№18

Податки та бухгалтерський облік, березень, 2016/№ 18 Інші номери журналу ›
  • Акцизний податок: що новенького? Як відомо, з 01.01.2016 р. у ПКУ сталися серйозні зміни в частині акцизного податку, а також з 01.03.2016 р. щодо такого підакцизного товару, як пальне, стартує спеціальна система електронного адміністрування (майже як з ПДВ). Давайте ж напередодні цього «веселого» старту розберемося в подробицях очікуваних новацій.
  • «Роздрібний» акциз Акцизний податок ось уже більше року справляється з операцій роздрібної реалізації більшості підакцизних товарів, тому новації 2016 року язик не повернеться назвати революційними. Однак з 01.01.2016 р. серед таких товарів окремо стоїть пальне, виникли особливості його роздрібної реалізації (що посилюються з 01.03.2016 р.), а також непокоять пов’язані з цим нові (у вигляді запроваджуваної системи електронного адміністрування реалізованого пального) та старі проблеми, що загострилися. Обговоримо все це.
  • «Роздрібний» акциз. Порахувати і відзвітувати Продовжуємо розмову про «роздрібний» акциз. Для цього акцизу передбачено особливий механізм розрахунку і звітування. У цій статті саме і розглянемо питання розрахунку «роздрібного» акцизу і заповнення декларації тими платниками, які з нього звітують.
  • «Роздрібний» акциз і первинка Акцизний податок з роздрібної реалізації підакцизних товарів справляється от уже більше року. І суб’єкти підприємництва, яким судилося опинитися у колі його платників, уже мають певний досвід документального супроводу подібних операцій. Проте з 01.01.2016 р. тих із них, хто реалізує вроздріб пальне (АЗС), зустріли серйозні новації (а з 01.03.2016 р. — ще серйозніші). А оскільки первинні документи — це основа будь-якого обліку, є сенс поговорити про особливості їх оформлення.
  • Реєстрація платником акцизу на пальне У цій статті поговоримо про принципову новацію Закону № 909 — спеціальну реєстрацію платни­ком акцизного податку на пальне. Як реєструватися, за яких умов, у які строки і які наслідки будуть, якщо не зареєструватися, — на всі ці запитання разом будемо шукати відповіді у цій статті! Наразі відомо, що 24.02.2016 р. порядок зазначеної реєстрації було затверджено. Тож останні сумніви розвіялися: реєструватися доведеться!
  • Електронне адміністрування реалізації пального У матеріалі, опублікованому в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 5, с. 32, ми вже звертали вашу увагу на те, що Закон № 909 не тільки поповнив лави платників акцизного податку особами, які реалізують пальне, а й запровадив електронне адміністрування його реалізації. Що ж являє собою система електронного адміністрування реалізації пального (СЕАРП)? Знайомимося ближче.
  • Акцизна накладна Акцизна накладна, складена в електронній формі, — незамінний супутник системи електронного адміністрування реалізації пального. Що це за документ? Хто і коли його повинен складати? Як правильно його заповнити? Давайте розбиратися.
  • Новий «принц бензоколонки», або Складаємо Акт про інвентаризацію пального Запровадження акцизних накладних і системи електронного адміністрування для реалізаторів пального спричинило чимало «підготовчих робіт». Одна із таких «робіт» — інвентаризація залишків пального на дату, коли стартує зазначена система. Як проводити таку інвентаризацію? Про це читайте прямо зараз!
  • Бухакциз На минулий Новий рік депутати піднесли нам «подаруночок» у вигляді «роздрібного» акцизу, а на цей — у вигляді акцизу з оборотів з реалізації «лівого» пального («лівий» акциз), та ще й «удосконаливши» при цьому минулорічний «подаруночок». Продовжуючи розмову про ці «подаруночки», у запропонованому матеріалі ми розглянемо специфіку відображення в обліку операцій, пов’язаних з цими двома «оригінальними» видами акцизного податку: «роздрібним» і «лівим».
  • Хто продасть талонів пачку... Той проблем дістане тачку! Поява минулого року «роздрібного» акцизу викликала шквал емоцій у продавців пального через АЗС і особливо в тих із них, хто здійснює відпуск пального за талонами. Зміни, що відбулися цього року, стосуються заміни адвалорної (відсоткової) ставки «роздрібно-пального» акцизу на «специфічно-єврову». Вони теж спричинили (і продовжують спричиняти) неприємні турботи «АЗСникам». До нас регулярно надходять запитання читачів з проханням розповісти про те, як зараз обкладається «роздрібним» акцизом відпуск пального за талонами, у тому числі з урахуванням цієї оновленої «євро-ставки» акцизу. Виконуємо ваше прохання.
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі