. Чи включаються дні хвороби, не підтверджені листком непрацездатності та відповідно не оплачені, до стажу роботи, що надає право на щорічну відпустку? Чи беруть вони участь у розрахунку середньоденної зарплати для визначення суми компенсації за невикористані дні відпустки при звільненні?
  • Відряджений для роботи у вихідний день… Працівник перебуватиме у відрядженні з 18 по 22 червня 2016 року. Причому згідно з наказом про відрядження він працюватиме в день, який є для нього вихідним (20 червня 2016 року), а також у неробочий день (19 червня 2016 року — Трійця). Як оплатити роботу у відрядженні у вихідні та святкові (неробочі) дні?
  • «Єдині» роз’яснення для єдиноподатників Минулого тижня ми знайомили вас, шановні читачі, зі свіжими роз’ясненнями податківців для платників податку на прибуток. Сьогодні настала черга «дайджесту» для платників єдиного податку. Як і минулого тижня, розглянемо ті консультації, які з’явилися у БЗ протягом квітня — травня 2016 року. Починаємо!
  • Переведення операційної нерухомості в інвестиційну: який метод оцінки застосовувати? Підприємство переводить будівлю з операційної нерухомості в інвестиційну. Чи можна обліковувати її за вартістю, що амортизується, а не за справедливою вартістю?
  • З 1 грудня мінзарплата зросте до 1600 грн.
  • ЖЕКи ще трохи поживуть Верховна Рада ухвалила Закон України «Про внесення змін до статті 13 Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку» (базовий законопроект від 17.05.2016 р. № 4680).
  • Пенсії звільнено від оподаткування Законом України від 02.06.2016 р. № 1411-VIII передбачено звільнення від ПДФО пенсій, розмір яких не перевищує 10 розмірів прожиткового мінімуму (у розрахунку на місяць), установленого на 1 січня звітного податкового року (у 2016 році — 10740 грн).
  • Реструктуризація кредитів юросіб: є закон ВРУ прийняла Закон України «Про фінансову реструктуризацію» (базовий законопроект від 30.11.2015 р. № 3555). Документ вводить механізм фінансової реструктуризації підприємств-боржників.
  • Відкриття банками рахунків спрощено Правління Нацбанку прийняло постанову «Про затвердження змін до Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах» від 14.06.2016 р. № 346, якою, зокрема, скасовано вимоги щодо подання до банку під час відкриття рахунків юридичними особами, які зареєстровані після 1 січня 2016 року, копій установчих документів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі